Sara Begner i Spania – Livet blir enkelt med tapas

2018-02-05
Mateksperten Sara Begner beskriver sin opplevelse av Spania via maten. Det er både lettvint, enkelt og veldig godt. Svaret hennes på hva det beste med Spanias kjøkken er – det er like enkelt som rettene i seg selv – tapas!

Hvis du er nysgjerrig på å vite mer om Sara Begner og hvordan reisene inspirerer henne i matlagingen, kan du lese om det her.
Her skal vi fordype oss i Saras opplevelse av Spania. Opplevelser som kan sammenlignes med tapas – det finns noe for enhver smak.
Man kan nesten si at tapas tilsvarer vår kaffepause – en fin unnskyldning for å møte andre og være sosiale. Tapas er småretter som en del barer av og til serverer på når du bestiller noe å drikke. Det kan også være mange småretter som du bestiller fra meny ettersom hva du liker.

tui-barcelona-spain-800x600i_0314497
Sara kan godt tenke seg å reise til Barcelona kun for matens skyld. At byen har et fantastisk natteliv i tillegg er bare et pluss.

I Baskerland kalles tapas for pinchos, eller pinxtos, etter tannpirkeren som holder dem sammen. Du sparer på tannpirkerne og betaler ut fra hvor mange du har samlet i løpet av kvelden.
Hvorfor nettopp tapas og pinchos er manges favoritt gir Sara det beste og enkleste svaret:

"Tapas er best! Det er både en måte å spise og omgås på – deilig og uformelt! Det finnes noe for alle på bordet."

Hvor i Spania ville du reist kun for maten sin skyld?

Barcelona! Det er så herlig med by og strand i ett. Det er deilig å rusle rundt i byen og i tillegg har den et fantastisk natteliv. Å sitte et sted langs stranden med et glass sprudlende og en salat, deretter gå hjem, fikse meg, for så å gå ut og spise tapas om kvelden – det er den perfekte ferien for meg!

Kort introduksjon til tapas

Boquerones – ansjos, enten marinert i eddik eller frityrstekt
Calamares – Friterte blekksprutringer, kan også kalles rabas
Patatas bravas – Fritert potet fra Madridregionen
Papas arrugadas – Kanariøyenes signaturrett, saltkokte og stekte poteter
Aceitunas – oliven, fylte med ansjos eller paprika

Katalonia og Barcelona er ikke like kjente for sin tapas som Andalucìa og Baskerland, men det finnes et par typiske tapas for regionen:
Patatas bravas – Stekte poteter, servert med alioli og krydret tomatsaus
Pan con tomate – Brød og tomat toppet med olivenolje og salt, perfekt tilbehør for øvrige tapas Chipirones – Små, friterte blekkspruter
Ensaladilla rusa – ”russisk” salat, kokte grønnsaker blandet med tunfisk, oliven og majones. Croquetas – Kan være fylt med alt fra fisk til kylling eller spinat som paneres og friteres.

Hvordan skille de ulike delene av Spania seg fra hverandre?

På Kanariøyene er det litt mer turistvennlige, menyen er tilpasset slik at den passer for alle. I Baskerland og på Mallorca finner du et mer autentisk kjøkken.

Hva er dine absolutte favoritter fra det spanske kjøkkenet?

Tapas og pintxos! Boquerones og cava til hvert måltid. Da er livet som en lek!!
Foruten cava er det få som kommer til å heve øyebrynet hvis du bestiller et glass vermouth til tapasen din. Ellers finnes det i prinsipp ingen regler for valg av drikke, muligens at rødvin er det mest vanlige. En liten ordliste som kan være kjekk å ha med seg når du går inn på din første spanske tapasbar er akkurat like enkel som det er å nyte tapas sammen med godt selskap:

Caña – liten øl
Chato – et lite glass vin
Mosto – druemost/druejuice

Men i Baskerland bestiller du kanskje heller:

Txikito – hvitvin
Zurito – liten øl

tui-spain-800x600-i_0310129
På Kanariøyenen passer både menyen og utsikten for de fleste.