2018-04-16

7 kursteder for ferie med ekstra luksus og ro

Dra til et kursted i ferien og nyt gamle tradisjoner og gode vaner. Man har reist til kursteder i hundrevis av år, så helt feil kan det ikke være. Til og med de gamle grekerne anbefalte luftbytte, varme bad og massasje for å styrke både kropp og sjel. Kurbadkulturen finner du over hele verden, og her kan du lese om syv herlige kurbad der du kan ta det helt med ro og unne deg litt ekstra omtanke og luksus.

Det finnes kanskje ikke noen håndfaste bevis på hvilken sunn effekt mineralvannet har, men bare det å ta vare på seg selv kan gjøre underverker for hvem som helst. Det spiller ingen rolle hva vitenskapen sier, vi kaller det uansett for en hyggelig bivirkning.

Sopot – Polens beste spa

Sopot ligger midt mellom Gdansk og Gdynia, på den polske rivieraen. Rike familier i Gdansk reiste hit allerede på 1500-tallet (selv vikinger fant veien hit enda tidligere, dog ikke for å dra på kurbad). Du kan fly til Gdansk og ta toget videre til Sopot (eller gjøre som vikingene og krysse Østersjøen til Gdansk). Mellom de varme badene kan du spasere blant kastanjer og mulberrytrær i parken som strekker seg langs stranden. Det er perfekt å reise hit i slutten av september, en periode som kalles złota jesień (den gylne høsten), da temperaturen ligger på rundt 28 grader.

Bad-Saarow – Gjørmebad nær Berlin

I Tyskland er det stor sannsynlighet for at det finnes varme kilder du kan bade i hvis byen har Bad i navnet. Prakteksempelet er nok Baden-Baden. Litt nærmere Berlin ligger Saarow, som er Brandenburgs eldste sparesort. Byen ligger ved den vakre innsjøen Scharmützelsee, og du kan både vandre og sykle i dette området. Kildene består av saltvann og holder rundt 34–36 grader. En av behandlingene som tilbys er et velgjørende gytjebad mens du svømmer i måneskinnet.

Bath – Shopping & severdigheter i klassiske England

I England anbefaler vi et besøk i byen Bath. Du flyr til Heathrow og fortsetter med buss eller tog til Bath. Akkurat som ved mange av de gamle kurstedene i Europa var det romerne som bygde badehusene her i antikken. Og har du ikke kommet deg over Jane Austen-feberen, kan du besøke noen av de tradisjonelle tehusene eller prøve det som for Austen var noe nytt og spennende; en tur over Bath i luftballong. Kanskje du ser Elizabeth Bentley eller Mr. Darcy mens du er oppe i det blå.

Mariánské Lázně – Tsjekkiske ølbad og golf

Dette er Karlovy Varys, eller Karlsbads, hyggelige nabo. Begge ligger ca. 2 timer fra Praha. Mariánské Lázně er en tradisjonsrik by som har tiltrukket seg besøkende siden 1300-tallet, og kan skryte av gjester som Chopin og Tsar Nikolaj II. For golfere har byen også en interessant historie – den første golfbanen ble bygget i 1905. Hvis det frister med kombinasjonen øl og badstue vil du komme godt overens med mange sjekkere. På bryggeriet Chodovar tilbyr de en litt annerledes spa-behandling der du bader i en cocktail laget av mineralvann og øl – Prave Pivni Lazne. Sammen skal disse mineralene og enzymene danne en mirakelkur for huden din. Badet er etterfulgt av massasje og varme hveteputer. Selvfølgelig kan du, hvis du vil, nyte en kald lager under behandling.

Kort om kurstedenes historie:

Ordet spa kommer fra byen Spa i Belgia. Allerede på 1300 tallet oppsøkte folk Spas mineralrike kilder når de ønsket en behandling eller bare for å lade batteriene. I forbindelse med at begrepet ferie ble noe som ikke bare eliten kunne unne seg, begynte kurstedene å vokse og øke i popularitet og antall. Mange av de eldste kurstedene har navn knyttet til vann, blant annet Vichy i Frankrike og Bath i England. I Sverige ligger det to gamle spa, Loka og Ramlösa.

Montecatini Terme – Europas største kursted i Toscana

Det finnes mange kursteder Amalfikysten og i Toscana. Hvis du flyr til Firenze, kan du enkelt ta toget til et av de eldste og største kurstedene i Europa – Montecatini Terme. På 1400-tallet brukte datidens leger mye tid på å studere og dokumentere hvilke terapeutiske egenskaper et velgjørende bad kunne ha. Badehus og spa bygget i Art Nouveau-stil ligger tett i byen som har en avslappet og tradisjonell atmosfære. Du kan nyte velgjørende behandlinger på spa med den gamle tradisjonen med hydroterapi – det finnes ulike typer helbredende vann du kan kjøle deg ned med i solen.

Loutraki – Vakre strender nær Athen

Loutraki er perfekt for deg som vil ta en dagstur fra Athen og ut til kysten. Her kan du prøve den tradisjonelle thalasso-behandlingen. Varmt havvann og leire-, sjøgress-, og algeinnpakninger i kombinasjon med kystklimaet er en ekte dunderkur for å rense porene. Vil du ha litt variasjon fra avslappingen kan du besøke Loutrakis kasino, ett av Europas største, for litt sus og dus.

Hakone – Tradisjonell onsen i Japan

Hvis du vil ha en pause fra den pulserende storbyen, kan du enkelt reise med tog fra Tokyo til Hakone som er kjent for sine varme kilder. Om våren blomstrer kirsebærtrærne og ved klart vær kan du bade med utsikt mot Fuji, Japans høyeste fjell, som ligger på den andre siden av Ashi-innsjøen. Ved innsjøens ligger også det tradisjonelle Hakone-tempelet. Mange av hotellene og vertshusene har egne kilder, som du kan besøke ved å betale inngang, selv om du ikke er gjest der. Du kan også besøke et av de klassiske badehusene hvis vann kommer nesten rett fra kilden (bokstavelig talt).

Varme kilder i ulike land:

Loutra-Therma – Kypros og Hellas
Bains & Thermes – Frankrike
Terme – Italia
Onsen – Japan
Termas, Balneario – Spania og Mexico
Lázne – Tsjekkia
Bad – Tyskland, Sveits og Østerrike
Krynica-Zdrój – Polen
Caldas & Termas – Portugal