Kreta eller Rhodos? Vi hjelper deg å velge!

Den greske øyverdenen har flere tusen øyer. De fleste er små og til og med ubebodde. For øyer med mange strender, byer, vakker natur og genuine fjellandsbyer skal du velge en av de større øyene. Kreta og Rhodos er nr. 1, respektive nr. 2 i Hellas når det kommer til størrelse og landets mest populære reisemål. Vet du når du vil reise og hva du skal gjøre i ferien så kan disse tipsene hjelpe deg med å velge riktig øy.

Hva vil du gjøre i ferien?

Kreta har et trettitalls raviner som innbyr til spennende vandringer og heftige naturopplevelser. Samariaravinen er den største og mest besøkte, men det er også vert å nevne de mindre kjente Imbros- og Agia Irini-ravinene. Det arrangeres også mange sykkelutflukter på Kreta, både i litt tøffere terreng oppe i fjellene, men også rolige turer blant olivenlunder og sitrusplantasjer. Gå heller ikke glipp av et besøk på Knossos, palasset som er nesten 4000 år gammelt. Hvis du vil oppleve mye i ferien og rekke å se så mye som mulig av øya, så holder det kanskje ikke med en uke på Kreta. Vurder om du kan reise to uker isteden, og kombinere to ulike reisemål på øya for å se alle de ulike sidene.

Rhodos er betydelig mindre enn Kreta så her er avstandene korte. Med leiebil kan du lett se hele øya på en dag, i et rolig tempo med tid for strandhugg og fotostopp. Nettopp strandhugg finnes det mange av her, det finnes nemlig ikke bare strender, men også mange badebukter, mer eller mindre bortgjemte små herlige perler som bare venter på å bli oppdaget. Et myst er å besøke koselige Rhodos by som har noe for alle med både den pittoreske gamle bykjernen og bra shopping. Mange som reiser til Rhodos passer også på å samtidig besøke noen av de andre greske øyene i nærheten. Det er enkelt å hoppe på en båt til små pittoreske øyer som Symi og Chalki, eller til og med Marmaris i Tyrkia.

Når skal du reise?

På grunn av sin størrelse og geografiske beliggenhet har Kreta en litt lenger sesong, reisemålene våkner til liv tidligere og hotellene er åpne til langt ut på høsten. Om våren og forsommeren er det heller ikke uvanlig at du kan ligge på stranden og sole deg samtidig som det er snø på de høyeste fjelltoppene.

Men en vårreise til Rhodos er heller ikke forrakte. Da kan du blant annet besøke middelalderfestivalen i Rhodos by. I mai eller juni inntas middelalderbyen av flammeslukere, riddere og gjøglere for skuespill, dans og opptredener i middelalderånd. Det er en perfekt måte å lære mer om byens spennende historie. Reiser du til Rhodos i august har du kanskje flaks og får oppleve et av årets viktigste høytider: Panigiri. Etter å ha gått på høymesse i kirken samles man på torget i landsbyene, dekker opp langbord og har stort fest.

Hvor vil du bo?

Generelt er reisemålene på Rhodos litt mindre, men det er sjelden langt til Rhodos by. Passe fredelig er det for eksempel i Kolymbia, Kalithea og Kiotari. Ixia er et av de største reisemålene på Rhodos med et stort utvalg av restauranter av alle slag.
På vestre Kreta er Agia Marina og Platanias populære reisemål i mellomstørrelse. Enda litt lenger vestover ligger den lille landsbyen Gerani med en av Kretas lengste strender. Hvis du vil kombinere sol og bad med bylivet på Kreta anbefaler vi Agii Apostoli som ligger meget nær byen Chania eller Rethymnon en genuin og kulturell by med lang strand.
Når det gjelder hotellene har begge øyene noe for alle, familiefavorittene TUI Family Life og Blue Star, barnefrie TUI Sensimar og TUI Sensatori for både store og små livsnytere. Splitter nytt i år er TUI Sensatori Rhodes med fem restauranter, spa og all inclusive. Kanskje vi ses der?

Kreta

Areal: 8336 km², Hellas’ største øy Antall turister per år: ca. 2 millioner Høyeste punkt: 2456 m Visste du at: Knossos på Kreta er Hellas’ mest besøkte arkeologiske funn etter Athens Akropolis. Den mytologiske figuren Minotauren sies å ha bodd i Knossos. Minotauren var et riktig beist, halvt okse og halvt menneske.

Rhodos

Areal: 1400 km² Antall turister per år: ca. 1,5 millioner Høyeste punkt: 1216 meter Visste du at: Et av antikkens syv underverk var Kolossen på Rhodos, en enorm statue som forestilte solguden Helios. Man tror at statuen målte ca. 33 meter og sto ved innløpet til havnen i Rhodos stad.