Kroatias beste øyer – en guide til Kroatias skjærgård

De siste årene har Kroatia seilt opp som et favorittreisemål blant mange solhungrige nordmenn, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her venter nemlig krystallklart vann, matretter inspirert av det Italienske kjøkkenet, rimelige priser og varme uforglemmelige sommerkvelder.

Du har kanskje hørt om eller besøkt kjente reisemål som Split eller Dubrovnik, men visste du at Kroatias skjærgård også har tusenvis av små og større øyer det er verdt å utforske? Mange velger å leie en seilbåt for å cruise rundt, men flere av øyene har også fastlandsforbindelse med bro, så øyhopping i Kroatias skjærgård er fullt mulig – selv uten skipper!
Øye(r)blikket du har ventet på er endelig her, og for at det skal bli litt enklere for deg å planlegge årets ferie guider vi deg til de 5 vakreste øyene i den kroatiske skjærgården.

1. Solstrålen Hvar

Hvar er ikke bare en av de mest kjente øyene i Kroatias skjærgård, den har også flest soltimer! Den aller mest besøkte øya i Adriaterhavet har flere ganger blitt kåret til en av verdens vakreste øyer, og her finner du både det krystallklare vannet som Kroatia er så kjent for, i tillegg til små pittoreske middelalderbyer du kan gå deg vill i. Hvar omtales også som Kroatias svar på St. Tropez, og her er det høy partyfaktor. Et av øyas andre kjennetegn er den deilige duften av lavendel og rosmarin.
For deg som reiser med barn er Soline i Hvar et perfekt utgangspunkt. Her finner du nemlig langgrunne strender, rent og klart badevann og flere restauranter å velge mellom for både små og store i familien.
Se alle våre reiser til Hvar (fra Stockholm)

Hvar er den øya med flest soltimer i den kroatiske skjærgården.

2. Strandparadiset Brac

Et av de mest ikoniske bildene fra Kroatia viser den avlange sandbanken som stikker ut i det turkisblå havet. Dette er fantastiske Zlatni Rat, eller Det gylne horn som det også kalles. Her er det vær og vind som avgjør – også hvordan stranden er formet: en dag vender sandbanken mot øst, neste dag kanskje mot vest. Windsurfere, seilere og barnefamilier strømmer til Kroatias kanskje beste strand på øya Brac, og det er kanskje ikke så rart. Se på bildet under, så skjønner du hvorfor.
Brac er også kjent for sin lokale olivenolje og sine smakfulle retter med blant annet lammekjøtt. Du kommer deg enkelt til øya med ferge fra Split.

3. Romantiske Korcula

Korcula er en særdeles vakker øy omgitt av frodige pinjeskoger og middelalderbyen Korcula er vel verdt eet besøk. Øya omtales som festivaløya, og kan skilte med flere musikkfestivaler sommeren igjennom. Hver torsdag i juli og august kan du få med deg sverddansfestivalen Moreska. Korcula er også et yndet mål for sykkelferie. Her sykler du gjennom pinjeskoger og på stier langs kysten.

Korcula er en svært vakker øy.

4. Rolige Lopud

Lopud tilhører øygruppen Elafitiøyene og kan også nås med båt fra hovedstaden Dubrovnik. Dette er en liten, bilfri øy der livet går litt i sakte tempo. Her er vakre strender og krystallklart vann som passer perfekt for snorkling og familievennlige aktiviteter. Over hele øya vokser furuskoger, sitrushager, vinranker og urter. En barnevennlig øy med fine turstier og gode muligheter for å leie sykkel.

5. Velvære-øya Lošinj

Lošinj har vært kjent som et helsemekka i godt over 100 år. Øya har over 200 soldager i året og lufta her er uvanlig ren. Her finner du furuskoger, klart vann og en mengde spiselige medisinske planter. I Veli žal finner du en idyllisk sandstrand som er perfekt for barnefamilier. Lošinj tiltrekker seg også dykkere som vil utforske de mange grottene og skipsvrakene som ligger utenfor øya.

Se alle våre reiser til Istria

Vi håper du har latt deg sjarmere av Kroatias 5 vakreste ferieøyer! Og vil du ha flere reisetips til Kroatiakysten i sommer kan du klikker her.