Greske mattretter – 3 oppskrifter til deg som lengter etter Hellas!

2017-02-23
Marianne M.
Hva er gresk mat for deg? Det greske kjøkkenet er ofte synonymt med Souvlaki, Calamares og Gyros, men det er utrolig mye mer enn dette. Vi stilte det samme spørsmålet til den svenske kokken Sara Begner og fikk både et kort og et langt svar.

Det korte svaret er nok mange av oss enige i: «Souvlaki og Calamares», mens det lange svaret tar oss med på en matreise tilbake i tid, og det er lett å begynne å lengte til Hellas.
Året er 1993 og Sara er 19 år gammel. Sammen med venner har hun reist til øya Korfu. De reiser rundt øya på moped i bikini, og når det er tid for lunsj, stanser de på det første og beste stedet. De fant et lite spisested med bare fire bord og slår seg ned. Menyen består av fetaost og pommes frites – valget blir enkelt. Så koselig og enkelt kan det gjøres på Kreta.

tui-creta-800x600-i_0308224

Den lille kona som eier spisestedet, går først ut i hagen sin, og plukker tomater direkte fra planten. Så går hun ned i matkjelleren og henter fetaost, som hun har laget selv. Lunsjen er en blanding av fetaost, hjemmelaget pommes frites og solvarme tomater.

Beste salaten noensinne! Utrolig god!

For Sara er nettopp de små tavernene det beste med det greske kjøkkenet. Vanligvis har de få retter, men som de mestrer til fingertuppene. Det er atmosfæren; De varme kveldene i all sin enkelhet kan gjøre mer enn de mest besøkte restaurantene noensinne lykkes med.

Lammespyd med tomatsalsa

Du har kanskje ikke soltørkede tomater fra en gresk hage for hånden, men disse lammespydene på grillen vil smake godt uansett.

Selvfølgelig er Hellas mer enn sjarmerende tavernaer. I Athen finner du trendy restauranter, akkurat som i alle andre byer. Sara har besøkt en av dem, hvor kjøkkenet der all maten ble laget lå midt i restauranten. Sammenlignet med Korfu i 1993, var det som natt og dag.

Jeg spiste en 7-retters. Det sterkeste minnet er en helt usøtet ostekake med varm kirsebærsaus. Jeg ble ordentlig inspirert av det! Modig å ikke tilsette søtt – modig og veldig godt. I tillegg delikat dandert.

Skalldyrsalat med grillet brød

Det er ikke bare dristige desserter Sara er inspirert av. Noe hun vil ta med hjem fra Hellas er Calamares. «Vi bør spise mer blekksprut! Det er billig og bra. Ikke bare stekt , men også i salat. Jeg elsker en gresk salat med Calamares marinert i olivenolje, hvitløk og persille!»

tui-grekland-800x600-i_0231870

Et annet sterkt minne er fra Santorini, hvor Sara sovnet på båten og mistet det planlagte stoppet. Det viste seg å ikke være så dumt. Fordi de ikke hadde planlagt å bo på Santorini, hadde de ingen plass å sove, men de møtte en gammel mann på moped i havnen og gikk hjem sammen med han for å bo hos med han og kona.

Firá var veldig vakkert. Det var veldig kult sted å nyte ouzo og pistasjnøtter da jeg var ung.

Gresk dessert beger

Visste du at allerede de gamle grekerne elsket nøttene? Santorini var en av de første stedene i Europa til å dyrke pistasjnøtter. Denne yummy, enkle desserten med valnøtter er både en tradisjonell og perfekt slutt på en gresk grillkveld.

Er du nysgjerrig på å vite mer om den svenske kokken Sara Begner? Her kan du lese vårt første intervju med Sara Begner – om hvordan reisene påvirker matlagingen hennes.

Flere greske matretter

For norske turister virker nok det greske kjøkkenet relativt kjent, og det er ofte Souvlaki og Calabares som blir trukket frem som gode eksempler på Gresk matlaging. Gresk mat består av så mye mer enn dette og det er helt sikkert mye du fremdeles ikke har smakt. Prøv for eksempel retten saganáki, som er fritert ost servert med en sitronbåt. Eller hva med å bestille Mezé - Hellas sitt alternativ til tapas? Dette er den aller beste måten å få nye matopplevelser på. Bestiller du dette får du som oftest et antall små fiske- eller kjøttretter, sauser, salater og oster som alle rundt bordet deler.

Greske matretter du kan nyte i ferien:

 • Bouréki – Ovnsbakt pai med squash, poteter og fåreost.
 • Choriátiki – Gresk bondesalat med tomater, agurk, fåreost, løk og oliven.
 • Dolmádes – Vinblader fylt med risblandinger, iblant servert med saus.
 • Gyros – Kjøttskiver av flesk, kalv eller lam (kebab).
 • Jemistá – Ovnsbakte, fylte grønnsaker. Oftest tomater og paprika
 • Keftedes – Greske kjøttboller.
 • Kolokithákia – Friterte squashskiver. Salte!
 • Loukánika – Sterkt krydret landpølse. Drypp litt sitron på.
 • Moussaka – Hellas nasjonalrett. Kjøttdeig, auberginer, poteter og bechamelsaus.
 • Ochtapódi – Blekksprut, grillet eller kokt i saus.
 • Pastitsio – Som moussaka, men med makaroni i stedet for poteter og auberginer.
 • Souvlaki – Grillspyd med svin- og lammekjøtt.
 • Stifádo – Fyldig kjøttgryte med løk.
 • Taramosaláta – Torskerogn blandet med poteter, eggeplomme, sitronsaft og olivenolje.
 • Tzatsiki – Dipsaus av yoghurt, agurk og hvitløk.

Foretrekker du tapas og spansk mat fremfor den greske maten? Da anbefaler vi at du leser mer om Saras spanske matopplevelser – og spesielt hennes forhold til tapas.
* Oppskriftene er hentet fra Coop Sverige sine nettsider.

Lignende innlegg

Hva betyr all inclusive – intervju med en ekspert

Når du velger all inclusive er alle måltider og drikke inkludert. Men hvis du synes det er vanskelig å planlegge et måltid for fire personer – tenk deg da å daglig planlegge tre bufféer til hundrevis av gjester! Derfor passet jeg på å spørre Ange Rivero som jobber på Nordotel om hvordan de sikrer alle favorittretter og samtidig byr på nye matopplevelser på Bahia Feliz på Gran Canaria.

Afternoon Tea verden over

En klassisk Afternoon Tea består av et bord fullt av godsaker, scones, sandwicher og mange ulike tesorter, på et fin oppdekket bord. Tradisjonen er opprinnelig fra England, men i dag kan du nyte en Afternoon Tea på mange ulike måter og steder i verden. Her kommer tips til noen ekte gullkorn, både tradisjonelle og med en liten vri!

Flymat med Bamse

Hva er vel en flytur uten flymat? Litt som kino uten popcorn, synes vi. Bamse bestiller alltid mat på flyet når han skal ned til solen, og det er ikke bare fordi han ikke får ha med honning i håndbagasjen. Gjør som vedens sterkeste bjørn og bestill flymat til neste flyreise, så er det bare å sette seg godt til rette og kose seg. Hvordan du spiser er ikke så nøye, alt er mulig – veloppdragent langsomt eller glupsk som Bamse. Bon appetit!
Hilde S. Hilde S. 2017-03-15

Oppskrift på Bircher müsli

Prøv vår supergode oppskrift på Bircher müsli - en sveitsisk spesialitet som er både sunn og mettende. Perfekt når du kommer hjem fra treningsferien og vil fortsette å spise sundt.
Hilde S. Hilde S. 2017-01-24