La Seu

Man kan ikke gå glipp av katedralen Santa Maria av Palma, som til daglig kalles La Seu, når man besøker øyen. Katedralen er 44 meter høy, 121 meter lang og 55 meter bred, og tårner seg opp om et storslått symbol for de baleariske øyene, vakkert plassert rett ved havet i Palmas havn.

Katedralen er fra 1300-tallet, og er hovedsakelig bygget i gotisk/romersk stil. Men ettersom den tok over 400 år å ferdigstille, finner man ulike arkitektoniske stiler representert. Grunnen til at bygget tok så lang tid, var at 15 generasjoners byggmestere ikke lyktes med å få det viktige prosjektet i mål. Mot slutten tok Antoni Gaudi, kjent for basilikaen «La sagrada familia» i Barcelona, over stafettpinnen. Men også han hoppet av prosjektet, som ble overtatt av de to assistentene hans, Juan Rubio og Guillem Reynes, som avsluttet det Gaudi hadde påbegynt.

Lysets katedral

Interiøret i La Seu er like fantastisk som eksteriøret. Her får du se et av verdens største rosevindu, som kalles for det «gotiske øyet». Selve katedralen blir kalt «Lysets katedral». For når morgenens første stråler strømmer gjennom det vakre rosevinduets mosaikk, skimrer hele katedralen i alle regnbuens farger.

Katedralens spennende historie handler om Jakob 1 av Aragón, som i år 1229 besluttet seg for å befri Mallorca fra maurerne. Under båtferden til øyen (som besto av et hundretalls fartøy med flere tusen menn om bord) blåste det opp til heftig storm og alle havnet i akutt havsnød. Jakob lovte Gud at om de kom seg helskinnet frem, skulle han gjøre det opp for Herren. Alle klarte seg, og de klarte også å beseire maurerne. Jakob glemte ikke løftet sitt til Gud. Han rev den største moskeen på øyen for å bygge en kirke på stedet. Det blir grunnen til La Seu.