2019-03-06

Er blå mat nøkkelen til et langt liv?

De siste årene har begrepet blå soner og blå mat blitt mer og mer omtalt. Fremfor alt det faktum at menneskene som er bosatte i de blå sonene lever et både lengre og friskere liv. Det har også blitt gitt ut kokebøker om den blå maten og dens nesten magiske helseeffekt. Men hvor ligger de blå sonene, hva er blå mat og hvorfor er menneskene som lever der friskere enn andre? La oss finne svar på spørsmålene!

Hvorfor fargen blå?

Det første spørsmålet som dukker opp hos meg er hvorfor sonene kalles nettopp blå. Svaret er ganske enkelt. Det var nemlig slik at noen forskere oppdaget at det fantes en høy andel hundreåringer i ett område på Sardinia. De ringet inn området med en blå markeringspenn, for deretter å forske videre på hva det kom av. Når andre soner i verden med høy levealder ble oppdaget fikk de samme farge og begrepet blå soner oppsto.

Hvor ligger de blå sonene?

Det finnes fire geografiske blå soner i verden, og forhåpentligvis mange flere enn det også, men det er disse fire områdene som har nok forskning og bevis til å kunne skilte med navnet blå soner.

• Nicoahalvøya, Costa Rica
• Ogliastra på østre Sardinia, Italia
• Ikaria, Hellas
• Okinawa, Japan

Hva spiser de?

På øya Ikaria i Hellas er hovedingrediensen potet, som ifølge studier bidrar til å senke blodtrykket og å forebygge betennelser. På Sardinia er det isteden geite- og sauemelk som står i sentrum, og dens egenskap er blant annet å senke dårlig kolesterol og bygge opp et bra immunsystem. På Nicoya-halvøya på Costa Ricas vestkyst er det derimot den svarte bønnen som er grunnlaget i maten. Den inneholder mange antioksidanter som minsker oksidativt stress, noe som igjen kan fremkalle kreft og en rekke andre alvorlige sykdommer. Og på den japanske øygruppa Okinawa er det gurkemeie som har tatt hovedrollen. Den er ett av de mest anti-inflammatoriske stoffene som finnes.
Det handler ikke heller bare om hva de spiser, men også hvordan de gjør det og hvordan livsvanene ser ut. Og selv om kosten er ulik avhengig av området, finnes det en felles tommelfingerregel, som vi med ganske små midler kan bruke for et sunnere liv.

  1. Spis etter regnbuens farger! Det er ikke bare en fryd for øyet, de mest fargerike grønnsakene er vanligvis også de som inneholder flest nyttige stoffer. Og jo mer nærdyrket og økologisk, desto høyere er næringsinnholdet. Hvis du i tillegg spiser etter sesong, maksimerer du inntaket av råvarenes næringsinnhold.

  2. Spis deg nesten mett og fremfor alt, spis sakte! Det tar ca. 20 minutter for hjernen å oppfatte at du er mett, noe som gjør at du kan spise ca. 20 % mindre mat hvis du setter ned tempoet ved matbordet. Drikk vann, legg ned bestikket innimellom og prat mye når du spiser.

  3. Sosialiser mer! Å spise sammen med sine kjære har større innvirkning enn man skulle tro, det er viktig å omgås under måltidene. I den blå sonen spiser som regel ingen alene, stresset eller på vei til noe. Hvis dere i tillegg lager maten sammen smaker den ekstra godt.

Spis sammen med dine kjære!
Spis sammen med dine kjære!
  1. Beveg deg! Det handler ikke om å bli eliteutøver eller trene intensivt i perioder. Det handler om å røre på seg passe mye, hver dag. I de blå sonene dyrker de fleste mye av maten selv, det gir både hverdagsmosjon og mat på bordet. Har du ingen egen hage du kan stelle i kan du få hverdagsmosjonen gjennom en spasertur i lunsjen, ta trappen i stedet for tulletrapp og heis, ta sykkelen eller gå istedenfor bil eller offentlig transport, ihvertfall et stykke av reisen. Hver dag.

  2. Finn meningen med livet! Det kan føles overveldende, men det trenger ikke være en stor greie. Det er bare din mening du må finne. Det er vanlig at mennesker i de blå områdene er religiøse. Hvis du ikke er troende kan du isteden finne noe annet som føles meningsfylt. Har du en hobby som du liker gir det deg både energi og glede. Hvis du ikke allerede har funnet den, har du nå en god anledning til å prøve nye ting. Finn din greie, din mening med livet.

Har du lyst til å besøke noen av disse blå sonene. TUI tilbyr reiser til Sardinia der du kan leie bil og besøke landsbyen Ogliastra i ferien. Hvem vet, kanskje du kan finne enda flere svar på dette spørsmålet.

Lignende innlegg