2017-08-28

Opplev dykking! Tips til nybegynneren

Er du blant dem som har lyst til å dykke men ikke helt vet om du tør? Her får du de beste nybegynnertipsene av Janna, som ble dykkefrelst etter å ha prøvd dykking i Rødehavet.

Dykking er en av de vanligste feriesportene og lokker vannentusiaster i alle aldre til å iføre seg våtdrakt, finner og luftslanger og begi seg ned under vannflaten. Men for en nybegynner kan det være litt skummelt å slippe taket og flyte fritt, omgitt av vann. Janna Bergvall, som er en erfaren dykker, gir deg tips før dykkedebuten.

Hvem er du?
– En globetrotter som liker utfordringer og aktive ferier.

Hvorfor begynte du å dykke?
– Jeg har alltid drømt om å lære meg å dykke, men gjorde først noe med det i 30-års alderen. Jeg begynte med et prøvedykk, nå er jeg frelst og har vært på flere dykkereiser. Jeg har dykket i Egypt, Thailand, på Hawaii og Zakynthos i Hellas.

Hvilken følelse får du når du dykker?
– Roen sprer seg i kroppen. Pulsen senker seg og jeg kobler ut omverdenen. Når jeg møter en hai eller manta blir jeg euforisk!

Hva er ditt beste dykkeminne?
– I Rødehavet dukket det opp en manta under meg og svømte over et korallrev og dykket ned i dypet. Det var også fantastisk å se skyggen av en hel stim med hammerhaier som nærmet seg.

Kan hvem som helst lære seg å dykke?
– Ja, hvis du er frisk og har en bra grunnfysikk. Dykking passer for alle aldre og er morsomt å gjøre sammen med hele familien.

Hvor skal man ta dykkersertifikat?
– På et dykkesenter hjemme eller i for eksempel Thailand eller Egypt. Fordelen med å ta det utenlands er at sikten er bedre og det finnes så utrolig mye å se: klovnefisker, mantaer, nakensnegler og koraller. Og så er jo vannet et hakk varmere…

tui-dykking-racha-i_0257135-800x600
Leksjon 1: Tommel opp betyr "gå opp til overflaten"

Jannas 5 dykketips for nybegynnere

• Øv på å ha hodet under vann hjemme i badekaret
• Bestill et grunnkurs med profesjonelle instruktører
• Gjør et prøvedykk i basseng for å lære deg å puste under vann med slanger
• Begynn med en kort dykkerutflukt på et par timer
• Pust rolig – så løser resten seg av seg selv!