2019-06-23

Fotturer i Kroatia

Frister det med fotturer i vakre Kroatia? Her tipser vi deg om vakre turer til fots i Dalmatia-fjellene, rundt innsjøene i Plitvices nasjonalpark, Krkas berømte fossefall og mellom vertshus og vingårder på øya Brac.

I samarbeid med Kroatias turistbyrå!
croatiablue2NOFI
www.croatia.hr

Vil du kombinere sol- og badeferie med fotturer? Da er Kroatia et perfekt valg. Med leiebil kommer du deg enkelt til flere spennende steder. Et bra utgangspunkt er Makarska-rivieraen i regionen Dalmatia. Hvis du bor her har du passe avstand til vakre landskap og store skoger med ulike turmuligheter. Les videre for våre beste tips.

Krkas nasjonalpark – kombiner fotturen med bad i fossefall

Ved fossefallet Skradinski Buk kan du ta et avkjølende bad.
Ved fossefallet Skradinski Buk kan du ta et avkjølende bad.

Kroatia har 8 nasjonalparker, hvorav en av dem er Krkas nasjonalpark i regionen Dalmatia. Parken er først og fremst kjent for sine fossefall. Men det er ikke bare de syv fossefallene som utmerker parker, her finnes det nemlig over 800 ulike planter og 200 fuglearter.

Det er lett å komme seg rundt i parken, du går på små stier og turstier av tre. Det finnes mange skilt som guider deg rett og du kan velge mellom både korte og lange turer. Det er tillatt å bade i elven og de ulike fossefallene, så hva med å belønne deg selv med et avkjølende bad etter turen? Det mest populære fossefallet å bade i er Skradinski Buk.
Det tar ca. 1–2 timer å kjøre hit fra våre reisemål på Makarska-rivieraen, nærmest er det fra Split. Parken har 5 innganger, den mest populære hvis du kommer med bil er inngangen ved Skradin. Det går også buss hit fra Split og Makarska.

Plitvice nasjonalpark – som en eventyrverden

Nasjonalparken Plitvic står på UNESCOs verdensarvliste.
Nasjonalparken Plitvic står på UNESCOs verdensarvliste.

Nasjonalparken Plitvice er kanskje den mest spektakulære parken i hele Kroatia, og når du går her er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Parken er kjent for sine 16 innsjøer, med vann som skifter fra grønt til turkist og naturlige fossefall er skapt av nivåforskjellene mellom dem. Takket være det faktum at det finnes trebroer og stier du kan gå på, kommer du helt nær vannet. Noen strekninger kan du også gjøre med båt eller tog. Å gå tur her er som å befinne seg i en eventyrverden.

Parken er stor, hele 300 kvadratkilometer, så du kan uten tvil tilbringe hele dagen her. Det finnes både korte og lange turstier å velge mellom. For å gjøre det lett for besøkende finnes det mange skilt som viser veien. Til forskjell fra Krkas nasjonalpark er det ikke tillatt å bade her.

Nasjonalparken Plitvice liger et stykke fra våre reisemål på Makarska-rivieraen. Det tar ca. 3 timer å kjøre hit med bil. Men selv om avstanden hit er litt lengre, er parken absolutt verdt et besøk! Det finnes to innganger til parken, begge har parkeringsplasser.

Brac – Kombiner øyliv med fotturer

Brac er den største av øyene i skjærgården utenfor Makarska-rivieraen.
Brac er den største av øyene i skjærgården utenfor Makarska-rivieraen.

Vil du kombinere øyliv med fotturer er øya Brac er et utmerket valg av reisemål. Øya har strender, turstier, utsiktspunkt og idylliske strandbyer.

Her kan du gå opp til fjellet Vidova Gora, det høyeste fjellet i Adraiaterhavet. Turen opp til toppen kan være en utfordring, ettersom fjellet har en høyde på 780 meter og kupert terreng. Når du er kommet litt opp i høyden venter belønningen på deg – en fantastisk utsikt! Nedenfor fjellet ligger Bol og den berømte stranden Zlatni Rat. Stranden strekker seg ut i havet og danner en lys strandremse omgitt av turkist og krystallklart vann. På Brac kan du dessuten vie deg til en betydelig enklere tur, ruslende mellom vingårder og vertshus.

Enten kan du bo på øya eller dra hit på en utflukt. Øya ligger ca. en times båttur fra Split og går i land i hovedbyen Supetar. Her finner du alle hotellene TUI tilbyr på Brac.

Nasjonalparken Paklenicas – eventyrlig fjelltur

Fra noen deler av parken har du utsikt over Adriaterhavet.
Fra noen deler av parken har du utsikt over Adriaterhavet.

For deg som er ute etter en mer eventyrlig fottur, er nasjonalparken Paklencia trolig det beste valget. Her er det utfordrende turstier blant variert natur, mellom høye topper og gjennom raviner. Ettersom nasjonalparken delvis ligger nær kysten, så kommer til å få se vakre strender mens du går gjennom de pinjeskogkledde fjellene.

Flere av stiene krever god kondisjon da terrenget er veldig kupert, men det finnes også enkle stier for deg som heller tar det med ro. Uansett hvilken sti du velger finnes det ikke mye å se og oppleve, parken er nemlig kjent for sitt rike vekst- og planteliv. Ikke bli overrasket hvis du får øye på rådyr og rever

Til tross for parkens størrelse (hele 96 kvadratkilometer) er det lett å orientere seg, takket være informasjonsskilt på flere ulike språk. Hvis du ikke er komfortabel med å begi deg ut på egen hånd, finnes det gruppeutflukter du kan bestille.

Fra våre reisemål på fastlandet på Makarska-rivieraen tar det ca. 2–2,5 time, avhengig av hvor du bor.

Les mer om Kroatia her

Lignende innlegg

De 5 beste reisemålene for sykling

Her er noen av de aller beste reisemålene i Europa for deg som vil sykle. Bli med langs de hvite veiene i Italia, gjennom det franko-germanske Alsace og de utfordrende fjellene på Mallorca. Les videre for tips til hvordan du får en sykkelferie med fantastisk landskap, koselige landsbyer og badeplasser.
2019-08-22

De beste utfluktene på Kos

Gylne sandstrender, krystallklart vann, historie og arkeologiske steder. Nattlivstørstende reisende søker seg til byen Kardamena og familier til de hvite strendene i Tigaki. Størrelsen på øya gjør at det finne mange aktiviteter for alle typer gjester. Uansett hvem du er, finnes det noe for deg – her er listen over de beste utfluktene på Kos. En ekte perle blant de greske øyene.
2019-05-09

Derfor velger stadig flere Gran Canaria om sommeren

Det er sommer hele året på Gran Canaria sies det. Og selv om statusen som trofast vinterfavoritt ikke kommer til å bli fratatt, er det stadig flere som velger å reise til Gran Canaria i sommerhalvåret. Men hva er det som lokker nordmenn til Gran Canaria, istedenfor mer klassiske sommerdestinasjoner?
Marianne M. Marianne M. 2018-03-26

Spill golf i Thailand

Å spille golf i Thailand er fantastisk! Den beste tiden for golf der er når vi har vinter her hjemme, men selv i regnperiodene kommer det som regel kun korte regnskurer og solen skinner innimellom. Her tipser vi om de beste banene og fine hotell nær golfbanene.
2019-08-12