Severdigheter på Kreta – 10 tips

Kreta er Hellas største øy og den har utrolig mye å tilby, alt fra paradisstrender til vingårder. Her er våre 10 utvalgte tips til denne fantastiske øya.

Severdigheter på Kreta – 10 tips

Chania er Kretas største by og den ligger på øyas nordside. Her finner du trange gater som kantes av bougainvillaer, uteservering og sjarmerende steinhus. Ta en spasertur rundt i byen, besøk de små butikkene og gå ikke glipp av havnen og havnepromenaden som kantes av restauranter, kaféer og barer. Vår restaurantfavoritt er Ginger Concept som du finner på Sarpaki 36 i Chania.

2. Elafonissi

Elafonissi, eller den rosa stranden, er et must hvis du er på Kreta. Lei en bil eller dra på en av TUIs utflukter til denne paradisstranden. Vannet er turkist og sanden skinner i rosa av finmalte skjell. Et tips er å gå forbi den første stranden og over åsen der det er betydelig færre personer og en strand som minner om Maldivene. Reisen hit tar ca. 1,5 t fra Gerani/Chania og selv om veien er stedvis kronglete, er den også fantastisk vakker. Les mer om Elafonissi her.

Elafonissi, Kreta.
Elafonissi, Kreta.

3. Besøk Knossos

Ruinbyen Knossos ligger nær byen Heraklion og er uten tvil Kretas største tusitattraksjon. Det er også den største arkeologiske funnplassen fra bronsealderen i Hellas. Jeg anbefaler en rundtur med en guide og kom hit gjerne tidlig om morgenen eller ved solnedgang om sommeren for å unngå varmen om dagen.

Knossos, Kreta.
Knossos, Kreta.

4. Agreco Farm

Agreco Farm ligger bland olivenlunder og vinranker, bare 20 minutter fra Rethymnon. Her finner du lokale produkter, avlinger og restauranter samt kanskje de vakreste omgivelsene for en middag. Du må forhåndsbestille besøket som inkluderer en guidet tur på området og en middag i solnedgangen der du får prøve over 30 lokalproduserte retter. Utsikten er fortryllende, det lukter Middelhav og av og til brytes stillheten av syngende fugler og brekende geiter.

Agreco Farm byr på et utrolig landskap og fantastisk mat.
Agreco Farm byr på et utrolig landskap og fantastisk mat.

5. Ta båten til Loutro

Loutro er en liten by sør på Kreta og for å komme hit tar du båt fra Chora Sfakion. Byen er helt bilfri og gjør dette til en rolig idyll. Loutro har en steinstrand med krystallklart vann og her kan du snorkle og leie kano. Byen er liten med en hovedgate som kantes av restauranter og hotell. Bonusen er at Loutro ligger i en bukt og at det sjelden blåser her. Postkortvakkert!

Landsbyen Loutro er helt bilfri og vannet er krystallklart.
Landsbyen Loutro er helt bilfri og vannet er krystallklart.

Dagsbesøk til Falassarna

Falassarna har flere ganger stått på listen over verdens vakreste strender. Fra Chania tar det under en time å kjøre til Flassarna som ligger på Kretas veskyst. Stranden er lang og bred med lys sand og vannet er turkist. Det finnes mange restauranter og kaféer her og naturen er spektakulær. Falassarna er et flott sted å tilbringe en hel dag, og gå ikke glipp av den fantastiske solnedgangen her.

Falassarna har koselige restauranter, små badebukter og herlig blått vann.
Falassarna har koselige restauranter, små badebukter og herlig blått vann.

7. Klatre ned til Seitan Limani Beach

Den bortgjemte stranden Seitan Limani er et must hvis du er på Kreta. Veien dit er eventyrlig vakker og snirkler seg frem som en serpentinvei. Du parkerer ovenfor stranden og klatrer deretter ned. Klatreturen er ikke vanskelig, men bruk gode sko og ikke for ta med for mye å bære på. Vel nede venter en av de vakreste badebuktene i hele Hellas.

Seitan Limani Beach på Kreta.
Seitan Limani Beach krever litt klatring men er absolutt verdt det.

Bad i rolige Plakias

Plakias ligger sør på Kreta, bilturen fra Chania tar ca. 1,5 time. Her råder roen, det er færre turister og du får nesten ha stranden for deg selv. Vannet er lyseblått og Plakias Beach er veldig populært for både snorkling og dykking.

I Plakias trenger du ikke sloss om plassen på stranden.
I Plakias trenger du ikke sloss om plassen på stranden.

9. Tilbring dagen på hippiestranden Matala

Matala kalles også for Kretas hippiestrand. Det sies at på 60-tallet bodde hippier i grottene i fjellet, men nå er grottene tomme og mer en turistattraksjon. Stranden er bred, sanden nesten rød og vannet blått. Den kantes av restauranter, kaféer og barer og atmsofæren er veldig avslappet. En gate opp fra stranden finner du et lite torg, små butikker og veldig god ferskpresset juice. Kjører du bil tar det ca. 1,5 time fra Rethymnon.

Avslappet ved hippiestranden Matala.
Avslappet ved hippiestranden Matala.

10. Spis blekksprut i Sfinari

Landsbyen Sfinari ligger nær Falassarna, på Kretas vestkyst. Landsbyen er liten og den ligger langt fra turistmasser og bråk. Ved den fine Sfinari Beach finner du tavernaer som serverer fantastisk god grillet blekksprut. Omgivelsene er selve definisjonen på Hellas. Blekkspruter henger på tørk i solen, du sitter i skyggen på pinnestoler under vinrankene og ser ut på det knallblå vannet. Jeg har aldri smakt en så perfekt blekksprut noen gang!

Blekkspruten ved Sfinari Beach smaker helt gudommelig.
Blekkspruten ved Sfinari Beach smaker helt gudommelig.

Bestill en reise til Kreta nå og opplev alt dette og mye annet. Les mer om våre reiser til Kreta og flere tips her.