Thailand eller Mexico – hva skal du velge?

Å velge reisemål for en tropisk vinterferie er ikke lett. Alt ser jo like fristende ut på bildene, så hvordan skal du vite hva som er best? Her får du hjelp når vi sammenligner to av de mest populære eksotiske ferielandene, Thailand og Mexico, som viser seg å både ha likheter og store forskjeller.

Likhetene er åpenbare og forklarer hvorfor Thailand og Mexico har blitt så populære. Begge landene har samme type hvite palmekledde strender, det samme tropiske klimaet, deilig mat og magiske korallrev for snorklere. Men så klart finnes det forskjeller også, ikke minst kulturelle. Vi sammenligner tross alt et asiatisk land med en latinamerikansk.

For å finne ut hva som passer best for deg kan du lese spørsmål og svar nedenfor.

Hva liker du å spise?

Typisk mat i Mexico:

Du som reiser med barn kan selvfølgelig bli fristet av tacos, men ikke forvent deg "fredagskos akkurat som hjemme". Den norske versjonen av nasjonale retter som chili con carne, tacos, burritos, enchiladas og quesadillas minner deg bare om de meksikanske originalene. Rettene er ofte, men ikke alltid, godt krydret og kan variere i det uendelige med tilbehør som bønner, råris, søtpotet, ananas og kakao. Det tradisjonelle kjøkkenet inneholder også mange appetittvekkende gryter, fruktsalater og supper. Hvis du reiser til TUIs paradisøy Isla de Holbox må du ikke gå glipp av den luksuriøse fiskeretten ceviche som serveres med dressing av lime, chili og urtekrydder.

Typisk mat i Thailand:

Denne trenger kanskje ingen nærmere presentasjon. Hakkede biter av grønnsaker og kjøtt, fisk, fugl eller tofu legges i en varm wokpanne. Under steking og omrøring tilsettes smaker som lime, sitrongress, ingefær, chili, koriander, fiskesaus, sesamolje og kokosmelk. Serveres med nudler eller ris. Andre typiske retter er Fried Rice (stekt ris), friterte skalldyr og supper som den klassiske Tom Ka Gai. Det sjarmerende i Thailand er de mange personlige, små restaurantene av typen ”hull i veggen” eller ”bambushytter i enden av stranden”.

General Southern Thailand
Skalldyrrett fra Sør-Thailand

Ekspertens råd

Tommy Serban er TUIs produktsjef for reiser til både Thailand og Mexico. Han besøker begge landene flere ganger i året, og hans oppdrag er å se reisemålene med en vanlig sol- og badeturists øyne. Så hvem er vel mer egnet til å forklare forskjellen?

Tommy om Thailand: – Der er en avslappet følelse av frihet som man ikke finne noe annet sted. Ingen bekymringer, livet er enkelt. De enkleste strandrestaurantene med sprukne plaststoler kan ha den beste maten. Og reiser man med småbarn, som jeg, er det alltid noen i personalet som kommer frem spontant og vil leke med barna mens vi foreldre spiser ferdig!

Tommy om Mexico: – Landet er mer velorganisert på godt og vondt. Det er et stort antall amerikanske turister som stiller høye krav til service og orden. Derfor kan man stole på at alt fungerer. Bussen kommer på tiden og bestillingen på restauranten blir ikke glemt.

Tommys råd: – Begge landene er fantastiske og uansett hvilket man foretrekker er det nok et spørsmål om hva man liker. Mange kommer tilbake til Thailand og Mexico både en, to og tre ganger. Men det er unikt for Thailand at noen blir så betatt at de reiser hit både ti og tyve ganger.

Ønsker du all inclusive?

I så fall er valget klart. I Mexico er nemlig hotellenes all inclusive førsteklasses, i hvert fall når du velger 4- eller 5-stjerners alternativer. Du får ikke bare store, varierte og kjærlig tilberedt bufféer, måltidsdrikke og frie drinker i baren. I tillegg er også som regel en eller flere à la carte-restauranter, minibar på rommet og ulike vannsporter som kano og seiljoller inkludert.

I Thailand har konseptet all inclusive ikke slått igjennom på samme måten, selv om det kan bestilles som tillegg noen steder, og da er kvaliteten bra. Blant annet på TUIs beste familiehotell TUI Family Life Mai Khao Lak.

all-inclsuive-tui
All inclusive for deg som vil kose deg uten å ta frem lommeboken.

Hva liker du å shoppe?

Mexico:

I småbutikker på både små og store reisemål kan du kjøpe kunsthåndverk inspirert av meksikansk og indiansk folkekunst. Som blant annet fargerike tekstiler, dekorative masker fra mayakulturen, keramikk, fliser og glass. Det finnes store outlets både i Cancun og Playa del Carmen som vender seg i stor grad mot amerikanske kunder, og disse kan ha veldig gode priser på merker som Nike, Levi’s, Lacoste og Tommy Hilfiger.

Thailand:

Både på gatemarkeder og i luftkondisjonerte kjøpesentre (på de større reisemålene) kan du shoppe silketekstiler, saronger, vesker og gullsmykker med eller uten edelstener. Handelen med piratkopierte merkeklær er fortsatt utbredt selv om det ikke er noe vi kan anbefale av hensyn til opphavsretten. Skreddersydde klær kan bestilles i utallige skredderbutikker, du må beregne å prøve flere ganger og vente mer enn en uke før alt er klart.
Mexicansk folkekunst inspirert av høytiden "Dia de las muertos"

Isla de Holbox-tui
Meksikansk folkekunst inspirert av høytiden "Dia de los Muertos".

Hvilke severdigheter trigger deg?

Mexico:

Halvøya Yucatan, der TUIs reisemål ligger, var sentrum for mayafolkets høykultur som blomstret i flere tusen år frem til den spanske erobringen rundt år 1500. I tempelbyer som Tulum, Coba og Chichen Itza kan du se solpyramider, palass, templer og avanserte hjelpemidler for astronomi og matematikk.

Thailand:

Thailandske templer er unike ved at de blander buddhismen med åndetro. Både ut- og innvendig er templene en fascinerende eksplosjon av farger og fantasifulle figurer, som avbilder alt fra demoner til drager, guder og figurer fra nasjonaleposet Ramakien.

Koh Samui-tui
Sittende Buddha av gull på øya Koh Samui.

Når reiser du og hvor viktig er været?

Mexico har stort sett fint vær hele året, men risikoen for regnskurer og tropiske stormer øker i perioden september–november. I Thailand er det generelt flere regnskurer i sommerhalvåret, men det handler som regler om intenst regn i noen timer og etterpå klarner det raskt opp. Reiser du i perioden desember–mars er det like varmt og solsikkert i begge landene. Muligens er kvelder og netter noe svalere i Mexico, men vi snakker uansett om behagelige temperaturer rundt 20 grader.
Her kan du sammenligne årsgjenomsnittet for Thailand med årsgjenomsnittet for Mexico.

Nai Thon Beach-tui
Nai Thon er en av Phukets mer ukjente strender.

Hvilke naturopplevelser drømmer du om?

Mange vil nok si at Thailand vinner konkurransen om den mest Instagramvennlige naturen, takket være sine frodige regnskoger, frodige fjell, nasjonalparker og unike sukkertoppøyer i Phang Nga-bukten (se bilde).

Mexico har også vidstrakte jungler, men det er lavere vegetasjon og inviterer ikke i samme grad til vandringer. Derimot skjuler den meksikanske jungelen noe helt unikt i form av sine cenotes. Det er dryppesteingrotter inne i kalksteinsfjellene som er fylt av ferskvann og gir mulighet til helt magiske snorkleopplevelser i kunstbelysning. Ikke noe man skal prøve på egen hånd, men med guide kan det absolutt anbefales.

Phang Nga-tui
Sukkertoppøyer i Phang Ngas-skjærgård.

Lykke til med valget ditt!

Vi håper at punktene over har gitt deg et litt bedre grunnlag for å velge mellom to av planetens herligste ferieland. Selv om artikkelen ble lang er det fortsatt mye vi kunne skrevet om. Hvis du vil vite mer kan du gå videre til reisemålssidene og lese alt om TUIs Thailand og alt om TUIs Mexico.