De 8 beste strendene i Hellas

Med flere enn 6000 øyer i den greske øyverdenen finnes det naturligvis også utallige strender. Men hvilken gresk strand er egentlig best? Det er selvfølgelig opp til hver enkelt å bedømme hvilken som er ens personlige favoritt. Vi har laget en liste som inneholder 8 av våre favorittstrender i Hellas. Strendene er unike på hver sin måte, men felles for dem alle er at der er vel verdt et besøk.

Noen av strendene på listen kjenner du kanskje igjen, om ikke annet så fra våre lister over Europas 10 fineste strender og Verdens 10 fineste strender. Men vi har også lagt til noen mindre kjente perler, som kanskje ikke får så mye oppmerksomhet som de fortjener.

Elafonissi på Kreta

Elafonissi, den rosa stranden, eller Kretas svar på Maldivene som den også kalles, er naturligvis med på listen. Stranden ligger ca. 7 mil fra Chania, lengst ned på Kretas vestkyst.

Elafonissi Beach på Kreta
Den rosa fargen kommer fra skjell som bølgene gjennom årene har malt til sand.

Lalaria Beach på Skiathos

På Skiathos, i øygruppen Sporaderne, kjent fra filmen Mamma Mia, møter bratte, hvite klipper det krystallklare vannet på Lalaria Beach. Strandens utilgjengelige beliggenhet gjør at den bare er tilgjengelig med båt, forutsatt at det ikke blåser for sterke vinder. Hver morgen går det båtturer hit fra Skiathos by.

Klippehvelvingen, Tripia Petra, på Skiathos.
Klippehvelvingen, Tripia Petra, kan noen ganger nås til fots ved lavvann, hvis ikke må du svømme gjennom.

Voidokilia Beach i Messenien

Det er ikke bare de greske øyene som har vakre strender. I Messenia, den sydvestlige delen av den store halvøya Peloponnes, finner du Voidokilia Beach. Den halvsirkelformede stranden ligger i en bukt som ovenfra ligner den greske bokstaven omega Ω.

Stranden Voidokilia Beach på Peloponneshalvøya
Bak stranden skimtes Gialova-lagunen, et viktig naturreservat og hvilested for trekkfugler på vei fra Afrika til Nord-Europa.

Sarakiniko Beach på Milos

Kanskje mer et klippebad enn strand, men ikke mindre spektakulært for det. De gråhvite kalksteinsklippene som øya Milos i stor grad består av, har ved Sarakiniko Beach blitt formet av bølger og vind til noe som nærmest ligner et månelandskap.

Sarakaniko Beach på Milos
Akkurat som på månen. Med unntak av vannet da, kanskje.

Anthony Quinn Beach på Rhodos

Du trenger ikke å ha sett den klassiske filmen Kanonene på Navarone, som er spilt inn her, for å sette pris på den pittoreske lille bukten på Rhodos østkyst. Navnet har den fått fra en av filmens stjerner, skuespilleren Anthony Quinn, som kjøpte bukten og det omkringliggende landskapet for å opprette et senter for artister og filmskapere. Kjøpet ble imidlertid kansellert av den greske stat, og så sent som for seks år siden skal dette ha vært ett av temaene da Hillary Clinton besøkte Hellas som USAs utenriksminister.

Anthony Quinn Beach på Rhodos
Det ble ikke et senter for filmskapere, isteden produseres det nok en mengde Instagram-innlegg her i dag.

Red Beach på Santorini

Santorinis røde strand er mer spektakulær enn idyllisk, men likevel såpass spesiell at den fortjener den slitte betegnelsen unik. Vi kan nesten garantere at du ikke har opplevd noe lignende før. Den mørkerøde klippen som ruver bak stranden består av lavastein og fyller stranden med vakker rødskimrende sand.

Red Beach på Santorini
Det kan være mange mennesker på stranden i høysesongen, så det kan være en god idé å oppleve stranden fra en badebåt. Mindre trengsel og bedre utsikt.

En av de mest fotograferte stedene i Hellas, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Shipwreck Beach, som stranden også kalles, på Zakynthos, har alle ingredienser som trengs for å klassifiseres som en av verdens beste strender. Azurblått vann, kalksteinssand, klipper som styrter ned i havet og et skipsvrak på toppen av det hele.

Navagio beach på Zakynthos
Hvis du vil oppleve stranden fra sin mest spektakulære side, ovenfra, finnes det en tursti oppe på klippene. Du når stien enklest med bil.

Baloslagunen på Kreta

Vi avslutter der vi begynte, på Kreta. Med litt fantasi kan Balos Bay kalles for britisk kongelig hoffelverandør. Prince Charles og Lady Di besøkte nemlig stranden her på bryllupsreisen sin. Den enkleste måten å nå lagunen på er med båt fra Kissamos. Et tips er å prøve å komme med den tidligste morgenbåten, så er det ikke så mange mennesker.

Baloslagunen på Kreta
Utenfor lagunen er vannet litt dypere og fullt av fisk – perfekt hvis du ønsker å snorkle.

Hvilken strand i Hellas er din favoritt?

Det er som alltid med lister over beste, fineste eller kuleste, det som egentlig betyr noe er hva man selv synes. Det fine med strendene i Hellas er at det finnes så mange av dem, og du kan besøke den du synes er finest. Det betyr også at det finnes mange fantastiske strender som ikke er med på denne listen. Vi vil gjerne høre hvilken gresk strand som er din favoritt. Gå inn på vår Facebookside og tips oss!