Stand up paddle/SUP – den beste ferietreningen

Paddelsurfing (SUP) er en aktivitet som passer for deg som ønsker avkobling, et adrenalinkick, en aktivitet som er både morsom og bra trening eller en annerledes måte å dra på sightseeing på. Her får du 5 grunner til å surfe i ferien og 5 drømmedestinasjoner for paddelsurfing!

Paddelsurfing eller Stand Up Paddle (SUP) er akkurat som det høres ut – en spin-off av surfing. Det er den raskest voksende vannsporten i verden akkurat nå – kanskje fordi det er en aktivitet som passer like bra for erfarne surfere som for nybegynnere.

Paddelsurfing innebærer at du står på et surfebrett (litt bredere enn vanlige surfebrett) og bruker en paddelåre til å komme deg fremover. Det betyr for eksempel at du kan ”jakte” på mindre bølger så hvis du allerede er en surfefantast kan paddelsurf være perfekt for de dagene der klassisk surfing ikke er like enkelt. Brettet minner om et longboard, noe som er litt mer tiltalende for oss som fortsatt øver opp balansen.

Paddelsurfing kan passe hele familien!
Paddelsurfing kan passe hele familien!

5 grunner til å paddelsurfe i ferien

  • Det er lett å lære – og når du har lært deg det grunnleggende (stå oppreist og komme deg fremover) er det ikke vanskelig å begynne å teste og utforske på egen hånd
  • Å gli nesten helt lydløst bortover vannflaten er virkelig avslappende – ikke rart at SUP-yoga har blitt så populært
  • Vil du ha et adrenalinkick kan SUP by på det også – det er bare å begi seg ut på de større bølgene eller prøve rafting stående på et brett
  • Til forskjell fra klassisk surfing kan du paddelsurfe både på hav, sjø, elver og kanaler (du kan for eksempel paddelsurfe på Themsen i London!)
  • Det er ikke bare moro med SUP – du trener dessuten balanse, kondisjon og styrke!
Paddelsurfing
I takt med at sporten øker i populæritet, blir det stadig flere konkurranser – perfekt hvis du vil måle dine surfekunnskaper mot andres.

5 drømmedestinasjoner for paddelsurfing

1. Florida
Florida er ikke bare en delstat – det er også en halvøy. Med så mye hav og mangroveskoger, har Florida gode muligheter for paddelsurfing. Langs kysten kan du gli frem med de vakre sandstrendene på den ene siden og kanskje du får øye på en stingrokke som glir under brettet. Dessuten er byen Fort Lauderdale kjent som ”USAs Venezia” – dens svingete kanaler gjør byen perfekt til å utforske på brett og med en padleåre.

2. Isla de Holbox
Azurblått hav, hvite sandstrender og herlige temperaturer gjør at Mexicos kyst passer bra for paddelsurfing stort sett hele året. På den lille øya Isla de Holbox kan du leie brett og paddelåre på stranden.

3. Turks- og Caicaosøyene
Turks- og Caicaosøyene er en skjærgård med 40 øyer som ligger spredt ut i Karibias turkise hav. Her finner du et himmelrike for paddelsurfing. Utforsk mangroveskoger der du kan spane etter hegrer eller padle langs korallrevene der stimer av fargerike fisk og sykepleierhaier glir under brettet. Temperaturen holder seg rundt 27 grader hele året, så hvis du skulle miste balansen er det heller ikke så farlig.

Sjekk TUIs cruise i Karibia dersom du har lyst til å paddelsurfe på flere ulike steder på en og samme reise!

Paddelboard på en hvit sandstrand
Å kunne hvile seg på en kritthvit strand mens du tar en pause i surfingen er ikke så dumt.

4. British Columbia
Det kanadiske landskapet byr på mange naturskjønne innsjøer og elver – perfekte for å oppleve på et brett. Brtitish Colombia er definitivt et paradis for naturelskeren – uansett om du vil utforske til fots eller på vannflaten.

5. Spania
Spania er for det meste et sikkert valg for er herlig ferie – det gjelder også for deg som vil paddelsurfe. Her har du i tillegg til masse bra steder å paddelsurfa, fra fastlandet til øyene, og muligheten til å nyte masse god mat. På Menorca og Mallorca kan du padle langs den vakre kysten og på fastlandet kan du følge den historiske elven Guadalquivir som bl.a. tar deg gjennom Sevilla og flere severdigheter.

Emeralde Lake i British Columbia er en naturskjønn innsjø.
Emeralde Lake i British Columbia er en av mange naturskjønne innsjøer.

Har du lyst på en ferie med paddelsurfing, men samtidig også ha det komfortabel kan du se på de 6 hotellene nedenfor – alle tilbyr muligheten til å prøve paddelsurfing og Robinson-hotellene har dessuten kurs for både erfarne og nybegynnere!