Reise med baby – tips og råd

Mange foreldre vurderer å reise utenlands selv med veldig små barn, mens andre foretrekker å vente litt. Hva som passer deg og din baby er det bare du som kan avgjøre, men her har vi samlet praktisk informasjon om ting du bør tenke på når du reiser med barn under 2 år.

Trenger babyen pass?

Ja, selv de minste barna må ha sitt eget pass når de reiser utenlands. Søk på vanlig måte ved en av politiets passkontorer. Både du og babyen må være tilstede når du søker, og du må også ha med et skjema med signert samtykke fra begge foreldrene. Les mer på politiets side om pass for barn og ungdom. Der kan du også laste ned og skrive ut skjemaet.

Flyreisen

I henhold til internasjonale regler for fly, regnes barn som ikke har fylt 2 år som spedbarn (eller på engelsk ”infants”). De får ikke eget sete på flyet, men sitter i fanget på en voksen. Det er ikke inkludert mat til babyen om bord i flyet (selv om enkelte flyselskaper kan tilby for eksempel fruktpuré og vann). Om bord på flyet vil kabinpersonalet gi deg et eget sikkerhetsbelte og en liten redningsvest til babyen din, samt forklare deg hvordan du bruker disse.
Vær oppmerksom på at TUIfly og TUI Airways, i tillegg til flere andre flyselskap, tillater ikke bruk av babyutstyr om bord av sikkerhetsmessige årsaker (f.eks. BedBox, JetKids, SkyBaby, Airtraveller, etc.). For mer informasjon, kontakt TUI kundeservice eller kontakt flyselskapet direkte.

Kan man ta med barnevogn på flyet?

Ja, du kan ta med barnevogn på flyet. I tilegg tillater de fleste flyselskaper deg å ta med 10 kg ekstra bagasjevekt per spedbarn. Hvis du tar med deg barnevognen er det viktig at du pakker den før innsjekking, for eksempel ved å fjerne hjulene og plassere vognen i en støtsikker pakke. Poser som beskytter vognen kan kjøpes på de fleste norske flyplassene, og en beskyttelse mot støtskader får du hvis du leier transportvesken Airshell. På vår blogg TUI Inspiration finnes det en artikkel med tips om å fly med barnevogn »

På reisemålet

Selvfølgelig er du selv ansvarlig for barnets helse og trivsel. Derfor er det et godt råd å finne ut så mye du kan om forholdene og eventuelle risikoer med reisen du planlegger. Her er noen tips:

  • Les anbefalinger om solkrem og husk at solen på sørlige breddegrader er mange ganger sterkere enn hjemme. Det sikreste er å ha på seg heldekkende klær selv når du bader, og å unngå solen så mye som mulig, spesielt midt på dagen. Sørg også for at barnet får i seg ekstra mye væske.
  • Forestill deg hvordan hverdagslige situasjoner under reisen kan bli og tenk gjennom om du vil oppleve folkemengder, trafikk, underholdning eller bratte skråninger som et problem. For noen spiller sånt ingen rolle, men for andre er det et stort problem.
  • Reisemålsteksten og hotellbeskrivelsen kan ofte gi deg et godt bilde av hvor barnevennlig reisen du planlegger er. Hvis du trenger å vite mer, er du alltid velkommen til å ringe TUIs selgere for råd og tips – tlf. 67 11 51 00.

God ferie med baby!