2017-03-28

10 gode tips for deg som reiser med barn

Det er fort gjort å bli stresset når man reiser med barn - uansett om det er første eller 20. gang dere reiser. Her er ti tips som kan gjøre reisen lettere - både for barna og deg.

10 tips når du reiser med barn

  1. Pakk en ryggsekk med nye opplevelser. Barn mister fort interessen, og hvis de bare har med lekene de vanligvis leker med er det fort gjort å begynne å kjede seg. Det kan derfor være morsomt å pakke en ryggsekk med noen små gaver. Gavene kan være en ny leke, en liten bok eller lignende. Avtal med barna når gavene skal åpnes, så har de noe å holde på med og glede seg til under hele flyturen.

  2. Snakk om flyturen. Det kan være skummelt å sitte i et fly - uansett om det er første eller tiende gang. Det er nye lyder å forholde seg til, og for mange kan beltet være en utfordring. For å få en god opplevelse for både barn og voksne er det lurt å snakke om hva som skal skje. Når barnet er forberedt går reisen som regel smidigere.

  3. Bruk opp energi på flyplassen. Før dere skal sitte stille i flere timer kan det være lurt å bruke litt energi på flyplassen. De fleste flyplasser har et lekeområde, det er genialt når barna skal få ut energi. Vær på flyplassen i god tid, så kan barna ha det moro og leke før boardingen begynner.

  4. Husk tøyskift. Både barn og foreldre trenger behagelige klær på flyturen. Husk å ta med et tøyskift til barna. Der kan bli litt kaldt i flyet, så det kan være lurt å ha med litt ekstra tøy. Ta gjerne med et par tykke sokker så man kan ta av skoene uten å fryse. Det hender også at noen blir dårlige på flyturen. Det er ikke alltid barn får sagt i fra i tide, så ta gjerne med et helt sett med nye klær til de små. Våtservietter er også fint å ta med, det er lett å søle på den trange plassen.

  5. Propper i ørene. Mange får propper i ørene før flyet letter og lander. Større barn og voksne kan lindre smerten ved å tygge tyggegummi eller pastiller, mens de minste kan bli ammet eller få flaske under take-off og landing.

  6. Ta med snacks. Sulten melder seg og serveringsvognen er ute av syne. Sultne barn blir fortere irritert og lei. Sørg for å pakke ned litt snacks du vet barna liker. Dermed holdes sulten i sjakk inntil maten blir servert ombord. OBS: Mange flyselskap tillater ikke at man tar med mat ombord, men litt snacks i form af frukt, kjeks osv. er som regel helt OK. Sukkerholdige snacks som godteri er ikke en like god ide, da får barnet som regel litt ekstra energi som ikke er så lett å bli kvitt.

  7. Pakk det vigtigste i håndbagasjen. Når flyet endelig har landet, går turen til hotellet. Skulle du være så uheldig at kofferten er borte, er det fint å ha pakket noen nødvendigheter i håndbagasjen. Både barn og foreldre har gledet seg til sol, sommer og bading, så pakk badetøy, et sett undertøy, en T-skjorte og et par shorts i håndbagasjen.

  8. Husk beskyttelse mot solen. Reiser man til varmere strøk er solen sterkere enn det vi er vant til. Det kan innimellom være en kamp at få smurt inn barna med solkrem. Kanskje det kan være en ide å kjøpe badetøy med uv-beskyttelse. Da blir det færre områder som må smøres med solkrem.

  9. Ta med egen underholdning. Det kan fort bli kjedelig å sitte i flyet eller ligge ved bassenget i mange timer. Ta derfor gjerne med underholdning på reisen. Det kan f.eks. være spill, tegnesaker, bøker eller tablets. Husk å laste ned filmer og serier før dere reiser, på flyet er det ikke internett og som oftest er nettet på hotellet ikke bra nok til å streame.

  10. Slapp av og bevar roen. Barn føler som regel at vi er urolige. Derfor er det vigtig at vi som foreldre prøver å bevare roen. Det gjelder både på flyplassen, ombord i flyet og på hotellet. Hvis babyen din begynner å gråte kan du se om det hjelper å gå stille og rolig opp midtgangen mens du forsøker å trøste barnet. Ikke bli stresset om du ser noen irriterte blikk - det viktigste er at barnet ditt har det komfortabelt og kan falle til ro.

Andre artikler for deg som reiser med barn

Når man reiser med barn er det lurt å være godt forberedt slik at ferien blir så smertefri som mulig. Her er et par andre artikler som gjør reisen litt enklere for deg som reiser med små barn: