2017-08-12

Derfor får du “rosinfingre” når du bader

Mange teorier forsøker å forklare fenomenet rosinfingre med at huden suger vann og derfor svulmer opp, men hva er det egentlig som skjer?

Flere forskere har undersøkt hvorfor vi får skrukkete fingre når vi befinner oss i vann, også kalt rosinfingre. I lang tid har man trodd at huden har fungert som en svamp og sugd vannet til seg. Forskerne har dog funnet ut av at det snarere bygger på signaler fra hjerne.

Mange tror at skrukkene skyldes at vannet passerer gjennom det ytre hudlaget og dermed skaper en hevelse.

Forskere har siden 1930-årene vært informert om at personer med nerveskader ikke får rynkede fingre når de befinner seg i vann. Dette indikerer at det er en ufrivillig reaksjon fra kroppens nervesystem. Det autonyme systemet som også styrer pusting, puls og svette. Forskere mener derfor at rynkene er et resultat av blodkar som strekker seg under huden.

Amerikanske forskere slo i 2011 fast at den aktive prosessen som skaper rynkene må ha en evolusjonær funksjon. De påviste også at rynkene danner en dreneringsfunksjon som skaper et bedre grep.

Den nyeste forskningen har forsøkt via tester å påvise at man med rynkede fingre holder bedre fast på glatte objekter. Forsøkene ble laget av en evolusjonær biolog fra Newcastle Universitet i Storbritannia. I forsøkene måtte deltakerne ta objektene våre, blant annet marmor, i forskjellige størrelser opp med både normale og skrukkete fingre. Deltakerne var raskere til å ta våt marmor opp med skrukkete enn med normale fingre. Skrukkete fingre utgjorde imidlertid ingen forskjell i hvor fort man kunne ta opp tørre objekter.

Våre forfedre hadde altså glede av dette når de skulle finne og samle mat i våte områder eller ved elver. Skrukkene vises også på føttene våre. Dette hjalp forfedrene våre til å stå bedre fast når det regnet.

Når du er på ferie hjelper derfor de skrukkete fingrene dine deg til å kunne holde bedre fast i kanten og komme deg opp av svømmebassenget. I tillegg hjelper skrukkene på føttene deg til å stå tryggere rundt bassengområdet hvor det ofte er vått. Med glatte føtter ville det vært lettere å gli.

Fikk du lyst til å hoppe i bassenget eller havet? Bestill en badeferie!