Halkidiki – mer enn bare oliven

2017-02-20
Du har sikkert besøkt den greske øyverdenen – Kreta, Rhodos, Kos eller båtloffet til noen av de små perlene i Middelhavet. Med alle de fine øyene å velge mellom er det lett å glemme fastlandet. Men Halkidiki er så absolutt verdt et besøk!

Halkidiki har et mildt klima med lite nedbør og varme somre. Her kan du regne med ca. 300 soldager i året. Det er godt med tur- og sykkelstier på halvøya – og mange vakre og uberørte steder å oppdage.

Flotte strender, små badebukter og vakker natur

Her trenger du ikke kjempe for en plass i solen. Rundt Halkidikis kystlinje ligger det mange bortgjemte badeviker der du kan slappe helt av, men du finner også strender med tavernaer og forskjellige vannaktiviteter. Uansett hva du foretrekker er vannet krystallklart og den mørkegrønne pinjeskogen er en vakker bakgrunn. Livarilagunen ligger ved landsbyen Vourvourou og er et beskyttet område pga. sin flora og fauna. Den uberørte øya Diaporos ligger utenfor Vourvourou. Ta en tur dit med kano eller båt.

Universitetsbyen Thessaloniki

Innenfor de bysantinske bymurene kan du kose deg med både billig og luksuriøs shopping, gå på museer og se kunst. Gå en tur på strandpromenaden fra Aristotelestorget til konserthuset. På veien passerer du Det hvite tårnet som nå er et bysantinsk kulturmuseum. Det beste utelivet og koselige tavernaer som serverer ouzo og meze finner du i bydelen Ladadika.

Gastronomi – mer enn bare oliven

Halkidiki var en del av det Ottomanske riket noe lenger enn det sørlige Hellas, derfor er det lokale kjøkkenet litt annerledes og mer krydret enn det du er vant til fra andre deler av landet. Den beste maten finner du på lokale tavernaer i de små landsbyene der du blir servert deilige, lokale spesialiteter. Drar du litt innover i landet kan du besøke små vingårder.

Visste du at......

  • Halkidiki er en halvøy som igjen har tre små halvøyer – Kassandra, Sithonia og Athos.
  • Athos tilhører klosteret som er en egen republikk med ca. 1400 munker. De lever omtrent på samme måte som i bysantinsk tid.
  • Ioannis Stathoris lagde verdens største geitost på 939 kg og sørget for at Halkidiki kom med i Guiness rekordbok.
  • Filosofen Aristoteles ble født her, og det sies at vinen fra Stageira på Halkidiki kommer fra vinrankene han plantet.
  • Det finnes mer enn 6500 birøktere på Halkidiki.
  • Våtmarkene i Sani er et himmelrike for fulgekikkere og naturelskere. Mer enn 200 fuglearter har hjemmet sitt her.
  • I mai kan du bli med på gourmetfestival i Sani

halkidiki

Lignende innlegg

Badeland i Hellas – våre beste tips

Dere har hundrevis av skoledager med lekselesing og utallige timer foran pc-skjermer i bagasjen. Da er det godt å kunne slappe av med lek og moro. Her får du en guide til noen av de beste badelandene i den greske øyverdenen!
2019-05-23

Derfor bør du legge familieferien til et cruise

Stadig flere barnefamilier reiser på cruiseferie og det er med god grunn. Du får mye for pengene når du legger familieferien til cruise. Her finner du 3 gode grunner til at neste familieferie bør legges til et cruise.
2019-05-16

Utflukter på vakre Rhodos

Alle greske øyer har sin egen sjarm, og av de flere tusen øyene er det kun noen få hundre som er bebodde. Mange er så små at man nesten ikke kan kalle det øyer. Rhodos er imidlertid ikke en av dem, det er den største av Tolvøyene. Den ble befolket tidlig i steinalderen og her sto en gang Kolossen på Rhodos – ett av verdens syv underverk. I dag tiltrekker øya seg kultur- og historienerder samt solhungrige badegjester.
2019-05-09

Tips til storbyferie – New York, Dublin, Berlin med flere

Aldri er en weekendreise så fristende som om høsten når mørket legger seg over Norge. Å spasere under trær som skifter i oransje og rødt, nyte en av årets siste pikniker og ta en ekstra sovemorgen høres farlig fristende ut. Du velger selv om du vil reise kort eller lagt for å lade batteriene for en langhelg.
2018-08-30