Seiling i den greske øyverdenen

De seilte fra Sverige til den greske øyverdenen for første gang i 2012. Siden da har seilbåten på 38 fot ved navn SallyRuth blitt liggende igjen. Møt Jan Olof Reimerson og Lisa Lempert, seilentusiastene som mener at seiling i Hellas er noe av det beste livet har å tilby.

Morgensolen glitrer i det turkisblå vannet og en ny dag har nettopp begynt i den greske øyverdenen. På seilbåten SallyRuth, for dagen ankret opp i enda en vakker bukt, er det fremdeles rolig. En monoton klukking høres mot seilbåtens skrog og duften av nytraktet kaffe sprer seg. Etter en kjølig dukkert i det blå er Janne og Lisa nå i ferd med å dekke på til frokost under soltaket i båtens sittegruppe. Akkurat som så mange andre morgener skal de nyte lokal yoghurt og honning sammen med fersk frukt, nybakt brød og rykende varm kaffe.

tui-inspiration-seiling-hellas-230950
Båten SallyRuth er Janne og Lisas hjem når de seiler i Hellas.

Bad & lang frokost

– Vi pleier å seile i Hellas to perioder per år; først i mai og juni og deretter i september og oktober igjen. Nesten hver morgen starter med bad og lang frokost, forteller Lisa.
Når de er ferdige med frokosten seiler paret enten mot nye mål eller stopper og utforsker omgivelsene til fots. Middagen spiser de som regel om bord i båten og går deretter ut og tar en øl eller en kopp kaffe på en koselig taverna. Janne og Lisa har seilet i Hellas hvert år siden 2012. Den vennlige lokalbefolkningen, Hellas sin historie, den lange sesongen og rekken med paradislignende øyer og bukter gjør at de kommer tilbake år etter år.
– Å seile i Hellas er noe av det beste vi vet. Det finnes så utrolig mange øyer og bukter å velge mellom, noe som gjør at man aldri blir ferdige med å seile her. Det er dypt vann nesten over alt, og det er få grunner, så navigeringen er ganske enkel, sier Lisa.

Jolle, sykkel og løpesko

Unikt for Hellas er at det er tillatt å kaste anker ved nesten alle øyer og bukter. Men en liten jolle er det deretter enkelt å komme i land på den aktuelle øya.
Vi har med oss sammenleggbare sykler og joggesko om bord som vi pleier å ta med oss i land. Ofte kan bilveiene være i dårlig stand på øyene og da er syklene praktiske. Man får virkelig se hvordan lokalbefolkningen lever og bord under sykkelturene, sier Janne.
Takket være Janne og Lisas aktive livsstil mellom seilturene har de blitt kjent med det genuine Hellas, både når det gjelder matkulturen og menneskene.
– Uansett hvor vi enn kommer spør vi alltid etter lokale råvarer som olivenolje, honning, fåreost, oliven, yoghurt og Retsina. Lokalbefolkningen i Hellas er virkelig genuint gjestfrie. Det har hent at havnekapteinen har gitt oss strøm og vann samt passet syklene våre i bytte mot at vi spiser middag på hans sønners restaurant, forteller Janne.

tui-inspiration-seiling-par2
Janne og Lisa under en av seilturene i Hellas.

Tips fra Janne og Lisa

Lei av et seriøst selskap
Hvis du er uerfaren med seiling, anbefaler vi at du leier en seilbåt med kaptein første gang. Hvis du foretrekker å seile selv må du vise førerkort eller sjøsertifikat. Pass på at seilbåten er utstyrt med redningsvester, diagrammer, GPS (eller app til telefon), solterrasse, lanterner og motor som virker, anker med elektrisk vinsj og mye kjetting samt en robust jolle med fungerende motor.
Pakk riktig
Tenk gjennom hva du trenger på seilturen. Spesielt viktig er rikelig med vann og mat samt badetøy, kontanter og solkrem.
Begynn rolig
Start med en lettnavigert tur til øyene i nærheten. Se gjerne i seilbåtens gjestebok etter populære ruter eller søk online. Et tips til uerfarne seilere er at Det joniske hav er betydelig roligere enn Egeerhavet. Seiling i juli og august kan være en stor utfordring når vinden Meltemi gjør havet svært urolig på kort tid.
Utforsk til fots
Hellas byr på uendelig mange øyer og bukter. Benytt sjansen til å ankre opp ved buktene, gå i land og utforske omgivelsene. Ta en titt på satellittbilder for å se hva som finnes av veier og stier. Kanskje du finner en skjult perle under oppdagelsesferden din.

Teksten er hentet fra TUI TRAVEL nr 1, 2018.
Tekst: Niclas Sjöqvist