Hva betyr all inclusive – intervju med en ekspert

Når du velger all inclusive er alle måltider og drikke inkludert. Men hvis du synes det er vanskelig å planlegge et måltid for fire personer – tenk deg da å daglig planlegge tre bufféer til hundrevis av gjester! Derfor passet jeg på å spørre Ange Rivero som jobber på Nordotel om hvordan de sikrer alle favorittretter og samtidig byr på nye matopplevelser på Bahia Feliz på Gran Canaria.

I vår ”egen” ferieby Bahia Feliz eies de fire familiehotellene av kjeden Nordotel. De har jobbet sammen med TUI i 30 år for å skape best mulige ferieopplevelser og maten en veldig stor del av denne opplevelsen. Derfor spurte jeg Angel Rivero som har vært med på en stor del av den reisen som TUI og Nordotel har gjort sammen på Bahia Feliz. Hva innebærer egentlig all inclusive og hvordan setter man sammen en bra buffé for hundrevis av gjester?

I all inclusive er bra råvarer A & O

På spørsmål om hvordan man planlegger menyen og lager mat for så mange gjester er Angels svar like enkelt som det er klokt: Råvarene står alltid i fokus. Det skal være god kvalitet og i så stor grad som mulig produseres lokalt. Med bra råvarer på kjøkkenet har hotellene kommet et godt stykke på vei til den perfekte bufféen.

Dessuten skal det gå raskt når det gjelder maten som serveres på hotellene i Bahia Feliz. Men da snakker vi ikke hurtigmat. Målet er å minimere tiden fra maten lages til den havner på tallerkenen din. Aller helst skal du ha mulighet til å se maten bli tilberedt, forteller Angel. På Bahia Feliz har flere restauranter show cooking-stasjoner der du selv kan se maten grilles og bestemme der og da om du vil ha medium, rare eller well done.

Hva er show cooking?

Show cooking innebærer at hotellets kokker lager maten i et åpent kjøkken eller ved en åpen kjøkkenstasjon i restauranten. Det kan være både at du får se hvordan omeletten lages etter dine ønsker, eller at kokken lager en varmrett med fisk eller kjøtt og legger opp på tallerkenen din.
I noen tilfeller kan det også forekomme at kokken kommer til bordet og er tilgjengelig under hele måltidet i tilfelles dere vil ha en ekstra porsjon.

 Her er en av show cooking-stasjonene i restaurantene på TUI Family Life Orquidea.
Her er en av show cooking-stasjonene i restaurantene på TUI Family Life Orquidea.

All makt til folket

På Nordotel har de merket at interessen for mat har økt blant hotellets gjester. Mange har allerede prøvd velsmakende mat fra ulike kulturer. Dessuten mener Angels, så vet dagens gjester eksakt hva de liker og ikke liker i matveien uansett hvor de befinner seg. Det setter ekstra press på feriematen og Nordotel vil gjøre så godt de kan for å imøtekomme disse forventningene.

Med hjelp av ”byggesteiner” i bufféen er tanken at du selv skal kunne bestemme hvordan tallerkenen din skal se ut. Hver dag finnes det flere salater, med eller uten kremaktig dressing, oster, masse grønnsaker i ulike former, grillet kjøtt og fisk samt pasta. Alle disse byggesteinene kan i sin tur kombineres med ulike sauser, eddiker og andre smaksforsterkere. Da kan hver individuelle gjest sette sammen en tallerken som passer akkurat deres smaksløker, forteller Angel på spørsmål om hvordan de skaper variasjon i en buffé som skal nytes både av matglade og de litt mer kresne.

Selv nasjonalitet spiller en rolle her. I tillegg til at råvarene gjenspeiler sesongen, bør også smakene gjenspeile hotellets sesong. Avhengig av hvilken nasjonalitet majoriteten av gjestene har forsøker hotellet også å gjenspeile det landets smaker og trender. Dessuten finnes det alltid pizza og wok som kan tilfredsstille selv den mest kresne ganen. For ikke å glemme dessertbufféen som alltid kan redde dagen.

Med alt dette pluss flere temabufféer om kveldene har Nordotel enkle men effektive verktøy for å skape variasjon til hvert måltid. Bufférettene ”roteres” også med 14 dagers mellomrom slik at selv om du er på hotellet i to uker så gjør kokkene sitt beste for å overraske deg med noe nytt hver dag.

Barnebuffé som er både god og næringsrik

Sammen med TUI har Nordotel satset på en barnebuffé som er sunn, men også god. Alt som er god trenger ikke alltid dryppe av usunnheter (selv om usunnhetene er veldig gode av og til). Pen anretning er A og O forteller Angel. Frukt og sorbet må serveres på en apetittelig måte for å lokke de yngste. Der da man kan finne en balanse i barnebufféen mellom de klassiske favorittrettene og samtidig lokke barna til å prøve noe nytt for å skape nysgjerrighet og matglede hos barna.

Barnebuffén på TUI Family Life Playa Feliz.
Barnebuffén på TUI Family Life Playa Feliz har både sunne retter, favoritter og godsaker.

Matglade gjester & lokal tradisjon

Å finne balansen mellom favorittrettene og nye matopplevelser på barnebufféen gjelder også for hele all inclusive-konseptet hos Nordotel. For å gjøre all inclusive på Nordotel til noe eget og unikt er det like viktig å løfte inn det lokale kjøkkenet.

Angel ser det som hotellets plikt å gi alle gjester, både store og små, en forsmak og smaksprøve på den kanariske matkulturen. I bufféene på Bahia Feliz finner du derfor masse tapas og i Taverna serveres det et stort utvalg av lokale retter.

Men Nordotels største spesialitet, eller kanskje den hemmeligste ingrediensen, er litt ekstra omtanke i hvert skritt under planleggingen og matlagingen. ”Each one has their taste. Our job is to try and find different offers adapted to all tastes”, sier Angel.

Hva er inkludert i all inclusive?

Det kan være litt forskjellig fra sted til sted hva som er inkludert i all inclusive. Vanligvis er likevel alltid dagens tre viktigste måltider (frokost, lunsj og middag) som serveres i en eller flere bufférestauranter inkludert. På TUI Family Life-hotell i Bahia Feliz kan du for eksempel variere måltidene ettersom du kan velge å spise i den lille restauranten på Playa Feliz og den store restauranten på Orquidea. Uansett hvilken TUI Family Life-hotell du velger er alltid et besøk i uken på restaurant Taverna inkludert. På Bahia Feliz serveres det tapas og andre typer småretter.

Naturligvis er også kaffe, brus og annen drikke til maten inkludert i all inclusive, samt snacks, fersk frukt og best av alt – is inkludert på dagtid!

For mye av det gode KAN være fantastisk.
For mye av det gode KAN være fantastisk.