Øyhopping på Kapp Verde

Drømmer du om å utforske flere av øyene på Kapp Verde? Hvis du allerede befinner deg på Sal er dette et godt utgangspunkt for å begi seg ut på øyhopping. Reis på spennende utflukter og utforsk alle de skjulte perlene Kapp Verde byr på. Her finner du de beste tipsene til øyhopping på solsikre Kapp Verde.

Øyriket Kapp Verde består av femten øyer, hvorav ni er bebodde. Alle øyene er spredd over et stort område og mens noen øyer har sandstrender så langt øyet rekker, består andre av svart vulkansand. Mest overraskende er det at noen av øyene har en natur som nesten eksploderer av tropisk vegetasjon. Fra Sal kan du dra til de andre øyene med fly eller ferge, direkte eller via en annen øy. Alt som kreves er litt planlegging…

Strandliv og eventyr – perfekt kombinasjon

Sal er en av Kapp Verdes mest utviklede øyer når det gjelder turisme og byr på unike opplevelser uansett hvem du reiser med. Her finnes det resorthotell og restauranter, vannsport og store basseng. Kapp Verde er utvilsomt et paradis for alle som setter pris på sol og bad. For mange er en uke eller to med avslapping ved badebassenget eller på strander mer enn godt nok, men dersom du er interessert i å reise på utflukter er det også gode muligheter til dette. Fra Sal kan du nemlig benytte sjansen til å reise rundt på enegnhånd ved å tilbringe et par dager på en av naboøyene.

Opplev folkemusikk ved å oppsøke barer med lokale live-band, utforsk hovedstaden Praia eller nyt late dager blomsterøya Brava. Mulighetene er mange.

Santo Antão – grønn og frodig

I øyrikets nordvestre hjørne ligger Santo Antão som lokker med fine turstier blant majestetiske fjell og frodige daler. Øya er litt isolert og stort sett alle veier er laget med brosteiner. Langs slingrende stier passerer du fjellandsbyer som klamrer seg fast langs fjellsidene og i dalførene dyrkes det mango og papaya. Tar du veien langs øyas østkyst mellom hovedbyen Porto Novo og Ribeira Grand har du en strålende utsikt over dalgangene. For å komme til Santo Antão flyr du fra Sal til Sao Vicente (ca. 40 min), derfra tar du ferge (ca. 1 time).

São Vicente – musikk, dans og folkeliv

At Kapp Verde har sterke tradisjoner når det gjelder folkemusikk og dans merkes over alt, men aller tydeligst er det i den vakre kulturbyen Mindelo på øya São Vicente. Her kryr det av kaféer og musikkbarer der liveband og musikere opptrer. Om kveldene er det mye folk ute i gatene og gaten blir ofte en scene for spontane opptredener. Høydepunktene er naturligvis karnevalet, en kreolsk festival med parader, musikk og dans hele natten. Legger du inn et besøk på São Vicente 2.–6. mars 2019 så får du oppleve øyas store folkefest. Da hylles naturligvis en av Kapp Verdes store stjerner Cesária Évora (1941–2011) som ble født i Mindelo og som i dag er symbol for landet og den vemodige musikkstilen morna. Men Mindelo er ikke bare musikk. Gatene kantes av pastellfargede bygninger i kolonistil og markedsplassen er full av frukt, grønnsaker og nyfanget fisk som kommer rett fra havnen.

Santiago – med en gammel verdensarvby

Mer enn halvparten av landets befolkning bor på Kapp Verdes største øy Santiago. Her finner du også hovedstaden Praia. I tillegg til dette kan Santiago skilte med alt fra en vill jungel med et imponerende dyreliv til krystallklare vann perfekte for bading. Dersom du ønsker å oppleve Kapp Verdes kulturelle hjerte er dette stedet å dra.

På Santiago finner du Cidade Velha. Byen, som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 2009, bærer med seg minner Kapp Verdes triste fortid som sentrum for slavehandel. Under kolonitiden kom slaveskipene som var på vei til Europa og USA hit. Skipene ble tatt imot av portigiserne som solgte slavene videre. Slavene som ikke ble solgt ble igjen på Kapp Verde for å arbeide for portugiserne. Dette er årsaken til at Santiago også går under navnet 'Slaveøya'.

Cidade Velha på Santiago står på UNESCOs verdensarvliste.
Cidade Velha på Santiago står på UNESCOs verdensarvliste.

Fogo – vin og vulkaner

En tur til Kapp Verde er ikke komplett før du har besøkt øya Fogo og den aktive vulkanen. Landskapet på Fogo er det mest dramatiske som finnes på Kapp Verde. I en årrekke har øya lokket til deg vandreglade turister som klatret til toppen av vulkanen som befinner seg på 2829 meters høyde. Herfra kan du nyte en enestående utsikt over Fogo med dens mange søvnige landsbyer og svarte lavastrender.

Den mineralrike vulkanjorden på Fogo er perfekt for dyrking av vindruer og kaffe. Tilgangen på, og muligheten til å smake på de lokale råvarene er også mye av grunnen til at turister reiser til øya. Til tross for at enkelte produkter eksporteres finnes det også mye råvarer turister kun har tilgang til her ettersom det ikke sendes ut av landet.

På Fogo dyrkes det vin i den fruktbare vulkanjorden.
På Fogo dyrkes det vin i den fruktbare vulkanjorden.

Maio – øde strender

Er du på utkikk etter øde strender du kan nyte helt for deg selv? Dette kan være en utfordring på Sal, men ikke hvis du reiser til Maio på Kapp Verde. Øya, med et landskap like flatt som Sal, er nesten helt fritt for turister. Ettersom øya er den mist besøkte på hele Kapp Verde kan du enkelt nyte late dager helt for deg selv eller sammen med familien.

På øya Maio kan du reise på jeep-safari og enkelt få tilgang til skjulte strandperler og spennende turterreng. En tur innom byen Vila do Maio bør også prioriteres hvis du først har tatt turen til Maio. I den største byen på øya finner du fargerike hus og sjarmerende brosteinsgater.

Det er ingen trengsel på strendene på Maios. Kapp Verde med TUI.
Det er ingen trengsel på strendene på Maio.

Brava – blomstenes øy

Brava er Kapp Verdes grønneste øy og nok et perfekt alternativ for alle som ønsker å unngå de store turistmassene. Øya er kjent for sine mange turstier, så vel som sitt imponerende plante og blomterliv. Her finner du alt fra en nedlagt flyplass til majestetiske fjell og naturlige bassenger.

Til tross for at øya er den minste i Kapp Verdes skjærgård kan man fort gå på tur i flere dager. Her kan man begi seg ut på spennende ruter som tar deg fordi forlatte landsbyer og gjennom frodig terreng. Du kan også besøke byen Nova Sintra. Dette er den største øya på Brava og her bor det rundt 1500 innbyggere. Med sine pastellfargede hus og frodige hager fylt til randen med blomster, er dette en av de aller vakreste byene på Kapp Verde.

São Nicolau – pastellfargede hus

São Nicolau er Kapp Verdes fredeligste øy. Hit kommer det ytterst få turister, men det er likevel en øy som er verdt å få med seg. Dette er nemlig en skjult perle med unik natur.

Ribera Brava, den største byen på øya, ble bygget under kolonitiden og bærer preg av dette. Byen er lokalisert i innlandet for å beskytte seg mot piratene som en gang var en av øyas største trusler. Her finner du pastellfargede hus i trange gater med frodige hager. Dersom du ønsker å begi deg ut på øyas turstier er Ribera Brava et flott sted å starte.

I nasjonalparken Monte Gordo ligger det en vulkan som befinner seg på 1312 meters høyde. Dette er det høyeste punktet på øya. Det bratte terrenget i Monte Gordo er dekket av en grønn pinjeskog i en ellers frodig natur.

En tur innom São Nicolau er den perfekte avslutningen på flere dager bestående av spennende øyhopping. Her kan du oppleve det autentiske Kapp Verde i frodige omgivelser.

Spis frukt på São Nicolau. Her dyrkes mango, bananer og papaya.
Spis frukt på São Nicolau. Her dyrkes mango, bananer og papaya.

Husk å ...

Planlegge og bestille din lille øyrundtur i god tid, flytider og ruter kan endres med kort varsel. Sjekk også når du bestilte reisen.
Sjekk kommunikasjonene på nettet. Det spanske flyselskapet Binter trafikkerer øyene i Kapp Verde. Fergetrafikken er i gang i høysesong, november til mai, men tidtabellene er upålitelige.
Tidtabellene kan endres og turene kan innstilles med kort varsel på grunn av værforholdene, så det er smart å ha god margin. Pass på at du er tilbake på Sal minst et døgn før hjemreisen til Norge.
Lei en bil med sjåfør som tar deg med på en rundtur hvis du vil se det beste av øya på en dag. En hel dag med sjåfør koster ca. 400–500 kroner.
Engelsk fungerer som regel, men på de mest avsidesliggende stedene på noen av øyene snakkes det bare kreolsk, så der kan det være lurt å ha med en lokalguide på vandringen.

Med TUI kan du fly direkte til Sal og bo på hotell med fin beliggenhet ved stranden. Dette er et strålende utgangspunkt for øyhopping!