Fottur på Gran Canaria – nye opplevelser på Kanariøyene

Opplev en annen side av den populære Kanariøya ved å begi deg ut på vandring på Gran Canaria. Med litt planlegging og et bra kart kan du enkelt legge opp din egen rute eller en annerledes dagsutflukt. Du får oppleve urørt natur, skiftende landskap og storslåtte utsikter. Når du legger ut på tur her, merker du fort at øya har flere ulike klimasoner. På en og samme tur kan du oppleve både subtropisk varme, skoger, raviner og alpelignende fjellområder.

Over hele øya går det ulike nettverk av turstier, såkalte caminos, det finnes blant annet Camino Reales (de kongelige stiene) og Camino de la Plata (sølvstiene). Dette gjør at turmulighetene er uendelige, alt avhengig av hvor langt (eller kort) du vil gå og hvor bratt du vil klatre. Her får du tips om et utvalg turer.

Roque Nublo – Gran Canarias mest populære vandring

Dette er nok kanskje Gran Canarias mest populære vandring og severdighet. Midt på øya, 1817 meter over havet, rager klippeformasjonen Roque Nublo 70 meter høy, og den har en spesiell plass i hjertene til lokalbefolkningen. Du kommer deg enklest hit med leiebil, eller en organisert utflukt. Plott inn ”Aparcamiento de la Degollada de La Goleta” i GPSen, det er den nærmeste parkeringsplassen. Prøv å være der relativt tidlig om morgenen/formiddagen for parkeringsplassen blir fort full (da kan du eventuelt parkere langs veien). Fra parkeringen er det ca. 3 kilometer frem og tilbake til klippeformasjonen. Vil du gå lenger finnes det mulighet for ulike avstikkere langs veien. Det er også mulig å gå en rundtur ved å gå mot La Culata fra informasjonsskiltene og på den måten gå rundt hele området og komme opp ”bakveien” til Roque Nuble. Men husk å alltid holde deg til stiene.

Ut på tur, aldri sur

Bortsett fra på turen til og fra Roque Noble møter du ikke kjempemange på stiene, og i hvertfall ikke svensker. Men derimot mange nordmenn. ”Mottoet Ut på tur”, aldri sur finnes også på Gran Canaria, og det finnes til og med en egen rute som går under det spanske navnet ”La ruta noruega” (dvs. den norske ruten). Ruten går fra rundkjøringen i Motor Grande rett ovenfor Puerto Rico, til plassen som er merket som ”Norskeplassen” på kartet og deretter videre opp til Alto de la Toscas (Sukkertoppen blant nordmenn).

Fotturer rundt San Bartolomé de Tirajana

Rundt byen San Bartolomé kan du gå en ca. 9 km lang runde som tar ca. 3 timer. Du går midt på Gran Canaria og følger delvis Camino Real. Du kommer deg til San Bartolomé med lokalbuss eller leiebil. Begynn ved torget midt i byen der det også finnes en turistinformasjon. Gå mellom husene i de små gatene til du kommer til landevei GC-60 der du tar til venstre. Ved neste kryss forlater du landeveien og går isteden sydvest tvers over et litt kupert terreng, parallellet med GC-60. Ved et kryss tar du til høyre, følger en vannledning og klatrer deretter ned til en avsats. Ved neste kryss tar du til venstre og går vestover på en bredere sti som går langs ravinen på din høyre side.
Når du kommer til en liten grønn port tar du til venstre og går i sikk-sakk oppover en steinete sti. Ta til høyre ved en gammel betongvegg og like etter deler stien seg. Hold til venstre og fortsett oppover forbi et stort pinjetre, stien fortsetter oppover nordvest, og du skal følge den ca. 30 minutter uten å ta av. Når du kommer til en liten elv (avhengig av klimaet kan den være nesten helt tørr) krysser du den til høyre for deretter å klatre litt brattere oppover til et klippeparti der stien blir mindre synlig, men etter ca. 5 minutter kommer du til en gammel vanntank og en port på høyre side. Fortsett oppover og vestover over et åpent område og en steinrøys. Hold til venstre og følg en liten vannkanal som først går sydvest over bar klippemark.
Nå tar vi en avstikker til et fint utsiktspunkt! Når du kommer til et kryss med en tydelig konstruert sti svinger du til høyre vestover for å gå oppover ca. 5 minutter. Ved en klippehelle ved en steinrøys skal du svinge til høyre for et perfekt piknikstopp. Herfra er det nemlig herlig utsikt bakover til Tirajanas-dalen. Deretter fortsetter du samme vei tilbake nedover og sørover langs stien. Fortsett i retning tilbake mot San Bartolomé uten å gå inn på små stier, i mer enn 30 minutter. Ved et kryss, følg skiltet mot PR GC-40 mot San Barolomé nesten rett frem, på en grusvei. Hovedveien svinger høyre sørover forbi en nedlagt brannstasjon på høyre side. Ved neste lille kryss tar du til venstre frem til en gul bygning/mur, sving til venstre og følg veien. Da kommer du til en utsiktsplass og en liten parkering. Fotostopp!
Fortsett rett frem nordover på Calle el Roque og deretter til høyre inn på Calle San Juan. Nå er du tilbake i San Bartolomé og ikke langt fra torget der du begynte. Stopp på en av de hyggelige spisestedene for noe å drikke

Et annet alternativ er å vandre fra Gran Canarias høyeste punkt Pico de las Nieves til San Bartolomé eller motsatt. Eller gå i motsatt retning nordover fra San Bartolome til landsbyen Fataga. Fataga er ”hovedstad” i et dalføre med samme navn og det går flere ulike turstier ut fra byen. Du kan blant annet gå de 5 kilometerne fra Fataga til Arteara på S-54, skiltet fra bytorget.
Har du fått lyst til å vandre på denne vakre øya? Her kan du lese mer om Gran Canaria og bestille reisen.

Huskeregler når du går på tur:

– Ta alltid med kart og minst en mobil med bra batteri
– Ta med drikke og noe å spise
– Hold deg til stier og veier
– Gode sko, solkrem og hatt, avhengig av vær og årstid ta med varme klær i høyden
– Ikke gå alene! Er du uerfaren finnes det arrangerte utflukter med profesjonelle guider