Hva betyr glamping?

Glamping er når du kombinerer det beste fra camping med det beste fra en virkelig luksuriøs hotellopplevelse. Det er et fenomen som vokser for hvert år og har blitt mer enn bare en luksuriøs variant av en campingplass. Les videre om hva glamping er, hvor du gjør det og om TUIs nye glampinghotell.

Glamping er et eventyr for deg som vil oppleve naturen men uten å stå i kø til et felles dusjrom eller sove rett på bakken på et tynt liggeunderlag. Glamping blir stadig mer populært og ulike typer glamping og innkvarteringsformen blir flere og flere for hvert år – og det er mer enn bare et koselig telt!

Hva menes med glamping?

Glamping er et teleskopord – en sammenslåing av camping og glamour. Kjernen i glamping er at det er en opplevelse der naturen møter moderne fasiliteter og det lille ekstra. Egentlig kan man si at glamping i seg selv er et gammelt konsept. Når Henrik VIII reiste til Frankrike i 1520 ble det opprettet en leir med 2800 telt der alle var som små palass i seg selv, noe som ga det navnet Gullbrokadeleiren.

Når ferie begynte å bli noe flere kunne unne seg i begynnelsen av 1900-tallet ville datidens turister gjerne reise til eksotiske steder, men ikke gi opp den tidens moderne fasiliteter. Deres teltleirer skulle gjerne ha en ordentlig seng, privat bad og uteplass samt festmåltider som ble dekket opp hver dag.

I dag tilbyr ikke glamping bare det, men også vår tids luksus – bassenger og jacuzzi, oppvarmet gulv og WiFi i teltet.

Hva er forskjellen på glamping og camping?

Glamping i telt, trehytte og jurta

Trehytte passer spesielt for deg som har drømt om den ultimate trehytten som barn. Glampingens trehytte har ofte en moderne arkitektur som smelter inn og blir en del av naturen.

De sentralasiatiske nomadene har bodd i jurtaer i over 3000 år. Den har en smart design som knapt trenger å forbedres for å bli både varm, komfortabel og luksuriøs. En jurta har en treramme som dekkes av en teltduk eller canvas. En glampingjurta kan dessuten være større enn din første studentleilighet!

Å bo i et glamping-telt skiller seg en hel del fra også det beste familieteltet. I tillegg til komfortable senger pleier de også å ha bad med dusj og wc, elektrisitet, WiFi og ekte tregulv.

Geodetiske kupler eller geodomes er en av de nyeste formene for glamping-innkvartering. Kuplene har en minimalistisk design, tenk deg en futuristisk jurta omtrent. Konstruksjonen er stabil og tilbyr stort volum på et lite område. Dette gjør det til det perfekte bostedet i et vindfullt landskap.

Hvor kan du prøve glamping?

Al Maha bor du i en teltleir omgitt av palmer og sanddyner utenfor Dubai. Teltet er en variant av de tradisjonelle beduinteltene, men her har hvert telt sitt private basseng. Den vakre utsikten over den vidstrakte ørkenen er likevel den samme som nomadene opplevde.

Clayoquot Wilderness Resort ligger i den canadiske tempererte regnskogen utenfor Vancouver og består av 20 hvite kanvastelt. Hver dag kan du bli med på utflukter i villmarken – på hesteryggen, i kajakk eller til fots og du kan fiske eller spane etter hvaler.

Eco Camp har bygget 25 geodomes i de i blant vindfulle gjellene i Patagonia, Chile. Her bor du med utsikt mot snørike topper, fjorder og isbreer som du dessuten i prinsipp har «rundt hjørnet» fra rommet.

50 km utenfor Bilbao, i landlige Vizcaya, ligger Cabañas en los árboles. Hvis du ikke har høydeskrekk er det virkelig en annerledes opplevelser å bo blant tretoppene 17 meter over bakken. Mellom grenene og løvverker kan du se ut mot fjellet og de vakre rådyrene. Frokosten får du heist opp i en liten kurv og kan nyte den i fred og ro.

Emma Gorge Resort ligger mitt i den australienske ”outbacken”. Etter en hel dags vandring i det rosafargede landskapet kan du trekke deg tilbake til sin lille hytte og ta et bad i bassenget.