Riad i Marrakech – du bor som i et eventyr

Gatene i Marrakech surrer av selgere, gatemusikanter, vespaer og esler lastet med tepper og tekstiler. Åpner du porten til en riad, en marokkansk variant av bed & breakfast, møter du et fredelig, stille og magisk sted bare et par skritt fra den myldrende medinaen. Å bo på riad i Marokko er ikke bare balsam for sjelen, men også en drøm for deg som er interessert i interiørdesign.

marrakech

Riad er en boform som blir stadig mer populært i Marokko. I fancy interiørmagasin verden over hylles disse bed & breakfast som ligger i palass fra1700- og 1800-tallet. Og det er ikke så rart, for hvem vil ikke bo et i miljø som er hentet ut av Tusen og en natt? At hvelvbuene i mønstret mosaikk, håndmalte dører og appelsintrær i potter gjør seg bra på Instagram, gjør de enda mer populære.

Ingen riader er like

Nesten alle riader i Marrakech ligger i medinaen, den gamle bydelen. De kan variere i størrelse og standard men de fleste har mellom tre og tyve rom. Husene kan se ganske alminnelige ut fra gaten, men når du går inn, åpner det seg en oase med marmorkledde gårdsplasser, med dammer og rennende vann, eksotiske planter og fuglekvitter.

tui-riad-slitine-marrakech-800x600
Riad Slitine ligger bare et steinkast fra torget Djemaa el-Fna i Marrakech.

Mosaikk, lykter og kelimmønster

På inngangsnivå kan du slappe av under åpen himmel i myke sofaer og et hav av fargerike puter. Selve rommene, som ligger en trapp opp og har balkonger ut mot gårdsplassen, er et kapittel for seg selv. Her kan du fråtse i interiørdetaljer som lykter, kelimtepper og fliser i tradisjonell mønstre. De fleste riader har takterrasse med skyggende pergola. Noen riader har også basseng på taket, på andre serveres frokosten her oppe, med utsikt over hustak og minareter. Ekstra personlig blir det på de riadene der eierne serverer mynte-te og gir tips om ting du kan se og gjøre.

tui-riadcatalina-800x600
Riad Catalina ligger midt i den gamle bydelen i Marrakech

Tradisjonen sitter i veggene

Historien bak dem går 100–300 år tilbake i tid da velstående kjøpmenn eller adelsfamilier bodde i de palasslignende husene. Likevel forfalt mange av bygningene med årene. Trenden med å forvandle dem begynte på 1960-tallet og i dag har mange riader blitt boutique-hotell eller sjarmerende, små pensjonat. Ofte er innredningsstilen tradisjonell marokkansk, men av og til kombineres den med minimalistiske detaljer.

tui-riad-el-az-mar-800x600
Fra Riad El Az har du utsikt over Mamounia Palace Gardens.

Tips til riad i Marrakech

I Marrakech finnes det flere enn tusen riader, blant dem finner du Riad Catalina, Riad Dar Sbihi, Riad Slitine, Riad El Az og Riad Angsana. Går du ut på gaten fra ditt sjarmerende bosted, har du den rosa byen Marrakech for dine føtter, med shopping i basarene, sightseeing og dypdykking i det fransk-arabiske kjøkkenet.

tui-angsana-riad-mar
På Riad Angsana kan du spise tradisjonelle marokkanske retter.