Å fly med barn – verdifulle tips

Jeg har flydd med barna mine fra de var to måneder gamle. Vi har flydd langt og kort, på dagtid og om natten. Jeg har flydd med barn som har blitt syke, og jeg har vært på flyturer som har vært like koselige som en kveld i tv-sofaen. Og jeg kan si med hånden på hjertet at det alltid har gått over all forventning å fly med barn. Og det er alltid verdt det.

Her kommer noen råd du kan ta med deg før du skal ut å fly med barn, basert på mine egne erfaringer. Alle barn er ulike, og du som forelder kjenner barnet ditt best, men forhåpentligvis kan disse tipsene hjelpe deg litt på veien.

Pakking

Hvis du reiser med en baby husk å pakke bleier, våtservietter og skift både til deg og barnet. Stellevesken kommer til å være håndbagasjen så velg en smart veske med mange rom. Et eget soveteppe kan også være koselig og glem ikke livsviktige ting som suttefille, kluter og kosedyr. Plastposer er alltid bra – både til klissete frukt og hvis noen begynner å bli dårlige. Husk også på at barn som sitter på foreldrenes fang ikke får mat under flyreisen, så pakk ned velling, smoothie, frukt og annet som barnet ditt liker.

Underholdning

Eldre barn underholder seg lett med filmer på flyet. Med mindre barn kan det være vanskeligere, men et surfebrett med morsomme spill, sanger, små korte avsnitt av favorittprogrammet og bilder av familien pleier å være populært. Et tips er å sørge for at alt kan ses offline. For veldig små barn pakker jeg alltid maiskaker, små bøker, noen tyggeleker og kanskje noen små esker som kan åpnes og lukkes. Rosiner er et sikkert kort for alle aldre, både til å leke med og til å spise når blodsukkeret faller. Å gi små gaver til barna under flyreisen blir også satt pris på. Små barn elsker å fikle med papiret, og til litt større barn pleier aktivitetsbøker å være populært.

Mellomlanding

Hvis dere må mellomlande så gjør litt research først. Finnes det f.eks. en lekeplass og hvor ligger den? Det kan være lurt å la barna løpe litt fra seg før de går på neste fly.

800flyplassen
På flyplassen i Bangkok med barn på 6 og 1 år.

Flytider

Hvis det finnes flere ulike tider å velge mellom er som oftest kvelds- eller nattflyving å foretrekke hvis dere skal fly langt. Et det en flytur på 3–5 timer spiller tidspunktet mindre rolle, men det er alltid en fordel å kunne kombinere reisen med sovetid. Ved nattfly; ta på små barn pysj, gi grøt og gjør de samme kveldsrutinene som du gjør hjemme før flyvningen

800airportkids
Å fly med barn er et eventyr for både store og små.

Bæresele

Det kan være vanskelig for babyer å finne roen når det er mye liv og røre rundt dem. Ta med en bæresele som du kan sette babyen i og gynge den i søvn på et roligere sted. Jeg sto ved toalettene i to timer på et fly mellom Stockholm og Hong Kong for å få min 7-måneders baby til å sove etter har hun hadde nektet i flere timer. Så fort hun ble satt i bæreselen og kunne stenge omverdenen ute så sovnet hun på et par minutter. Det er også veldig praktisk med bæresele når dere skal av flyet, barnet er antakelig trøtt og du kan ha begge hendene fri.

Sitteplasser

Å velge plasser lengst fremme eller ved nødutgangene gjør det ofte mulig å ha en babyvugge til barnet. Bakdelen med de plassene er at du ikke får ha noen vesker fremme under start og landing. Å sitte ved vinduet kan være bra ettersom du kan lene deg mot veggen hvis du har et barn i armene. Større barn liker å kunne se ut. Fordelen med å sitte ved midtgangen er at det er kort vei til toalettene og lett å røre på seg. Det er veldig individuelt hvilke seter man foretrekker, så velg de som passer best for deg og familien din.

Vær ute i god tid

Å løpe gjennom flyplassen for å rekke flyet kan gjøre hvem som helst stresset. Prøv å være ute i god tid slik at du kan ta det rolig ved sikkerhetskontrollen, rekke å se på flyene som lander og letter samt handle det siste som du kanskje kom på at du glemte hjemme.

800reise-med-barn

Bestill mat på flyet

Maten er et moment som de fleste barn liker og det blir et lite avbrekk. Noen flyselskaper har egen barnemeny og barna for som regel servert maten før de voksne.

Ikke bekymre deg

Det viktigste tipset av dem alle – det kommer til å gå bra! Slutt å bekymre deg og tenk isteden heller på hvilken mulighet det er at du kan vise barna dine verden. Ikke la redselen over å fly med barn ta overhånd, men bestill reisen, og du kommer til å se at det går faktisk veldig bra!
Les mer om å reise med barn med TUI.

800hopp
Når dette er belønninger er det absolutt verdt å ta en flytur med barn.