Reisevaluta

Kort eller kontanter? Veksle hjemme eller på reisemålet? Spørsmålene er mange når man snart skal reise ut i verden, og svarene er ikke alltid like enkle. Her forsøker vi å svare på de vanligste spørsmålene vi får.

Skal jeg veksle til kontanter før avreisen?
De fleste syns det er greit å ha med litt lokal valuta hjemmefra, i tilfelle man får noen utlegg rett etter ankomst. Men forbrukerrådgivere pleier å anbefale å ta ut mesteparten av kontantene via minibanker på reisemålet, ettersom kursen da ofte er bedre, til tross for noen avgifter (se nedenfor). Unngå om mulig å veksle store beløp i hotellresepsjonen eller på små lokale vekslingskontorer, der er kursen nesten alltid dårligere.

Hvor mye koster minibankuttak i utlandet?
Reglene er kompliserte og avhenger av hvilken kortutsteder og korttype du har. De fleste kortene tar et påslag for valutaveksling, ofte mellom en og to prosent. I tillegg kommer en uttaksavgift som for noen kort faktisk kan være 0 kr innen EU. Utenfor EU må du regne med ca. 25–45 kr, avhengig av kortet. Som regel er dette en fast avgift uavhengig av hvor mye du tar ut, noe som medfører at det lønner seg å ta ut større beløp om gangen. Men da får du på den andre siden mere kontanter å bære rundt på, så du må selv avgjøre hva som er best for deg.

Koster det ekstra å betale med kort på reisen?
Ja, nesten alltid, men igjen avhenger det av vilkårene for kortet ditt. Det du sjelden slipper unna er valutavekslingsavgiften på mellom en og to prosent av beløpet som du skal betale. Sjekk vilkårene for kortet ditt, og hvis du har flere så kanskje det lønner seg å bruke det ene fremfor det andre. Det som står i neste punkt er også viktig å være klar over.

Skal jeg velge norsk eller lokal valuta ved kortbetaling?
Både i minibanker og ved kortbetalinger får du ofte spørsmål om hvilken valuta du vil bruke. Tommelfingerregelen er da å velge landets egen valuta, ettersom en omregning til norske kroner som regel gjør at kjøpet ditt blir noen prosent dyrere.

Hvordan skal jeg tenke om kortsikkerhet?
Hverken vi i TUI eller noen andre kan garantere mot skimming og andre kortbedragerier. Akkurat som hjemme må du utvise normal forsiktighet og beskytte koden din. Bruk bare kortet i store og veletablerte butikker og restauranter, og ikke la den som tar i mot betalingen gå med kortet ditt. Hvis du er i tvil, er det bedre å betale kontant.

Hva gjør jeg hvis jeg mister kortet?
Det viktigste er å sperre kortet med en gang. Legg inn telefonnummeret til din sperreservice som et notat på mobilen. Uansett om du har mistet eller frastjålet kortet, bør du anmelde det til det lokale politiet.