Reiseguide for 3 dager i Krakow

I Krakow kan en weekend nesten være for kort til å rekke å oppleve alt byen har å by på. Her har du noen forslag til hva du kan gjøre i løpet av tre dager, alt fra besøk i underjordiske museer og god mat til trendy barere og en liten Chopin-konsert.

Schindlers fabrikk & Wieliczkas saltgruve...1

Det finnes et par severdigheter som alltid går igjen på lister over ting å gjøre i Krakow, blant annet Kazimerz, Oskar Schindlers fabrikk og saltgruven. Det finnes naturligvis en grunn til at de nevnes så ofte, men her vil jeg fortelle om deler av Krakow og Polen som ofte blir litt glemt.

Dag 1 – Underjordisk vandring i Rynek Główny

Hvis du bare skal besøke Krakow for et par dager er det litt ekstra koselig å bo i nærheten av den historiske bykjernen Stare Miasto. Krakow er en by der det er enkelt å ta seg rundt til fots og i tillegg finner du de klassiske bysyklene som du kan leie. Hvis du vil oppleve Krakow til fots eller på sykkel er Stare Miasto en hyggelig start på bekjentskapet.

Underjordisk museum

På stortorget i de gamle kvartalene Rynek Główny, ligger den gamle tekstilhallen der polakker og besøkende har handlet alt siden middelaladeren. Selv om du ikke er ute etter å shoppe håndverk eller suvenirer er det vel verdt et besøk.

Det er nemlig her i tekstilhallen du finner inngangen ned til underverdenen.
De de arkeologiske utgravingene var ferdig under stortorget i begynnelsen av 2000-tallet ble det besluttet å bygge muséet nesten rett på selve utgravingsplassen. På Rynek Underground-museet får du se hvordan livet var på 1000-1200 tallet med hjelp av hologram og 3D-modeller.

Tobakksfabrikken Tytano ved Stare Miasto

Etter det underjordiske mørket er det ikke helt feil med en matbit. Selv om du befinner deg i den turisttette tekstilhallen er det ikke langt å gå til et litt roligere spisested i Krakow.

Bare fem minutter utenfor Stare Miasto ligger den gamle tobakksfabrikken, Tytano. Her har de bevart produksjonshallene og bygningenes høye tak og patina med synlige murstein, men i dag er det kontor, restauranter og barer her.

Det finnes flere spennende steder å besøke i Tytano men to forslag er baren Weźże Krafta der du kan prøvesmake 30 lokale ølsorter og restauranten Veganic som istedenfor golonka (svin med røket ost) serverer rødbet- og falafelburgere.

Wavelslottet & tips om Chopin

Høyt og lavt på Wavel...

På en høyde midt i Krakow ligger Wavel, en festning med både katedral, slott, rester av en italiensk renessansehage og mye mer. Her kan du se store deler av den polske kunstskatten og den rikt utsmykkede katedralen.

Hvis du ikke blir fort svimmel kan du ta turen opp i Sigismundstårnet der du får en fantastisk utsikt over Krakow. Du kan også ta turen ned i kryptene hvis du vil se hvor kong Sigismund III, Gustav Vasas barnebarn ligger begravet.

Avslutt med Chopin og vodka

Deretter kan du besøke Boneroskipalasset på stortorget. Flere kvelder i uken arrangeres det konserter der internasjonale talenter tolker Polens nasjonalkomponist Chopin.

Frédéric Chopin valgte ofte bort både vin, sprit og kaffe for isteden å bare drikke melk for å lindre ulike plager. Etter en konsert med Chopin kan du prøve en av Polens mest prisbelønte vodkamerker, ironisk nok har det fått navnet nettopp Chopin.

En perfekt snacks til vodkaen er et solid stykke landbrød med et nesten like tykt lag med smalec – polsk pålegg som i de fleste tilfeller består av gåsefett, bacon og litt løk – toppet med et par skiver sylteagurk.

Og hvis det skulle bli for mye av det gode kan du prøve den polske hus-kuren Wódka Żołądkowa Gorzka, omtrentlig oversatt betyr det "bitter vodka for magen", og det sies at den skal hjelpe på fordøyelsen.

Tips til weekenden

Vet du allerde før avreise at det finnes museer og severdigheter som du vil se, er det alltid lurt å sjekke om du kan forhåndsbestille billetter for å slippe å stå i kø.

Det er mulig å kjøpe billetter i døren, men både når det gjelder Rynek Underground og Chopin-konserter på Bonerowskipalasset er det lurt å forhåndsbestille billetter.

I Rynek Underground kan det på grunn av sikkerhetsmessige årsaker kun være 300 besøkende inne om gangen, og i høysesong kan køene derfor bli lange.

Like høyt trykk blir det kanskje ikke på Bonerowskipalasset, men vill du være sikret en konsert med Krakows berømte komponist anbefaler vi å forhåndsbestille slik at du ikke kommer dit og så er det utsolgt.

Sjekk også opp Tytanos kalender for her arrangeres det også konserter, kunstutstillinger og moteoppvisninger på området.

Dag 3 – Spisetips i Krakow for både sommer og høst

Is, pączki og tur i parken

Etter alle sanseinntrykkene kan det være deilig med en spasertur i det grønne (hvis du reiser om sommeren) eller gyllenrøde (hvis du reiser i september–oktober). Byparken Planty Park omgir hele Stare Miasto, den ble anlagt der den gamle bymuren en gang omringet byen. Her kan du gjenvinne roen og kanskje kjøpe en is i en av kioskene i parken.

Eller så tar du deg til Lody Na Starowiślnej der isen er blitt servert etter samme oppskrift i over tre tiår. Om høsten og vinteren er det også åpent men de serveres da isteden pączki (munker fylt med nypesyltetøy). Vi advarer om lange køer da dette stedet også er en stor favoritt blant lokalbefolkningen.

Reis tilbake til 70-tallet i Nowa Huta

Til stor variasjon fra middelalderske bykjerner finer du bydelen Nowa Huta – til tross for de mange grøntområdene er dette en "perle" fra det kommunistiske Polen. Nowa Huta ble bygget på 50-tallet og var tenkt som den perfekte sosialistiske bydelen med gater som er døpt etter Lenin og ca. 250 nybygde tilfluktsrom dersom atombomber faller over Polen.

Du kan gå ned i noen av de godt bevarte tilfluktsrommene på PRL-muséet i den gamle kinoen Kino Światowid der du også kan se fotoutstillinger om livet under det kommunistiske regimet 1944-1989. Dessuten kan du fortsette med en lunsj eller middag som går i samme tema på restauranten Stylowa.

Restauranten Stylowa åpnet dørene i Nowa Huta for første gang i 1956 og siden den gang har hverken forfølgelse, opprør eller frigjøring ført til at restauranten har brutt sine rutiner (interiøret ble oppgradert på slutten av 70-tallet). Menyen består av 150 retter der de fleste retter ikke finnes. Servicen varierer mellom likegyldig og foraktfull. Altså akkurat slik det vanligvis var på restauranter i årene 1944-1989. Men når du endelig har fått bestilt, får du virkelig god polsk husmanskost til en rimelig pris.

Selvfølgelig finnes det mer enn nok å gjøre til å fylle ytterligere et par dager i Krakow, og vil du gjøre det eller bare rett og slett få mer inspirasjon til en ny weekendtur, kan du sjekke kulturkalenderen for Krakow nedenfor.

Stylowa finner du et steinkast fra gamle Plac Centralny, i dag også kalt Rondald Reagan-torget.
Stylowa finner du et steinkast fra gamle Plac Centralny, i dag også kalt Rondald Reagan-torget.

Kort kulturkalender for Krakow

Julemarked
Et av de største markedene arrangeres på stortorget i Stare Miasto fra slutten av november til slutten av desember. Her kan du kjøpe vakre håndverk, som håndmalte juletrekuler i glass og utskårede julekrybber, eller drikke noe varmt mens du hører på korsang.

Krakows filmfestival (15-19 mai 2019)
En av de eldste festivalene i Europa viet til dokumentarer, tegnefilmer og kortfilm.

Den jødiske kulturfestivalen i Kazimierz (21–30 juni 2019)
Når Janusz Makuch startet festivalen i 1988 var det for å gjenskape det som Polen hadde mistet og som var ødelagt. Den polske kulturen har lenge vært sammenflettet med den jødiske (den eldste polske mynten har blant annet hebraisk skrift). Den polske kulturen ville heller ikke vært den samme uten de jødiske innflytelsene, og festivalens formål er å fylle Kazimierz med genuin jødisk kultur. Hit reiser alle som elsker klezmer, blant annet kan du se kjente band fra New York og Israel.