Reisetips for veganere

Er du veganer og lurer på hvor du skal reise? På noen reisemål kan det være veldig lett å være veganer, og andre steder kreves det betydelig mer planlegging. Hvilke reisemål passer egentlig best og hva skal du tenke på? Her kommer noen matnyttige tips for deg som er veganer og vil ut å reise!

Last ned appen HappyCow

Når sulten setter inn og humøret begynner å svikte er appen HappyCow et must på reisen! I denne appen (eller på nettsiden deres) finner du en mengde vegansk restauranter over hele verden. Appen er ganske enkelt en stor hjelp når du er på reisefot, eventuelt til research før reisen.

Lær deg fraser på det lokale språket eller forbered en lapp

Kanskje har du som jeg syntes at du har vært helt tydelig med bestillingen på restauranten, men ved første tygg fått en utrivelig overraskelse? Å forvente seg at en servitør som ikke er supergod i engelsk skal forstå at du er veganer og hva det innebærer er ikke alltid noe du kan regne med. Derfor kan det være lurt å øve inn noen fraser på det lokale språket (dvs. for deg med språkøre). For å være helt ærlig, det beste er kanskje å skrive det ned på en lapp. I ikke-engelsktalende land kan det være lurt å være ekstra tydelig. Forbered gjerne en lapp allerede før du reiser eller spør personalet i resepsjonen på hotellet om de kan hjelpe deg å skrive noen ord.

Forbered en lapp til restauranten:

Jeg er veganer. Jeg spiser ikke kjøtt, kylling, fisk, egg, melk og honning. Takk for hjelpen.

All inclusive som veganer

Er du ute etter et all inclusive-hotell? Da er hotellkonseptet TUI Family Life et alternativ du bør overveie. Selv om utvalget er betydelig mer begrenset enn for de som ikke er veganer, har disse hotellene et stort utvalg mat på bufféene. Dessuten kan du allerede før avreise kontakte hotellet for å forhøre deg om hva slags spesialmat som kan ordnes. Fordelene er flere, du slipper å krangle om bestillinger med risiko for å bli misforstått, og du kan velge fritt blant det som finnes på bufféen. Her finner du mer informasjon og kontaktopplysninger til flere av TUIs Family Life hotell.

Bestill leilighetshotell

Eller hvorfor ikke bestille et leilighetshotell? På den måten kan du lage din egen mat noen ganger i uken eller hver dag hvis du foretrekker det. Det beste er at du kan velge selv! På mange reisemål har du mulighet til å besøke lokale matmarkeder, og bare det er ofte en opplevelse i seg selv. Rusle rundt mellom de ulike matbodene og fråts i de lokale råvarene. Deretter er det bare å eksperimentere på kjøkkenet og lage din favorittrett! Kanskje du har bestilt leilighet med balkong og havutsikt og kan spise der mens du nyter utsikten. Her finner du leilighetshotell på flere ulike destinasjoner.

Spennede reisemål for deg som er veganer

Det finnes mange reisemål der du kan finne et bra utvalg av vegansk restauranter samt reisemål der den lokale matkulturen gjør det lettere å spise vegansk.
Vi har tidligere listet opp Fem vegetar-vennlige weekendreiser som du kan ta en titt på. Nedenfor følger flere reisemål som vi synes er verdt å nevne!

California – Et matmekka for veganere. Både Los Angeles og San Fransisco har lenge stilt til forventningene når det gjelder vegansk mat! I begge byene er vegansk mat integrert og lett tilgjengelig, og det finnes alt fra hurtigmatkjeder til luksusrestauranter som er rendyrkede veganer-vennlige. Gracias Madre er en restaurant som finnes både San Francisco og Los Angeles som du ikke må gå glipp av. Her serveres gode drinker og nydelige meksikansk mat, og alt er plantebasert.

Roma – Kanskje ikke det mest åpenbare valget da mange forbinder italiensk mat med spekemat og pasta med ost. Men den italienske maten er så mye mer. Det brukes mye grønnsaker og så lenge du bestiller uten ost finner du mange alternativer. Bestill en pizza uten ost eller eggfri pasta så har du mange alternativer å velge mellom. Læs deg frasen ”senza formaggio” (uten ost). Gå ikke glipp av et besøk på Mater Terrace på hotell Rafaels takterrasse – her kan du spise en vegansk fin middag mens du har en magisk utsikt over Roma.

Sri Lanka – Selv om det ikke er kjent hva det innebærer å være veganer i Sri Lanka, er mye av maten ofte vegansk. Den lankesiske maten har innflytelse fra India, men er ofte mer krydret. Ris, karri, grønnsaker og kokosmelk er vanlige ingredienser i maten. Velg og vrak blant retter som dahl (linsegryte), kokospannekake, ulike karrigryter og brødet roti. Du må derimot sjekke om karrien du bestiller inneholder ghee (smør) og ikke kokosolje. Sri Lanka topper også Lonely Planets liste over Best in Travels 2019 og årsakene til det er mye mer enn maten, hvilke de er forteller vi om her.

Det blir mer og mer populært med vegansk mat verden over – Let’s go vegan!