De beste julemarkedene i Europa

Dra utenlands og opplev de magiske julemarkedene i Europa. Nyt en rykende varm gløgg, knask på tradisjonsrike pepperkaker og kanskje finner du en julegave eller to, mens du rusler rundt blant koselige boder og glitrende julegraner. Er du usikker på hvor du finner de beste julemarkedene? Vi guider deg til storbyene som garantert får deg i førjulsstemning.

London, Berlin eller Praha – det er nesten bare fantasien som setter grenser for reisemålet ditt, når destinasjoner verden over tenner lysene på grana og inviterer til nok et fantastisk juleeventyr. Tradisjonene varierer fra land til land, men én ting de alle har til felles er den magiske førjulsstemningen de serverer deg, enten du velger å reise til Tyskland eller Tsjekkia.

Berlin, Tyskland

Tyskland er opptatt av å holde på juletradisjonene, og det er ikke vanskelig å legge merke til i adventstiden. I Berlin er det nærmere hundre julemarkeder, der du kan drikke glühwein og kjøpe de varme ullstrømpene alle snakker om.

Noen av de mest populære markedene er:

  • WeinachtsZauber ved Gendarmenmarkt Markedet ligger ved konserthuset på Gendarmenmarkt, og er kjent for sine unike og håndlagde produkter fra hele verden. Blir du sulten av shoppingen kan markedet også by på de lekreste retter. Smak på hvit kakao med stekt eple til, eller prøv en av de mange deilige ostene. De fleste bodene har gratis smaksprøver, så det er gode muligheter for å teste ut forskjellige delikatesser. Les mer om WeinachtsZauber og se åpningstidene her.

  • Berliner Weinachtszeit ved Rådhuset Alexanderplatz ligger i hjertet av Berlin. Det er tre markeder i gangavstand herfra, og på selve plassen kan du høre på musikk, nyte varm drikke og spise i noen av matbodene. Den virkelig store julefesten starter ca. 400 meter unna, nærmere bestemt på julemarkedet ved Rådhuset. Det er enkelt å finne fram hit, du trenger bare å se etter det store pariserhjulet, som er godt synlig på lang avstand. Bodene på markedet har temaer fra ulike tidsepoker, og her finner du også en liten gård der barna kan få mate dyrene. Ved siden av pariserhjulet er det også en skøytebane med gratis inngang for alle. Les mer om Berliner Weinachtszeit og se åpningstidene her.

  • Wintertraum am Alexa Ikke langt fra Berliner Weihnachtszeit, nærmere bestemt på andre siden av Alexanderplatz, ligger Wintertraum am Alexa. Markedet er det mest moderne i hele Berlin, og det har alt du kan ønske deg, fra håndverks- og delikatesseboder til pariserhjul, rutsjebane, radiobiler og karuseller. Like før jul kan du også se den kjente Coca Cola-lastebilen på markedet.

Julemarkedet i Wien er en gammel tradisjon, som strekker seg så langt tilbake som 1928. Da gav Albrechy I innbyggerne i byen tillatelse til å arrangere desembermarked, også kalt «Krippenmarkt». Siden den gang har julemarkeder vært en av Wiens spesialiteter, og i dag er det mer enn 20 markeder rundt om i byen.

De største og mest populære julemarkedene er:

  • Christkindlmarkt på Rathausplatz Et tradisjonsrikt julemarked med unik sjarm, beliggende inntil det vakre og opplyste Rådhuset. Her kan barna lære seg å bake julekaker og støpe lys, og i helgene synger det internasjonale koret julesanger for de besøkende.

  • Julebyen ved Belvedere-palasset Innta julestemningen med alle sanser ved det verdensberømte og vakre Belvedere-palasset. Omgitt av barokkens kunstverker finner du 40 hyggelige boder, som selger alt fra julegodterier til hjemmelagde håndverksprodukter.

  • Julemarkedet ved Maria-Theresien-platz Opplev imponerende wienske bygninger, og få julefølelsen på det lille markedet mellom det Naturhistoriske museum og Kunstmuseet.

WeinachtsZauber ved Gendarmenmarkt

London, England

Bytt ut den stressende juleshoppingen langs Oxford Street med et koselig julemarked. Om du leter etter julegaver, eller bare vil tusle rundt og få den perfekte julestemningen, er julemarkedene i London den rette plassen.

Store og kjente julemarkeder er:

  • Winter Wonderland i Hyde Park I slutten av november blir Hyde park forvandlet til et stort festivalområde med juletema. Her finner du hyggelige markeder, karuseller, skøytebane, glühwein og julegodteri i bøtter og spann. Les mer om Hyde Park Winter Wonderland og se åpningstidene her.

  • Southbank Centre Winter Festival Eplecider, julesanger og alt som hører julen til. Vil du oppleve et av de mest besøkte julemarkedene i London, er det Southbank ved Themsen du skal besøke. I de koselige bodene kan du kjøpe fine gaver og diverse søtsaker.

  • London Bridge City Christmas Market Er du på jakt etter den unike kalendergaven? Eller har bare du lyst til å nyte en behagelig førjulstid? På London Bridge City Christmas Market kan du gjøre begge deler. I de nesten 100 forskjellige bodene finner du alt fra hjemmelaget julegodis og julekaker, til julepynt og kulinariske opplevelser. Livemusikk og annen underholdning bidrar til å skape den fantastiske høytidsstemningen.

Praha, Tsjekkia

Både turister og lokalbefolkningen samler seg ved de tradisjonelle julemarkedene i Praha. De største og mest besøkte markedene ligger i nærheten av Old Town Square og Wenceslas Square, som er rett ved hverandre.
Rusle rundt blant smykker, leker, keramikk og duftlys. Her stekes grillspyd med kjøtt ved siden av vogner med nybakte wienerbrød og fløtekarameller.
I gamlebyen troner en imponerende julegran, som lyser opp Praha når mørket faller på. Det blir eventyrstemning når barn fra musikkskoler rundt om i Tsjekkia dukker opp i folkedrakter for å synge julesanger.

Et av flere vintermarkeder i Praha

Budapest, Ungarn

I den ungarske hovedstaden er det et stort julemarked på Vörösmarty Square. Kjenn duften av honningkaker, gløgg og kanel, mens du går innom de koselige tre-bodene på markedet. I løpet av markedets åpningstid vil det også være 160 show på utendørsscenene. Showene har juletema, men det kan også være sjangre som soul, jazz, blues og danseshow.
Vil du smake på ungarske spesialiteter? Ja da har du kommet til rett sted. På julemarkedet finner du nemlig alt fra søte bakverk som eplestrudel, til større retter som gåselår.
Markedet passer også fint for deg som reiser med barn. Hver dag er det et variert program, med blant annet teater, musikk og dans på agendaen. Her kan barna lære å lage pepperkaker eller dryppe lys.

Har du fått en forsmak på julestemningen?

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Berlin, London og Praha.