Palace of the Grand Master

Selv om Hellas hovedsakelig forbindes med sin antikke historie er det unektelig en veldig spesiell følelse å traske rundt i middelaldermiljøene i Rhodos. Rhodos gamle middelalderby er omgitt av bastante murer og hit bør du definitivt ta turen under et besøk på Rhodos. Bydelen innenfor murene ble dannet under styret av ridderne av malteserordene som varte fra 1300-tallet frem til 1522, da ottomanerne gjorde sitt inntok og ble konge på haugen.

Stormesterens Palass står i fokus

Den viktigste bygningen innenfor de imponerende bymurene er Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes, eller Stormesterens palass som vi nordmenn kaller bygningen. Palasset ligger nederst i riddergaten, Odos Ippoton, som er den viktige gaten i middelalderbyen.

Den 200 meter lange hovedgaten fylles av hus der ridderne bodde da det bega seg. Langs denne gaten finner man også en tidligere sykehusbygning, som nå fungerer som et museum og Den hellige treenighetens kirke.

Et imponerende palass og museum

Den mest omtalte bygningen i middelalderbyen er og forblir Stormesterens Palass. Det opprinnelige palasset ble bygget allerede på 600-tallet, da for å fungere som festning og hovedkvarter. Da ridderne av malteserordenen tok over makten, ble palasset bygget om for å passe med de behovene som da fantes. Nå skulle slottet fungere som administrativt sentrum og også som bosted for stormesteren selv.

Bygningen stod imot ottomanens inntog, men dessverre ble store deler av palasset ødelagt under en krutteksplosjon på 1800-tallet. Den imponerende bygningen som i dag står på plass ble gjenoppbygget og restaurert av italienerne på 1940-tallet og ble senere ytterligere renovert av den greske staten.

Innenfor palassets porter venter en mektig innerhage med to etasjer med rader av fotovennlige stenhvelv. Her klatrer eføy langs veggene og på gården finner man også respektinngytende statuer fra antikken. Inne i selve palasset finner man over 150 rom, av disse er kun 24 stykker åpne for allmennheten. I rommene finner man en mengde historiske utstillinger fra ulike tidsperioder. Et besøk i Stormesterens palass blir med andre ord en perfekt avveksling fra en sol- og badeferie på Rhodos.