Vi spør piloten Bojan i TUI!

2017-06-30
Marianne M.
Bli kjent med Bojan Stankovic og hans rolle som pilot hos TUI. Hvordan kan et fly egentlig fly? Er det skummelt å være pilot? Det er mange spørsmål som dukker opp når det snakkes om å fly, og her gir Bojan svar på noen av disse!

Hvor mye veier et vanlig fly, altså med passasjerer og alt?

– I TUI har vi tre ulike flytyper, og det som jeg vanligvis flyr heter Boeing 737. Et slikt fly kan ikke veie mer enn 79 tonn for å få lov til å starte. Det er altså like mye som 50 vanlige biler!

Hvordan blir jeg pilot? Er det et yrke du kan anbefale?

– Det lønner seg å begynne med en flyutdannelse på gymnaset. Selv fant jeg ut at jeg ville bli pilot først senere, så det går bra det også. Da kan du ta en utdannelse som tar ca. 2 år, og deretter tar det litt tid å lære seg om den flytypen du skal fly. Jeg syns det er en fantastisk morsom jobb – liker man teknikk og å fly, så er det helt perfekt.

Hvordan kan egentlig flyene fly?

– Det er faktisk noe som jeg selv fortsatt synes er fantastisk. Kraften fra motorene gir flyet fart og deretter gjør vingenes form at det blir ulike lufttrykk rundt vingene. Når det tilslutt er tilstrekkelig stor forskjell mellom trykket under vingene og over vingene blir det en kraft som får flyet til å lette.
”Det er en fantastisk følelse når man kjører ut på startbanen”

Er det skummelt å være pilot å ha ansvaret for et fly?

– Nja, ikke så veldig skummelt i hvert fall, jeg synes bare det er morsomt. Det er alltid gøy å se passasjerene komme om bord og kunne hjelpe dem å komme dit de vil. Der en fantastisk følelse når man kjører ut på startbanen.

Hvor langt kan man fly med et ”vanlig” fly? Jeg mener, det må jo fylle bensin av og til?

– Hvis vi tanker vår Boeing 737 full så kan vi fly i rundt 7 timer – hvis det er vindstille, for hvis det er motvind så rekker ikke drivstoffet så langt. Og hvis flyet er fullt med passasjerer og bagasje så kan vi ikke fylle tanken med brennstoff, for da blir flyet bli for tungt. Noen ganger må vi mellomlande for å tanke på våre lengre flyvninger på grunn av at vi har hatt motvind, men det skjer veldig sjelden.

Bojan Stankovic

ALDER: 32 år
ÅR SOM PILOT: 6 år
BOR: Borås, Sverige

Hva gjør pilotene mens flyet er i luften?

– Vi er alltid to piloter som har ulike roller under flyturen. En passer på at flyet har riktig fart, ligger på rett høyde og svinger når det er nødvendig. Det gjelder også å styre autopiloten, for den er faktisk ikke helt automatisk! Den andre piloten kontrollerer f.eks. at det finnes nok drivstoff og holder kontakt med trafikktårnet. Men vi har også tid til å nyte utsikten, det blir jeg aldri lei av!

En del fly har buede og spisse vingespisser – hvorfor det? Og hvorfor har ikke alle fly det?

– Under flyturen dannes det virvler lengst ute ved vingespissene og de blir som en motstand når vi flyr. Da går det mer drivstoff for å komme seg frem. De spesialformede buede vingespissene gjør at virvlene og motstanden minsker. Og da bruker flyet mindre drivstoff! Det kan være ganske dyrt å installere slike vingespisser. På de flyene som for det meste flyr korte strekninger er det kanskje ikke verdt det.

Lignende innlegg