New York - tips til opplevelser og resturanter

New York er ingen storby. Den er et collage av sjarmerende småbyer. Det synes i alle fall vår reisespesialist Astrid som forteller om sitt første møte med The Big Apple. Hun gir også personlige tips om restauranter, severdigheter, attraksjoner og andre ting du kan oppleve.

Hva hadde jeg egenlig forventet meg av New York? Først og fremst å bli imponert, tror jeg. Av frihetsgudinnen, skyskraperne og den kule holdningen. Men istedet ble jeg betatt av sjarmen og smilene i en storby som egentlig er sammensatt av flere småbyer med navn som Little Italy, Chinatown, Greenwich Village, Chelsea, Tribeca og Meatpacking District.

Som å være i en film

Det har blitt nevnt tidligere, men noe av det kuleste for en førstegangsbesøkende er å oppdage at alt du har sett på film er helt likt i virkeligheten – den hvite røyken som kommer opp fra kumlokkene, joggerne ved Hudsonelven, branntrappene på fasadene, gatemusikantene og alle de gule taxiene.

Spis bagels til frokost

Å bestemme seg for hvilke severdigheter du vil se på forhånd gjør at du har en plan for dagen, men du opplever like mye ved å spasere i sidegatene, ta t-banen noen stasjoner og sette deg ned for å se på folk i en av parkene. Spis bagels til frokost, vindushoppe på Fifth Avenue, lei en robåt i Central Park og spis på en spennende restaurant med mat fra et av verdens alle tenkelige kjøkken.

Grip dagen

Litt lenger ned på siden (under bildene) får du tips om fire byopplevelser og fire kulinariske opplevelser som satt en ekstra spiss på mine dager og kvelder i New York. Men som sagt - kanskje du ramler over den beste opplevelsen på veien dit. New York er byen der hvert øyeblikk teller.

Å bestemme seg for hvilke severdigheter du vil se på forhånd gjør at du har en plan for dagen, men du opplever like mye ved å spasere i sidegatene, ta t-banen noen stasjoner og sette deg ned for å se på folk i en av parkene. Spis bagels til frokost, vindushoppe på Fifth Avenue, lei en robåt i Central Park og spis på en spennende restaurant med mat fra et av verdens alle tenkelige kjøkken.

4 ting å gjøre i New York:

  1. Nyt utsikten fra terrassen på Rockefeller Center. Den har like fin, om ikke finere, utsikt som Empire State Building og mye kortere kø. En spennende utstilling om hvordan skyskraperne ble bygget er inkludert i billetten, og på veien inn går du forbi skøytebanen som er med i så mange filmer. Adresse: Rockefeller Plaza 45, mellom 48th og 51st Street og mellom Fifth og Sixth Avenue.

  2. Gå gjennom The Highline Park. Dette er kanskje verdens mest originale park, laget på det som tidligere var en 2,5 kilometer lang “highline”, en jernbane som er bygget på broer. Ved innsamlinger og dugnader er det bygget en gangvei mellom planter og eksotiske vekster. Parken går fra Gansevoort Street i Meatpacking District til West 34th Street mellom 10th og 12th Avenue, det er 10 forskjellige innganger langs veien.

  3. Dra på teateroppstillingen "Sleep No More". Dette er en interaktiv teaterforestilling i en loslitt 3 tre-etasjers bygning. Du blir fulgt inn med maske foran ansiktet og går igjennom små og store rom det det utspiller seg forskjellige drama. Titt og ofte dukker det opp skuespillere som spiller scener fulle av svik, maktkamp og lidenskap. Vær tidlig ute med bestilling! Adresse: West 27th Street 530, mellom 10th og 11th Avenue.

  4. Besøk 9/11 Memorial. Et imponerende museum til minne om terrorangrepet 11. september 2001. Ligger i store haller med hulefølelse der tvillingtårnene sto. Utstillingen er veldig gripende ettersom den fokuserer på enkelte menneskers historier i stedet for generell amerikansk patriotisme. Du kan f.eks. høre avspilling av de siste telefonsamtalene til en rekke mennesker som var borte bare en kort stund senere. Adresse: Greenwich Street 180.

4 kulinariske opplevelser i New York:

  1. Spis "knishes" hos tradisjonelle Yonah Schimmel's Bakery. Det er et enkelt fastfoodsted uten sjenkebevilgning, men er berømte for å ha solgt sine tradisjonelle jødiske (østeuropeiske) ”knishes” fra samme lokale siden 1910. Knishes er en type store brødboller fylt med f.eks. most potet, løk, kål og sopp. Mens du smaker kan beundre avisutklippene og bildene som henger på veggene og viser Woody Allen og andre kjendiser som har besøkt stedet. Adresse: East Houston Street 137, Lower East Side.

  2. Besøk "Oyster Bar", en klassisk restaurant med østers og fisk på menyen som ligger i underetasjen på Grand Central Station. Prustingen fra damplokomotivene sitter fremdeles i veggene i denne tradisjonsrike bygningen fra 1800-tallet. Spis østers ved bardisken eller mer elegante retter under teglhvelvinger designet av Rafael Guastavino. Grand Central Station ligger der Park Avenue-broen krysser East 42nd Street.

  3. Smak tradisjonell amerikansk mat på "Red Rooster Harlem". Den svenske kokken Marcus Samuelssons populære restaurant tar utgangspunkt i det tradisjonelle amerikanske kjøkkenet, men Skandinavia er representert med signaturretten " Helga's meatballs". Du trenger ikke bli lei deg hvis du må vente på et ledig bord. I den store baren innenfor inngangen underholder liveband eller DJ hver kveld. Bord må bestilles på forhånd. Adresse: Lenox Avenue 310, mellom 125th og 126th Street.

  4. Spis burger på "The Spotted Pig". Trendy restaurant med britisk pubfølelse som ligger i det hippe Meatpacking District, like ved den sørlige enden av Highline Park (se over). Serverer lekre varianter av i utgangspunktet enkle retter som burgere, pasta og salater. Rimelige priser med hovedretter fra 16 til 35 dollar. Adresse: West 11th Street 314 Avenue 310, mellom 125th og 126th Street.

New York