Vai Beach

Stranden Vai på østre Kreta er et av de mest populære stedene på Kreta. Den omtales ofte som et av de vakreste og mest spesielle stedene i hele Middelhavet og minner mer om Karibia enn Middelhavet. Det som lokker aller mest er ikke den store, fantastiske sandstranden eller det krystallklare vannet, men det enorme antallet palmer som omgir stranden. Ved stranden Vai snakker man ikke bare om et par palmer, men en hel palmeskog som ligger flott til i bakkant av stranden.

Vai har Europas største palmeskog

Palmeskogen i Vai dekker et område på 250 000 kvadratmeter, som gjør den til den største palmeskogen i Europa. Legendene om Vai sier at pirater tok med seg palmene til øyen eller at det var fønikiske sjømenn som koloniserte denne delen av Kreta og importerte dem, men ingen av disse er sanne. Forskere har påvist at den typen palmer som vokser i Vais palmeskog, er en innfødt type; kretisk daddelpalme.

Stranden ved Vai og palmeskogen er veldig populær, og her finner du gyllengul sand lett blandet med litt mer grovkornet sand. Den er vakkert omgitt av klipper, som gir en beskyttet beliggenhet. Stranden ligger i en liten vik, som gjør den utmerket for barnefamilier. Stranden er godt vedlikehold og fullt utstyrt med solsenger, og der er naturlige parasoller av palmeblader til utleie. Men siden stranden er populær og velbesøkt, er de ofte opptatt til et stykke ut på dagen. Stranden er aller best i lavsesongen. På stranden finner du restaurant, kafé og andre fasiliteter.

Bra utvalg av aktiviteter på stranden

Vil du ha mer action, kan du benytte deg av vannsporttilbudet med vannscooter, wakeboard m.m.

Et tips er å ta en kort gåtur til en utsiktsplattform på den ene delen av stranden. Det er en kort gåtur, men du blir rikelig belønnet med en vakker utsikt over stranden og palmeskogen. Vai ligger 24 kilometer øst for Sitia og rundt 6 kilometer fra Palaikastro. Veien fra Sitia er både vakker og av god standard, om enn en anelse kronglete, og det tar rundt en halvtime å nå Vai og palmeskogen.

Kommer du med bil, finnes en avgiftsbelagt parkering. Du kan også ta lokalbuss fra Sitia.