De 5 beste reisemålene for sykling

Her er noen av de aller beste reisemålene i Europa for deg som vil sykle. Bli med langs de hvite veiene i Italia, gjennom det franko-germanske Alsace og de utfordrende fjellene på Mallorca. Les videre for tips til hvordan du får en sykkelferie med fantastisk landskap, koselige landsbyer og badeplasser.

Uansett om du sykler hver dag eller bare av og til, er en sykkeltur en av de beste måtene å utforske og bli kjent med et landskap på. Du kan styre tempoet og hva du vil se nærmere på en helt annen måte enn når du suser frem langs veiene i bil. Det er så enkelt å bare stoppe i den lille landsbyen som du finner sjarmerende, og du trenger ikke tenke på parkering når du stopper for å avkjøle deg med et bad.

Europas 5 beste destinasjoner for sykling:

Toscana (Italia)
Alsace (Frankrike)
Istria (Kroatia)
Algarve (Portugal)
Mallorca (Spania)

Les videre for en fordypning i hver destinasjon, beskrivelse av landskapet, severdigheter og den beste tiden for å sykle der!

1. Toscana – sykle gjennom historien

I Italia er sykling en populær sport og spesielt i Toscana der det arrangeres flere løp (bl.a. Strade Bianche) og der sykkellegenden Gino Bartali ble født. Toscana lever dessuten opp til praktisk talt alle klisjéforestillinger du har fått fra filmer om hvordan den italienske landsbygda skal se ut.

I Toscana er det mange som sykler og det finnes mange fine veier. Men der andre skryter av hvor flate og fine veiene deres er, så er Toscana i stedet berømt for sine hvite grusveier som går mellom de store asfaltveiene. Hele regionen har et dramatisk og variert landskap. I det UNESCO-fredede Val d’Orcia kommer du til å støte på bratte bakker med tøffe stigninger, men hvis du motiveres til å tråkke videre av middelalderbyer, olivenlunder og vingårder så kan dette være noe for deg.

Den beste tiden for å sykle i Toscana:

Mars til mai og oktober til november.

Severdigheter langs veien:

L'Eroica er et sykkelløp som arrangeres hvert år i Toscana i begynnelsen av oktober. Deltakerne kan kun bruke vintagesykler (produsert før 1987). En herlig tributt til syklingens historie!

2. Alsace - Riesling & flere sykkelveier

I denne delen av Frankrike møtes det franske og tyske i alt fra språk, mat og drikk til arkitektur. Alsace har en tilnærmet unik fransk-germansk kultur og over 1000 vingårder. Mellom Strasbourg og Basel går den 17 mil lange sykkelveien La Route du Vin. Her kan du sykle gjennom Alsaces pittoreske landskap med vingårder, slott og små landsbyer med bindingsverkshus og brosteinsgater

Det er ofte bare noen kilometer mellom landsbyer og tettsteder. I tillegg går det flere sykkelveier fra de fleste landsbyene, så hvis du heller har ett utgangspunkt og dra på dagsturer så finnes det mange muligheter. Til tross for at du finner Peugeotfabrikken i Alsaceregionen, vil sykkelturene dine være relativt bilfrie så lenge du ikke sykler på de store hovedveiene.

Den beste tiden for å sykle i Alsace:

På våren og høsten.

Severdigheter langs veien:

Landsbyen Riquewihr omgis nesten utelukkende av vingårder. Innenfor forsvarsmurene fra 1500-tallet (og med et vakttårn fra 1300-tallet) ser du små middelalderske hus med balkonger som er fulle av blomstrende pelargonium om sommeren.

3. Istria – sykle fra vingård til vingård

Kroatia er spennende å utforske med sykkel. Vakre badeplasser, god vin og nydelig mat samt en lang og spennende historie med både romerske og bysantinske innslag. Istria er ikke noe unntak, halvøya har en naturskjønn blanding av vakre kystlinjer langs Adriaterhavet og landlig landskap i innlandet. Du kan praktisk talt sykle fra vingård til vingård gjennom grønne olivenlunder og historiske byer.

Den beste tiden for å sykle i Kroatia:

April til juni og september til oktober.

Severdigheter langs veien:

Den gamle romerske kolonien Porec ved kysten, middelalderbyene i innlandet, blant annet landsbyen Grožnjan.

4. Algarve – sykle året rundt

Takket være sin flere mil lange kyst, sandstrender og de herlige middelhavstemperaturene har Portugal det meste som gjør det perfekt for en sykkelferie. Landet har flere sykkelstier og sideveier med lite trafikk som lar deg utforske landskapet. Langs hele Algarvekysten kan du sykle på Ecovia do Litoral, en sykkelrute fra Bila Real de Santo Antonio til Sagres.

Ruten består av små veier gjennom vakker natur, et par større veier, men med lite trafikk og flere helt bilfrie veier. På Algarvekysten kan du sykle gjennom fiskerlandsbyer med maurisk arkitektur og stoppe ved store sandstrender eller små bukter (perfekt for både hvile og bad).

Den beste tiden for å sykle i Algarve:

I prinsipp året rundt. Det finnes mange meninger om hvilken måned som er perfekt for en sykkelferie. Noen foretrekker våren og andre foretrekker september til oktober.

Severdigheter langs veien:

Tavira er en sjarmerende liten landsby som har eksistert siden antikken. Byen Olhao et lite stykke utenfor Faro, er berømt for sin mauriske arkitektur.

5. Mallorca – høye fjell og koselige badebukter

Mallorca har lenge vært både proffenes og fritidssyklistenes "go-to"-destinasjon for en garantert bra sykkelferie og utfordrende trening. Det er et rykte øya fortsatt fortjener!

De nordlige og vestre delene av Mallorca er fjellrike med mulighet for å utfordre både kropp og vilje med bratte bakker. De sørlige og østre består derimot av et flatere landskap, så det finnes noe for alle. Dessuten har øya herlige strender, koselige badebukter (calas) og god mat.

Her kan du lese 9 tips for deg som vil sykle på Mallorca.

Den beste tiden for å sykle på Mallorca:

Februar til april.

Severdigheter langs veien:

Mallorca 312 er et sykkelritt der du kan velge hvor langt du vil sykle, 312, 225 eller 167 km. Uansett hvilken strekning du velger, sykler du gjennom størsteparten av Mallorcas koselige landskap. I 2020 arrangeres løpet 25 april, så du har fortsatt mulighet til å melde deg på.