Halloumi – nasjonalretten på Kypros

Hvis du skal til Kypros må du ikke gå glipp av nasjonalretten halloumi. Den populære osten smaker best når den grilles litt gyllen. Når den i tillegg serveres sammen med noe søtt blir det en fantastisk smakseksplosjon. Men ikke nøy deg med bare halloumi – bestill meze, så får du et helt bord fullt av lekre småretter som alle kan dele.

Å spise og drikke godt er noe av det beste med ferien, de fleste kan skrive under på det. På Kypros kan du fråtse i det gode middelhavskjøkkenet, og en rett som dukker opp på alle menyer og derfor kan regnes som Kypros’ nasjonalrett, er halloumi. Den kan serveres alene, eller den kan være en del av et bord med småretter, meze. Denne måten å spise mange små retter på er en av grunnpilarene innen den kypriotiske matkulturen, og viser at landet har innflytelse fra både Hellas, Tyrkia og Midt-Østen.

Halloumi – salt ost

Halloumi er lokalprodusert på Kypros og kommer fra sauer, geiter og kyr som beiter på åkrene rundt omkring på øya. Den lages ofte av en blanding av melken fra disse dyrene. Ostemassen, som har ligget i løype, rulles ut til en deig og deretter legges bitene i saltlake. Den kan serveres både grillet og naturell og den faste, litt gummiaktige konsistensen gjør at den av og litt (litt urettferdig) kalles for "gnisselost"

Kvinne som gjeter sauer på Kypros.
Halloumi produseres bare på Kypros, av melk som kommer fra sauer, geiter og kyr.

Meze – småretter til å dele

Hvis du er på restaurant på Kypros og bestiller meze vil du få servert mange ulike småretter på bordet foran deg. Perfekt hvis du, som jeg, har vanskelig for å bestemme deg. Ordet meze kommer fra persisk maza som betyr "smake" og er vanlig i middelhavsområdet takket være innflytelse fra det tyrkiske og libanesiske kjøkkenet.

Forrettene kan være oliven, tzatziki og fetaost som serveres med pitabrød. Deretter kommer neste ladning: varme retter som keftedes (kjøttboller), kalamari (blekksprut) og grillet halloumi. I tillegg til poteter, ris og sauser. Når du har smakt på alt og egentlig allerede er stappmett, blir søtsakene plassert foran deg. Yoghurt med honning, nøtter og den supersøte kaken baklava er bare noen eksempler.

Meze – perfekt for deg som vil prøve mange kypriotiske matretter på en gang.
Meze – perfekt for deg som vil prøve mange kypriotiske matretter på en gang.

Matkulturen på Kypros

Av befolkningen på Kypros er 80 prosent gresk-kyprioter og 20 prosent tyrkisk-kyprioter, derfor er matkulturen er blanding av tradisjoner. Landet har gjennom historien blitt styrt av flere ulike land, og alle har etterlatt seg spor når det gjelder mat og drikke. Det kypriotiske kjøkkenet har et fundament i middelhavsmaten: grønnsaker, grillet kjøtt og fisk med smak av sitron, yoghurt, persille og hvitløk. Men på Kypros er det også vanlig med urtekrydder som mynte, koriander, kanel og kryddernellik. Til forrett spiser man suppe eller ulike typer meze, til hovedrett grillede retter og gryteretter.

Små restauranter har ulik meny hver dag, avhengig av hva de har i spiskammeret.
Små restauranter har ulik meny hver dag, avhengig av hva de har i spiskammeret.

5 måter å servere halloumi på

• Halloumisalat – Kombiner med vannmelon, cashewnøtter og avocado. Delikat, enkelt og sommerlig
• Halloumilasagne – Lag en vegetarisk lasagne med spinat og erstatt den klassiske bechamelsausen med halloumi
• Halloumiburger – Bytt ut den vanlige kjøttburgeren med halloumi. Tilbehør: avocado og søtpotetfries.
• Halloumifalafel – Friter kikerter og osteboller og server i pitabrød med salat og mynteyoghurt
• Halloumipytt – Stek terninger av poteter, gulrøtter og blomkål – topp med sprøstekt halloumi

Meze på Kypros.
Lag din egen halloumisalat med de grønnsakene du liker best.

Naturligvis smaker meze og halloumi best i sitt rette miljø – på en taverna ved havet på solrike Kypros. Her kan du lese mer om TUIs reiser til Kypros

Mer inspirasjon for deg som har lyst til å reise til Kypros:
De beste familiehotellene på Kypros
Aktiviteter på Kypros
5 voksenhotell på Kypros