2017-06-05

Utflukt – Dragegrottene på Mallorca

Riv deg løs fra solsengen en stund. For du vil vel se litt mer av reisemålet ditt enn bare suvenirboder og andre turister? Her forteller vår reporter Astrid om hvordan hun samlet sammen en bukett med gode minner når hun dro på utflukt til Dragegrottene på Mallorca.

Ettersom jeg hadde et par late dager på stranden bak meg føltes det forfriskende å stå opp tidlig, spise en rask frokost, pakke ryggsekken og begi meg ut på eventyr. Jeg liker den energien man får når man har et program for dagen og ikke bare surrer rundt i badetøfler. Solen hadde akkurat stått opp og varmet deilig på ryggen når jeg gikk om bord i bussen utenfor hotellet mitt. Nå skulle jeg oppleve noe nytt!

Sjørøvere og kjendiser

Guiden vår het Malin og var en glimrende historieforteller. Bussen hadde knapt begynt å rulle før hun satte i gang med å underholde oss med spennende historier om Mallorca før og nå. Om sjørøvere, haciendaer og vingårder. Men også om hvor på øya tennisstjernen Rafael Nadal vokste opp, og hvor kjendiser som Claudia Schiffer og Michael Douglas har sine sommerhus.

Marked med levende dyr

Sineu er en sjarmerende småby midt på Mallorca. Vi gjorde et stopp der før omvisningen på markedet som arrangeres på det store toget hver onsdag. I de ulike bodene fikk jeg prøvesmake flere sorter ost, pølser og syltede grønnsaker før jeg bestemte meg for å slå til med en pose solmodne fersken. Mmm, så godt de smaker her. Mens jeg gomlet, så jeg til min store overraskelse at markedet også solgte levende dyr som kyllinger, ender og esler.

Lunsj i Porto Cristo

I havnebyen Porto Cristo fikk vi en time på oss til å rusle rundt og spise lunsj på egen hånd. Jeg fant en restaurant under noen vakre pinjetrær på strandpromenaden. Tapastallerkenen jeg bestilte inneholdt flere oster og spekemat som jeg kjente igjen fra min smaksrunde på markedet. Bra valg, tenkt jeg fornøyd, og ga meg selv en oppmuntrende klapp på skulderen. Smaken ble forsterket av den fine utsikten over sandstranden og småbåthavnen.

Nedstigning i Dragegrottene

Mett og fornøyd dumpet jeg ned på vindussetet mitt i bussen, og bare 10 min senere var vi fremme ved dagens høydepunkt - Dragegrottene. Eller Cuevas del Drach som de heter på spansk. Jag hadde sett dem på bilder, men når guiden førte oss ned under jorden ble jeg likevel stum av forundring. Grottesystemet er flere kilometer langt og fire steder åpner det seg store grotter, der stalaktitter og stalagmitter har blitt dannet gjennom tusenvis av år. Jeg syns jeg så figurer, bygninger og små landsbyer i mønstrene som er dannet. Alt ble ekstra stemningsfullt av den raffinerte belysningen fra de skjulte lyskasterne.

Trolske toner ved underjordisk innsjø

Det mest magiske øyeblikket kom på slutten. Nedenfor en skråning gikk vi inn i en stor grotte med en underjordisk innsjø under buer og søyler som naturen selv har designet. Der satte vi oss ned på tribunene og ventet. På avstand hørtes svak musikk som sakte økte i styrke. Og frem fra skyggene gled en opplyst båt rett mot oss. Den inneholdt fem personer. En rodde og de andre fire var klassiske musikere som spilte stemningsfull musikk på cambalo og strengeinstrumenter. Det hele varte i ca. 10 minutter og vi i publikum satt som trollbundet og dønn stille hele tiden (hvis man ser bort fra det obligatoriske klikket fra kameraene).

Minnearmbånd av majoricaperler

Egentlig var jeg allerede mett på opplevelser når bussen stanset ved perlefabrikken i Manacor på veien tilbake. Men vel, der inne var det også spennende å se hvordan de såkalte majoricaperlene produseres ifølge en metode som ble funnet opp i 1890. Og jammen meg endte det ikke med at jeg kjøpte meg et armbånd av små sølvskimrende perler. Det har blitt en favoritt, og ved å rasle mot tastaturet mens jeg skrev denne teksten har armbåndet hjulpet meg å huske en av mine fineste dager på Mallorca.

Les mer om TUIs utflukter jorden rundt »