Inspiration
Utforsk det vietnamesiske kjøkkenet

Utforsk det vietnamesiske kjøkkenet

2018-08-09

Vietnam er et ekte matmekka og et perfekt reisemål for deg som elsker å oppleve et land gjennom det lokale kjøkkenet. Bli med på et matlagingskurs fullt av sprakende farger og herlige smaker.

Hva er vel bedre enn å bli kjent med landet du besøker gjennom lokale mattradisjoner? Vietnam har et av Asias sunneste kjøkken. Fresht og fargerikt med smaker av chili, lime, fiskesaus, urter og grønnsaker er kjennetegn. Til forskjell fra Thailand er ikke maten så sterk, så du kan trygt smake deg gjennom de lokale markedene og menyene – uten å være bekymret for å brenne av deg smaksløkene. Kaffen derimot er både kruttsterk og søt. I sørlige deler av Vietnam serveres den vanligvis som iskaffe, laget på kondensert melk, og er dermed en avkjølende drikke i det tropiske klimaet

Ferske vårruller med svinekjøtt og reker

En Vietnamesisk klassiker du ikke kommer deg utenom er Pho! Denne ikoniske nudelsuppen spises like gjerne til frokost som til middag og består tradisjonelt sett av glassnudler, kylling- eller svinekjøtt, kraft, urter og så mye eller lite chili du orker. Får du sjansen til å smake Pho på en lokal liten gaterestaurant, er dette virkelig en opplevelse av det ekte Vietnam

Matlagingskurs i Vietnam

En spennende måte å lære mer om det lokale kjøkkenet på, er å bli med på et matlagingskurs. La Veranda er et av hotellene på Phu Quoc som tilbyr dette.
Før kurset starter får vi bli med kokken på en rundtur gjennom det lokale markedet. Og dette er virkelig lokalt – her tas det ikke hensyn til sarte vestlige neser eller bekymringer for at dyrehoder med øyne henger fremme i solen. Grønnsaker og urter i alle verdens farger og fasonger ligger side om side med sjømat, som kommer rett fra fiskebåtene i havnen bare et par hundre meter unna. Her handler man gjerne rett fra mopeden, som de lokale på finurlig vis manøvrerer gjennom den smale gaten og mellom de ulike bodene. Jeg prøver meg også på en handel (til fots vel å merke) – og får med meg en stor pose med fersk gurkemeie for under 7 kroner.

Her finne du spennende oppskrifter fra Vietnam.

 

En tur på et matmarked i Vietnam er en fantastisk opplevelse.

Tilbake på La Veranda får vi utdelt kokkeluer og blir presentert for råvarene som skal omvandles til noen av de mest velkjente rettene fra det Vietnamesiske kjøkkenet. Ferske vårruller, vietnamesisk crepe med sjømat og karamelliserte kongereker med chili står på menyen! Alle må bidra og vi får selvsagt nyte hver rett i skyggen under palmene, med utsikt over vakkert, blått hav så langt øyet ser.

Den vietnamesiske maten er en eksplosjon i både smak og farge.

Vietnam for foodies

Er du en ‘foodie’ med interesse for lokale mattradisjoner og råvarer anbefales også et besøk på en av øyas pepper-plantasjer. Phu Quoc er velkjent for deres pepper, som gror på små plantasjer over hele øya. I tillegg produseres fiskesaus av meget høy kvalitet på Phu Quoc. Er du heldig, finner du denne i velassorterte butikker her hjemme i Norge også. Et besøk på en fiskesausfabrikk er derimot ikke for de med sensitiv luktesans. Fiskesausen som produseres her er av høyeste kvalitet og består kun av ansjos og salt som ligger til fermentering i digre tønner i ca et år. Lukten kan man kanskje forestille seg…

På Phu Quoc Bee Farm, nord på øya, møtes du derimot av en søt eim av frukttrær, busker og en medisinsk urtehage som man bare kan drømme om. I den ville hagen dyrkes blant annet pasjonsfrukt, ananas, lichi, rambutan, te og kaffe – og du finner også en liten, bortgjemt yogashala. I cafeen kan du bestille fersk fruktjuice og andre lokale spesialiteter, og du kan kjøpe med honning produsert av de mange biene på området.

Les Tareq Taylors kronikk om vietnamesisk mat her.