Lekre kulinariske festivaler verden rundt

2018-05-07
Marianne M.
Foodies er vi alle sammen. Vi blir i hvert fall det når vi er ute og reiser, for en lang velsmakende middag er vel dagens høydepunkt, eller? Gjerne med uventede innslag fra kulturen vi besøker. Vil du gjøre matinteressen til en enda større del av reisen, må du prøve å få med deg noen av verdens mange kulinariske festivaler. Her er noen tips.

Utfordre sansene dine og opplev verden gjennom smak og lukt. Fra den enkle gleden av å sette tennene i saftige eksotiske frukter til komplekse smaker av vin, ost, grønnsaker og sterkt krydder. Bon appétit!

Slow Food-festivalen i Turin, Italia

Slow Food-bevegelsen ble født her i den italienske regionen Piemonte. Den fem dager lange festivalen er dens store manifestasjon, som foregår annethvert år i Torino. Du kan kjøpe økologiske varer fra lokale produsenter på det store markedet, prøvesmake mat som er tilberedt med kjærlighet (men uten snarveier), høre forelesninger, gå på matlagingskurs og smake på økologiske vin. I tillegg finnes det utstillinger om blant annet biavl, mat og helse, frø, Slow Fish og Slow Meat. Arrangementets offisielle navn er Terra Madre Salone del Gusto, som kan oversettes til "Moder Jords utstilling av smaker".

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Italia »

turin
Slow Food-symbolet, en snegle med skje og gaffel som horn, finnes innhugget i stein i Turin.

Mat & Rom-festival på Barbados

18.–21. oktober 2018 Stor og elegant utendørsfestival med et stort program både på dag- og kveldstid, torsdag til og med søndag. Ettersom den edle drikken rom er midtpunktet, får du blant annet prøve ekspertenes tips på hvordan man kombinerer ulike matretter med riktig type rom (!). Andre innslag er stjernekokkenes Fine Dining Event på lørdagskvelden og en stor strandfest som avslutter det hele på søndagen. Alt foregår i hovedstaden Bridgetown.

Her kan du lese om TUIs reiser til Barbados »

Ettersom du er i Karibia er fengende rytmer inkludert i pakken.

Vinfestivalen i Limassol, Kypros

31. august–10. september 2018 Feires i den frodige byparken ved havnen, til vinguden Dionysos og kjærlighetsgudinnen Afrodites ære. I tillegg til vin står også tradisjonell gresk musikk på programmet, vemodige sanger og bouzoukimusikk høres på hele festivalområdet, mens vinsmakingen pågår kl. 20–22 hver kveld. I den svale kveldsbrisen og med utsikt over havet kan du prøvesmake en lang rekke viner fra både store vinhus og små lokale produsenter. Samt dertil tradisjonelle kypriotiske meze-retter.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Limassol »

limassol-2
Kypriotisk meze, en symfoni av alle smakene i det østlige Middelhavet.

Pickle Day i New York

14. november 2018 Kanskje ikke den hotteste festivalen for mer avanserte feinsmeckere, men derimot en morsom begivenhet. Små agurker står i sentrum og tilbys i en lang rekke av gateboder. Hvis du synes det blir litt for ensidig, finnes det heldigvis også mye annet å spise på restaurantene i området. Følelsen av folkefest er påtakelig, og det hele er en måte å minnes en svunnen tid på her i bydelen Lower East Side på Manahatten, da fattige immigranter solgte enkel sentraleuropeisk mat fra handelskjerrene på gatene. Arrangementet finner sted på Orchard Street.
Her kan du les mer om TUIs reiser til New York »

new-york-2
Pickle Day er først og fremst en gatefest.

Feria de Jamón, Andalucía, Spania

20.–21. oktober 2018 Ta turen til den sjarmerende lille byen Aracena i fjellene nord for Sevilla. Den er kjent for sitt slott, kirken og nasjonalparkens fine turstier. Men også for sine lange tradisjoner med å produsere en salt, lufttørket skinke av pata negra-griser, en kunst du kan lære mer om på Museo del jamón. Under festivalhelgen kan du skaffe deg et ”tapas-pass”, og med det i hånden kan du ta en runde blant byens beste tapasbarer for å kjøpe to små tapasretter på hver av dem. Deretter kan du være med og stemme frem den beste tapaskokken. På søndag er det en konkurranse der man kan vinne sin egen vekt i jamón ibérico.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Costa de la Luz »

andalucía-2
Både å lage og skjære opp pata negra-skinke er et kunsthåndverk.

Taste of Amsterdam

1.–3. juni 2018 Tre dager lang matfestival i den store, grønne og sentralt beliggende parken Amstel. Kokker fra byens beste restauranter tilbyr elegante smaksporsjoner av sine fineste retter. En del av parken er samtidig ”Bondens marked” der du kan handle hollandske oster og andre delikatesser direkte fra de små produsentene.

Her kan du lese om TUIs reiser til Amsterdam »

amsterdam
Krydrete og vellagrede oster store som hjul på en Segway er en nederlandsk spesialitet.

Malopolski-festivalen i Krakow

Slutten av august Nomineringene er om sommeren og noen dager rundt månedsskiftet august/september deltar finalistene i en festival på torget Wolnica i Krakows gamle jødiske kvartaler. Der kan du rusle rundt blant en mengde boder og prøvesmake sentraleuropeiske delikatesser på sitt beste, mørkt brød, pøler, ost, røkt karpe, syrlig yoghurt, honning, grønnsaker i eddiklake, øl og likører.

Her kan du lese om TUIs reiser til Krakow »

krakow
Sentraleuropeisk spekemat er små ekskplosiver av mat.