9 tips for bedre feriebilder – få flere likes med bedre bilder

2018-03-05
Rebecca Oline
Vil du lykkes med Instagrambildene? Her får du de beste tipsene fra en ekspert om hvordan du tar bedre bilder i ferien, selv om du kun bruker mobilen!

Proffen Christofer Dracke er en vært kjent fotograf, etter å ha jobbet verden rundt i mange år med oppdrag for reiseliv og moteforetak. I dag avslører han sine topp 9 tips som du kan bruke i løpet av ferien, enten du leter etter flere «likes» på Instagram og Facebook, eller vil lage ditt eget fotoalbum. Ta frem mobilkameraet og følg tipsene, kjempeenkelt!

1. Velg rett lys på dagen

Min huskeregel er at det beste lyset er når skyggen din er lengre enn deg selv, det vil si om morningen og ettermiddagen. Det mest fantastiske lyset finner du bare få timer på morgenen og noen timer på kvelden, da blir nesten alt vakkert. Midt på dagen er det sterke sollyset for vanskelig, så du bør se på skyggen eller være innendørs for å få bedre bilder.

proffsets-tips-semesterbilder-tui-2
Velger du å ta bilder i dagslyset, velg en skyggelagt plass. Hvorfor ikke under en palme?

2. Bruk blitsen sparsomt

Når du bruker telefonen, synes jeg du bør bruke blits så lite som mulig, da det er vanskelig å få en god effekt av den. Bruk heller lyset som er tilgjengelig, for eksempel ved å flytte folk nærmere vinduet når du tar bilder. Selv lysene fra takvinduet eller gatelyktene om natten har en tendens til å være bedre enn den enkle blitsen. Bare se hvordan lyset faller på personen du fotograferer. På midten av dagen kan det være bra med blits, for da kan blitsen lyse opp det sterke lyset. Prøv å se hva som skjer!

3. Tenk på bakgrunnen

Et portrett påvirkes mye av bakgrunnen, mer enn hva mange tror. Pass på så det er så ren bakgrunn som mulig, for eksempel en vegg eller en tom strand. Mange parasoller og luftmadrasser eller mange palmer kan forstyrre mye.

En enkel bakgrunn i sitt ess. Noen ganger trenger du ikke mer.

4. Våg å gå nærmere

Gå nærmere motivet enn hva du vanligvis gjør for å få det tydeligere frem. Når du syns du er nær nok, ta et skritt til. Ikke forveksle det med zoomen på mobilen din. Det er noe helt annet, og den synes jeg ikke du skal bruke i det hele tatt. Det er bedre å beskjære bildet etterpå om nødvendig.

proffsets-tips-semesterbilder-tui-3
Gå gjerne nær motivet for en bedre vinkel og et mer levende bilde. Her kan du nesten føle hvordan fiskesnørene skraper mot hverandre.

5. Ta bilder av lokalbefolkningen

På de fleste steder finnes det spennende folk som kan bidra til følelsen av reisemålet når man ser tilbake på bildene. Begynn med å snakke med folk, og spør etter en stund om du kan ta et bilde – helst med et slags kompliment. «Jeg vil gjerne ta et bilde av deg fordi lyset faller så godt over ansiktet ditt».

6. Let etter motiv

Det kan være lurt å vurdere hva som er typisk for destinasjonen. Det trenger egentlig ikke å være stranden eller bassenget, men kanskje et lokalt trafikkskilt. Bland høyt og lavt, nærbilder og øyeblikksbilder.

Ulike motiv kan fange følelsen av ferien bedre. Det kan til og med formidle budskapet for hele turen din?

7. Vent med familieportrett

Hvis du skal ta gruppebilde med hele reisefølget, vent til dere har vært der noen dager. Da vil du mest sannsynlig se sunnere og friskere ut i tillegg til litt mindre bleik enn når du kom. Men vent ikke til den siste feriedagen – fordi det hadde vært trist hvis det regnet akkurat da…

8. Solnedgangen

Selvfølgelig er det fristende å prøve å fange den fantastiske solnedgangen med de magiske fargende. Men det er veldig vanskelig. Hvis du vil prøve, sørg for at du har en god forgrunn, slik at det er noe å se på i bunnen av bildet. Da er det lettere å unngå at bildet føles flatt. Men mange ganger kan det beste rådet være å bare nyte solnedgangen - og ikke fotografere den.

9. Hjemme – ta vare på bildene

Du vet det allerede, men det kan gjentas: Ta sikkerhetskopier av alle bildene! Last opp bildene til en egen harddisk, og sorter dem i mapper merket med året, eller kanskje til og med reisemålene – men mange ganger er det nok å vite hvilket år det var tatt for å finne igjen bildene etterpå. En fin måte å nyte bildene på er å lage fotoalbum, akkurat som tidligere. Det er lettere å lage fotoalbum med smarte programmer og tjenester. Det er mye morsommere for deg og venner å bla gjennom et album enn å prøve å se bilder på en skjerm.

Lignende innlegg

5 bærekraftige hotell du kan bestille i sommer

Et spørsmål som blir stadig viktigere blant reisende er bærekraftsertifiserte hotell. 95 % av TUIs kunder synes at bærekraft er viktig på reisen og ca. hver femte kan ikke tenke seg å bo på et hotell som ikke er bærekraftsertifisert. Det viser en nylig avsluttet kundeundersøkelse. Her lister vi opp fem av våre populære sommerhotell med bærekraftsertifisering. For avreiser etter 1. mai, er oppholdet også klimakompensert.
2019-04-23

Game of Thrones-guide i Dubrovnik

Den siste sesongen av Game of Thrones hadde premiære nå i påsken. Hvor mange ganger i løpet av seriens gang har vi ikke høry Starks slagord "Winter is coming" til nå å være midt i den kalde vinteren. Får du ikke nok av intriger, hevn og drager? I så fall er Dubrovnik det perfekte reisemålet for deg. Vi har satt sammen en Game of Thrones-guide i Dubrovnik! Kanskje blir tomheten etter serien litt lettere å håndtere da.
2019-04-22

Hva er et boutiquehotell?

Boutiquehotell blir vanligvis beskrevet som litt mindre, moderne hotell med personlig preg og unik stil og atmosfære. Denne typen hotell har fokus på å tilby gjestene sine en helt spesiell opplevelse ettersom interiør, design, service og mat har det lille ekstra. Hotellet i seg selv kan ofte være grunnen til hele reisen, eller i hvert fall en stor grunn. Her guider vi deg til noen av våre beste boutiquehotell.
2019-04-03

7 reisemål for en vellykket jentetur

Drømmer du om å samle hele jentegjengen og reise bort en helg? Kombinere luksuriøse spabesøk og shopping med strandliv, treningstimer og partynetter – eller en herlig blanding av alt. Her finner du de beste reisemålene for en vellykket jentetur.
2019-04-01