Nasjonalretter – maten du må smake på i ferien!

Smaksminner er noe av de beste du kan ta med deg hjem fra ferien. Og å prøve nasjonalretten er en fin måte å bli kjent med et land på. Her gir vi deg tips om hva det er du skal se etter på menyene i land som Vietnam, Mexico og Kapp Verde.

Jamaica: jerk chicken

Du kan ikke forlate Jamaica uten å ha smakt jerkgrillet kjøtt. Krydderblandingen med smak av krydderpepper, muskat og kanel brukes som marinade på kjøttet som grilles på kull. Spesialiteten sies å stamme fra urbefolkningen, arawakindianerne. Tips: Prøv tilbehør som ristet søtpotet, lime og stekt banan.

Vietnam: pho

Den smakfulle suppen pho består av nudler, strimlet biff og buljong med en rekke tilbehør som rød chili, bønnespirer, koriander og salatløk. Å lage den fra bunnen tar opptil 6 timer, men da får du også en rett som fungerer både til frokost, lunsj og middag. Tips: Pho serveres som gatemat på enkle hull-i-veggen-restauranter, men også på restaurantkjeden ph24 som finnes rund omkring i Vietnam

pho-263127_1920
I Vietnam kan du også spise nudelsuppen pho til frokost.

Kap Verde: cachupa

Cachupa er en slags pyttipanne og ingrediensene varierer fra øy til øy i Kapp Verde. Den vanligste varianten inneholder fisk eller kjøtt, bønner, mais og søtpotet, men det kan også finnes lokale varianter der man topper med banan eller gresskar. Tips: Husk at cachupa ofte serveres i en gryte som holder til flere.

Cypern: halloumi

Den såkalte ”gnisselosten” som produseres av fåremelk på Kypros er kanskje mest populær å spise rett fra grillen. Men det finns mange andre måter også. Tips: Salat med halloumi og vannmelon – salt og søtt i en smakfull kombinasjon.

tui-kypros-600x800-i_0283342
Lokalprodusert halloumi er Kypros’ gull.

Irland: irish stew

Irland er det ingredienser som potet, kål og kjøtt som gjelder. Irish stew er en lammegryte med potet og løk som ofte serveres på puber. Tips: Bestill en lokal ale til gryten.

Frankrike: steak frites

Å utnevne en nasjonalrett for Frankrike er umulig. Her har hver region sin spesialitet, frå hvitløksduftende snegler til gåselever. Den vanligste retten på brasseriet er steak frites, biff med pommes frites rett og slett. Men ettersom det handler om matlandet Frankrike kan selv en enkel rett som denne ta deg til mathimmelen.

food-826743_1920
Steak frites – en hjørnestein i det franske kjøkkenet.

Barbados: cou-cou med flyvefisk

Fritert flyvefisk er Barbados spesialitet og cou-cou er en pudding laget av maismel og okra, en grønn tropisk frukt som også kalles Lady’s finger. Tips: Slå deg ned på en Rom shop, en av de enkle små tavernaene Barbados som serverer husmanskost og lokal øl til overraskende lav pris.

Thailand: pad thai

Det er flere retter som kan regnes som Thailands nasjonalrett, men pad thai kniper nok fortsatt tittelen. For hva kan fremkalle minnet om en solfylt strand mer enn denne retten? Nudler med kylling, reker eller biff, egg, bønnespirer, chili og lime, overstrødd med nøttehakk. Tips: Smaker best om du får den servert på et ferskt bananblad.

tui-padthai-800x600-i_0296541
Pad thai, Thailands vanligste gatemat?

Mexico: mole poblano

Mexicos nasjonalrett er hverken tacos eller guacamole men derimot mole poblano. Kombinasjonen av chili og sjokolade tar denne sausen til uante høyder og den serveres sammen med kylling eller enchiladas. I tillegg til kakao består den av minst syv ulike typer chili, sesamfrø og kyllingbuljong. Tips: Ha en bolle med yoghurt tilgjengelig hvis chilien er for sterk.

Bulgaria: shopskasalat

Som en gresk salat, men ikke like rustikk. Bulgarias motstykke er en salat som består av finrevet fetaost, tomat, løk, paprika og persille. Akkurat som den greske varianten serveres den som forrett eller tilbehør til varmretter.

Har du lyst på enda mer matinspirasjon før reisen? Ta en titt på Jessica Frejs tips om mat i Montenegro og vårt reise blant vegetarvennlige reisemål.

Her finner du en oversikt over alle reisene og hotellene til TUI.