Havskilpaddenes Hellas - med havet som arbeidsplass

Noen av de viktigste strendene for havskilpaddens forplantning ligger i Hellas. Archelon er en organisasjon som samarbeider med lokalbefolkningen og turistindustrien for å beskytte havskilpaddene og deres hjemmemiljø. Vi har møtt medarbeiderne som har paradisstrendene som sin arbeidsplass.

Kilometerlange sandstrender, krystallklart vann og varm vind. Middelhavet har blitt et populært fristed for turister som ønsker et vakkert sted for rekreasjon og nytelse. Men visste du at havskilpaddene har bodd her i over 100 millioner år, og at den økende turismen er en av de omstendighetene som kan true artens fremtid?

tui-inspiration-med-havet-som-arbeidsplass-caretta-caretta-800x600
De strendene som er mest betydningsfulle for arten Caretta caretta, ligger på Zakynthos, Peloponnesos og kreta.

Beskytter havskilpaddenes hjemmemiljø

Archelon ble dannet i 1983 for å beskytte havskilpadder og deres hjemmemiljø i Hellas. I dag består organisasjonen av hundrevis av frivillige fra hele verden. En av dem er Athanasia Nikolopoulou, som jobber på stranden i Chania på Kreta når vi møter henne.

– Dette er en av de beste jobbene jeg har hatt. På dagtid jobber vi på en varm og solrik strand i vakre omgivelser, og når arbeidsdagen er over henger vi på stranden til solen går ned og kryper deretter inn i teltet for å sove under stjernehimmelen. Målet med jobben er å beskytte en av de eldste dyreartene på planeten vår, sier Athanasia.

De viktigste delene av Archelons arbeid består av forskning, å beskytte betydningsfulle strender, rehabilitere syke og skadde havskilpadder samt å øke bevisstheten om havskilpadder og deres levekår for lokalbefolkningen og turister. Grunnen til at Archelon er aktive i Hellas, er fordi noen av landets strender er utrolig viktige for havskilpaddens fortsatte eksistens. Havskilpadder returnerer nemlig alltid til samme strand som de ble født på for å legge eggene sine.

Hvis stranden har endret seg slik at den ikke lenger har de rette forutsetningene, så kan ikke skilpaddene legge egg der. Følgen blir at bestanden minsker.

– De strendene som er viktigst for arten Caretta Caretta ligger på Zakynthos, Peloponnes og Kreta. Den økende turismen gjør at flere og flere mennesker oppholder seg på strendene, noe som kan forstyrre havskilpaddene på ulike måter. Vi ser også at fiskegarn og miljøforstyrrelser er store trusler mot havskilpaddene, forklarer Eirini Kasimati som arbeider på Archelon Rescue Center for skadede og syke havskilpadder.

tui-inspiration-med-havet-som-arbeisplass-beskyttelse-av-egg-800x600
Havskilpaddene kommer alltid tilbake til samme strand som de ble født på for å legge eggene sine.

Archelons arbeid på Kreta

På Kreta startet Archelon et prosjekt i 1990 for å beskytte øyas mest betydningsfulle strender og de havskilpaddene som kommer dit. Det gjøres ved å skape de rette forholdene på strendene, samt informere og samarbeide med turister og lokale aktører (I ruten på side 42 kan du se konkrete eksempler på hvordan de, og du, kan hjelpe havskilpaddene med enkle midler). – Kreta besøkes hvert år av 2,6 millioner turister, noe som i seg selv er en veldig positivt for både Kreta og Hellas. Over 90 prosent av turistene besøker Kreta mellom mai og oktober, og det er i samme periode som havskilpaddene legger egg på strendene. Derfor er det utrolig viktig med en bærekraftig turisme og at både turister og lokalbefolkning er klar over havskilpaddenes levekår, forklarer Athanasia. Archelons arbeid på Kretas strender kan se litt ulike ut avhengig av hvor utsatt den aktuelle plassen er. Hvis man finner egg på et sted der det ikke er noen direkte forstyrrelser, plasseres et slags beskyttende metallbur over eggene.

– Burene har som oppgave å markere eggene og beskytte dem mot å bli ødelagt av uforsiktige besøkende. Hvert bur har informasjon på tre språk om formålet med buret, sier Athanasia og peker på et lite skilt ved siden av ett av burene.

Hvis Archelons ansatte finner egg på ett sted som anses som upassende, flyttes eggene til et tryggere sted på stranden eller til en av organisasjonens innhegninger. Innhegningene er ikke bare en beskyttelse for eggene, men også en praktisk måte å vise frem Archelons virksomhet for de som besøker stranden. Når eggene klekkes har Archelon en spesiell metode for at skilpaddene skal finne vannet.

– Eggene klekkes ofte om natten, og da skal ungene guides ut i vannet av stjernene og månen. Belysning fra for eksempel nærliggende butikker og veier er forrædersk, fordi slik belysning kan mislede ungene. Hvis det ikke er mulig å slukke eller dekke til belysningen ved stranden, bygger vi en lysbeskyttelse rundt eggene og ned mot vannet slik at det blir en tunnel, forklarer Athanasia. Dette er tredje året som Athanasia jobber på Kreta for Archelon, og hun stortrives med dette arbeidet.

– Det er like spesielt som fantastisk å ha et kontor som består av en stol og et bord på en sandstrand. Gresk natur er så utrolig vakker med høye fjell, vakre strender og unike øyer. Solen omfavner liksom landet og skaper en varm følelse hos alle her. Det er en glede å møte nye mennesker hver dag, og å jobbe på en av Hellas vakreste øyer der det finnes så mye å gjøre i fritiden, sier hun.

Rehabilitering av skadde skilpadder

I tillegg til arbeidet på strendene har Archelon også et redningssenter for skilpadder, en drøy mil sør for Athen. Her jobber de med rehabilitering av syke, svake og skadede skilpadder. Senteret er åpent hele året for besøk slik at de kan informere om havskilpaddene og deres levekår.

– Vi tar i mot mellom 80 og 90 skadde eller syke havskilpadder hvert år. I 2016 tok vi i mot 92 havskilpadder. Vi kunne slippe tilbake 40 av dem, 30 døde og 22 har vi beholdt for ytterligere omsorg, forklarer Eirini og fortsetter:

– Havskilpadder har vært på jorden i over 100 millioner år og deres historie gjenspeiler evolusjonen og hvordan livet har utviklet seg på planeten vår. At disse skapningene får leve videre er like nødvendig som livet selv. I tillegg er havskilpaddene en del av to økosystemer ettersom de lever både i havet og på strender. Hvis havskilpaddene dør ut vil det få negativ effekt på økosystemene både i havet og på land, sier han.

tui-inspiration-skidpadde-kommer-tilbake-til-havet-800x600
En rehabilitert skilpadde slippes ut i det fri igjen.

Å jobbe som frivillig i ferien

Via ulike informasjonsprogram når Archelon ut til 200 000 turister hvert år. En del passer på å hjelpe Archelons medarbeidere på strendene i løpet av ferien, eller besøke redningssenteret og benytte muligheten til å være med når en rehabilitert skilpadde slippes ut i det fri igjen.

– Å se en frisk skilpadde slippes ut i frihet er utvilsomt et av de vakreste øyeblikkene du kan oppleve, mener Eirini.
Den beste Athanasia har opplevd i sitt arbeid på Kreta, er å se når de nyklekkede ungene skal finne veien ned til vannet.

– De første vaklende skrittene er starten på en reise som 25 år senere vil gå tilbake til akkurat dette stedet, når ungene har blitt kjønnsmodne og skal legge sine egne egg. Å få være med på denne reisens begynnelse gjør at du føler deg som det lykkeligste mennesket i hele verden, sier Ath.

ARCHELON

Ble dannet i 1983 for å beskytte havskilpadder og deres hjemmemiljø i Hellas. Archelon er drevet uten støtte fra staten og uten fortjeneste. All økonomisk støtte kommer fra donasjoner. Frivillige er en ekstremt viktig del i Archelons arbeid. Hvert år kommer 500 frivillige i ulike aldre og fra alle verdenshjørner for å jobbe på strendene og på organisasjonens redningssenter. Les mer på archelon.gr

SLIK KAN DU HJELPE SKILPADDENE

  1. Hold strendene rene og ta vare på søppelet ditt. Plastposer kan være en dødsfelle for havskilpadder fordi de kan forveksle posene med maneter som er inkludert i deres naturlige diett

  2. Unngå å oppholde deg på strender med skilpadder om natten og tenn ikke opp ild.

  3. La skilpaddene og deres reder, egg og unger være i fred. De er beskyttet av både gresk og internasjonal lov. Dette betyr blant annet at du verken kan ”hjelpe” ungene ned til vannkanten eller berøre det utstyret som beskytter eggene og ungene. Hold avstand slik at du ikke stresser dyrene.

  4. Hvis du ser en skadet eller død skilpadde kan du ringe til Stranding Network på tlf. 210 89 44 444, alternativt nærmeste kystvaktstasjon (Coast Guard Station).

  5. Besøk Archelons informasjonsstasjoner og delta gjerne i prosjekter som organisasjonen driver på hotell og campingplasser i området

  6. Pass på at lokale aktører og reiselivsnæringen følger Archelons Management Plan som blant annet innebærer å fjerne strandstoler og andre strandmøbler om natten. Unngå å kjøre bil på strender med skilpadder. Slå av eller dekk over belysning som er synlig fra stranden

Teksten er en redigert versjon av en artikkel i inspirasjonsmagasinet TUI Travel 1, utgitt vinteren 2018.

TEKST: NICLAS SJÖQVIST

Lignende innlegg

Vi fortsetter å lengte

Til tross for alt som skjer i disse dager, holder vi reisedrømmen i live. Vi mimrer tilbake til våre tidligere reiser, og de får oss til å lengte og drømme oss bort. Selv om vi ikke kan reise akkurat nå, er det helt sikkert mange som allerede vet hvor sitt neste eventyr går.

TUI Blue For All – Reis bort og kom nærmere hverandre

TUI Blue er vårt nye flaggskip for deg som vil at feriens bosted skal være en opplevelse i seg selv. For deg som spør kokken om oppskriften, gjerne låner en sykkel for å utforske på egen hånd eller overbeviser hele familien om å prøve yoga i soloppgangen. Det finnes tre ulike typer TUI Blue-hotell. Her forteller vi mer om TUI Blue For All.

Bærekraftig turisme på Kapp Verde

De siste tiårene har besøkende til Kapp Verde blitt flere, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Like lange strender som somre og behagelig klima hele året. Et økt antall gjester har medført mer avfall, noe som vi ønsker å gjøre noe med gjennom TUI Clean & Green-prosjektet på Kapp Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi og vann.

Kanariøyene for to – stor tipsguide

På Kanariøyene finner du alle ingredienser for en vellykket ferie på tomannshånd. Det gjelder uansett om du reiser med partneren, søsteren eller tennistreneren. Og uansett om du er ute etter småluksuriøs avkobling, nye inntrykk, kulinariske høydepunkt eller fartsfylte aktiviteter. Her er tipsguiden som hjelper deg å finne det som passer for dere.