Kiting på Kapp Verde

Kapp Verde ligger som et perlebånd av ti øyer midt ute i Atlanteren. Med endeløse strender og turkist vann passer dette reisemålet både for deg som vil ha en rolig solferie, uten noen planer, og for deg som er ute etter en mer aktiv ferie.

Rundt den lille byen Santa Maria på øya Sal samles turistene for å nyte sol og bad, rusle langs strandpromenaden og nyte velsmakende mat og nyfanget fisk på de lokale restaurantene. Bare 10 minutters biltur unna, på Sals østkyst ligger Kite Beach. Til denne tre kilometer lange stranden valfarter kitere fra hele verden for å surfe på store bølger mellom november og mai. Kiting innebærer at du står på et brett og kontrollerer en drage (eller en kite som det ofte også kalles i Norge) som er fastspent i tau. Havet ved Kite Bech er klart og holder en temperatur mellom 21–24 grader. Stranden består av fin sand og er helt fri fra steiner og klipper. Vinden står alltid på mot land, noe som gjør det til et sikkert sted for alle typer surfere.

Kiting på Kapp Verde
Alle kan lære seg å kite – tro det eller ikke.

Mito og Djos kiteskole på Kapp Verde

For seks år siden var det bare en gammel strandhytte på Kite Beach, men i dag finner du en av verdens beste surfeskoler her: Mito og Djos kiteskole. Mito og Djo er legender innen kiting på Kapp Verde, og har begge mange fine titler å skryte av. I åtte år ventet de på tillatelse før de endelig kunne forvandle den falleferdige hytta til sin drøm – et kitemekka, som nå har eksistert i fem år. Her deler de lidenskapen sin med andre og holder kurs selv så ofte de kan. Totalt jobber 30 personer her og de underviser i kiting på alle nivåer samt driver restaurant og utleie av utstyr. Skolen er åpen fra november til mai. I sommermånedene er Kite Beach avstengt ettersom skilpadder da legger egg langs stranden.

Surfeskolen er inndelt i tre områder for å utfordre alle typer surfere. Nybegynnere, de som har surfet litt og avanserte surfere. Mito og Djo lover at du kan lære deg å kite på bare 10 timer. Nybegynnere starter med øvelse på land i seks timer med drage og fire timer med brett – deretter er du klar for vannet og bølgene. Skolen har populære ukekurs der du surfer to eller fire timer per dag i en hel uke kombinert med ferie på Kapp Verde. Mange av skolens elever kommer tilbake år etter år.

Det magiske lyset på Kapp Verde.
Det magiske lyset på Kapp Verde.

Herlig utflukt på Kapp Verde

Selv om du ikke surfer, er Kite Beach et fantastisk sted å besøke hvis du er på Sal. Dra hit og tilbring en halv dag med å se på de utrolige surferne og hvordan dragene danner fargerike mønstre i horisonten. Nyt Kapp Verdes beste pizza til lunsj, eller ta en kaffe og la barna leke på den lille lekeplassen. På spørsmålet om hvor Mito og Djo selv reiser for å kite svarer de at om vinteren finnes det ikke noe bedre sted enn Kapp Verde, men om sommeren leter de etter den perfekte bølgen i Australia, Brasil eller på Hawaii.

Kite Beach på Kapp Verde.
Kite Beach er morsom å besøke selv om du ikke surfer selv.

Slik blir du en bra kiter

Svøm bra. En forutsetning for å bli en god kiter er at du svømmer bra ettersom du garantert kommer til å falle i vannet og de store bølgene.
Ha bra kroppskontroll. Bli kjent med kroppen din, ha kontroll på kroppskoordinasjonen og hvordan du raskt gjenfinner balansen.
Fokuser. Når du kiter må du slippe alle andre tanker. Du må være tilstede her og nå.
Bestem deg og tren hver dag. Kiting er som å sykle: du må øve mye og plutselig en dag så går det!
Lær deg hvordan vinden fungerer. Det er en grunn til at piloter sies å kunne bli dyktige kiter.