2018-08-10

Slik lager du vietnamesiske vårruller – og andre spesialiteter

Det vietnamesiske kjøkkenet bugner over av ferske råvarer, spennende smaker og en hel rekke klassiske spesialiteter som bare må smakes på når du reiser gjennom dette vidstrakte landet. Retter som vietnamesiske vårruller med sursøt saus, kongereker i chili og crepe med sjømat er noe av det du får servert på enhver gaterestaurant i Vietnam. Dette er også noen av rettene du kan være så heldig å få lage dersom du går et matlagningskurs på La Veranda Resort på Phu Quoc.

Les vår artikkel Utforsk det vietnamesiske kjøkkenet hvis du vil vite hvordan det kan utspille seg – og bla deg videre nedover her for å få vite hvordan du kan trylle frem godsakene hjemme på ditt eget kjøkken. Her gir vi deg oppskriftene på våre favoritter fra Phu Quoc, som du kan reise til med TUIs egen Dreamliner i vinter. De aller fleste råvarene til disse rettene får du tak i her hjemme – enten i en velassortert matbutikk, eller i et asiatisk supermarked. Lykke til og bon appetit!

Ferske vietnamesiske vårruller – (2 porsjoner)

6 stk rispapir
40 g blandede urter (Thai basilikum, mynte, koriander, persille)
80 g risnudler (kokt og avkjølt)
40 g agurk (kuttet i lange stenger)
60 g svinekjøtt (gjerne langtidsstekt tynnribbe eller annet mørt kjøtt) i tynne skiver
60 g reker (kokt og skrellet)
15 g gressløk (gjerne med blomsten på)
En bolle med lunkent vann eller kokosmelk til å fukte rispapiret

Begynn med å forberede råvarene slik at alt er lett tilgjengelig. Legg et rispapir foran deg og bruk fingrene eller en pensel til å fukte hele papiret forsiktig. Legg så litt av hvert av fyllet i den ene enden av rispapiret og rull sammen. Pakk sammen sidene av rispapiret slik at du danner en liten pakke. Når du har kommet halvveis, legger du i et par stilker med gressløk, slik at blomsten stikker ut til pynt. Vårrullene smaker best hvis de serveres umiddelbart, men tåler også å ligge i kjøleskap noen timer. Oppbevares da best i en tett boks med en fuktig klut over seg og bør bli romtempererte før servering.

Vårrullene smaker nydelig dyppet i en sursøt fiskesaus – helst laget med fiskesaus fra Phu Quoc. Denne kan kjøpes i velassorterte asiatiske butikker hjemme i Norge. Eller den kan serveres med en spicy peanøttsaus.

800vietnammat3
Ferske vårruller med svinekjøtt og reker

Sursøt dippingsaus

0,5 dl fiskesaus 30 g sukker 20 ml limejuice 1 stk finhakket chili 1 fedd finhakket hvitløk
Bland sammen fiskesaus, sukker og limejuice og rør til sukkeret har løst seg opp. Bland så inn hakket chili og hvitløk. Denne smaker aller best når den er helt fersk.

Vietnamesisk crepe med sjømat

100 g rismel
100 g maismel
2 dl vann (evnt sodavann hvis du vil ha de mer crispy)
2,5 dl kokosmelk
1 ts malt gurkemeie
1 egg
50 g vårløk
50 g rå blekksprut
100 g rå reker
2 gulrøtter kuttet i tynne staver
1 liten løk kuttet i tynne skiver
1 stk liten nepe (kuttet i tynne staver)
2 fedd hvitløk (finhakket)
2 stk sjalottløk (finhakket)
100 g urter (for eksempel koriander, Thai basilikum, persille, mynte)
Blandet salat

Visp sammen rismel, maismel, vann/sodavann, egg, kokosmelk og gurkemeie til en slett, ganske tyntflytende røre. Sett til siden. Varm en stekepanne og sauter blekksprut, reker, gulrøtter, løk, nepe, hvitløk og sjalottløk til rekene og blekkspruten er akkurat gjennomstekt. Sett blandingen til side.

Bruk en ren stekepanne (helst teflon) med litt olje og stek crepen, som skal være ganske tynn. Stek ca 5 min på ene siden, til den begynner å ta farge. Snu crepen i pannen og legg noen spiseskjeer med fyll på den ene halvdelen. Brett så den andre halvdelen av crepen over og hell/dytt forsiktig crepen over på en tallerken. Serveres med en salat og ferske urter og gjerne den samme sursøte dippen som brukes til de ferske vårrullene.

matlagningskurs-crepe
Crepe med sjømat og sursøt dippingsaus

Karamelliserte kongereker

200 g rå, skrellede reker
80 g sukker eller palmesukker
2 stk. sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 dl kokosvann
0,5 dl fiskesaus
50 g vårløk
¼ ts salt
¼ ts hvit pepper
2 stk. chili (gjerne Birds eye chili, hvis du tør)

Begynn med å lage karamell. Bland en spiseskje vann med sukkeret i en tykkbunnet stekepanne og sett på sterk varme. Varm blandingen i ca 6 min mens du rører innimellom, til sukkeret blir mørk brunt (men ikke brent). Bland så i sjalottløk og hvitløk. Når all chili og hvitløk er dekket med karamellen heller du umiddelbart i kokosvann og fiskesaus og kok sakte opp. Fjern eventuelt fett som legger seg på overflaten med en skje. Senk varmen. I en annen stekepanne steker du rekene raskt i litt olje. Like før rekene er gjennomstekt (pass på – dette går raskt!) heller du over karamellsausen

matlagningskurs-reker
Karamelliserte kongereker i chili

Ble du både sulten og reiselysten? Her ser du alle våre reiser til Phu Quoc.

Tekst: Malin Bech

Lignende innlegg