Håndbagasje på flyet

Som håndbagasje regnes den vesken/kofferten/bagen som du ikke sjekker inn for transport i flyets bagasjerom, men som du vil ha med deg om bord. Det er egne regler for håndbagasje og de viktigste finner du her.

Begrensninger i vekt og størrelse

En vanlig målbegrensning er høyde 55 cm, bredde 40 cm og dybde 23 cm, men det varierer mellom flyselskapene. Vekten er ofte begrenset til maks 5 kg og den regnes med i din totale bagasjevekt. Noe som betyr at hvis flyselskapet for eksempel tillater 20 kg bagasjevekt uten ekstra kostnad og håndbagasjen din veier 4 kg, så kan ikke innsjekket bagasje veie mer enn 16 kg. Det er kun tillatt med en håndbagasje per person. De eksakte reglene for respektive flyselskaper finner du under linken nederst på denne siden.

Ingen spisse ting

Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke tillatt med spisse ting i håndbagasjen, blant annet saks, neglesaks, kniv (inkl. lommekniv) og neglefil.

Regler for væske i håndbagasjen

  • Som væske regnes alt i flytende eller halvflytende form, for eksempel drikke, kremer, parfyme, deodorant, flytende såpe, antibac, leppestift, mascara, tannkrem, hårgele, barberhøvel m.m.
  • Væske som skal tas med i håndbagasjen må oppbhandbagasjevares i beholdere som rommer maks 1 dl/100 ml.
  • Disse beholderne må legges i en gjennomsiktig lukkbar plastpose som rommer maks en liter, hverken mer eller mindre. Posene får du ved sikkerhetskontrollen på flyplassen.
  • Hver passasjer kan ta med seg maks en literspose med væske i håndbagasjen

Sjekk flyselskapets regler

De eksakte spesifikasjonene for håndbagasje skiller seg en del mellom flyselskapene, sjekk derfor gjerne reglene hos respektive flyselskaper her