Info om cruise

I havnen

Tider for ombordstigning for det akutelle cruiset står på billetten. Vær oppmerksom på at du må være innsjekket og klar senest 2 timer før skipet går.

Bagasjen blir tatt hånd om av rederiets personale ved cruiseterminalen. Du får bagasjelapper på plass som du fester på bagasjen. Ettersom det kan ta litt tid før bagasjen blir levert til lugaren din, anbefaler vi at du pakker en liten veske/håndbagasje med det du trenger med en gang du kommer om bord.

Hva skjer om bord

Betaling om bord

Valutaen om bord er USD eller EUR avhengig av rederiet du reiser med. Alle rederier har et kontantfritt system. Det opprettes en ombordkonto i ditt navn og den kobles til et godkjent kreditt- eller betalingskort som sikkerhet (Visa, MasterCard, Diners og American Express godtas). Kortet belastes automatisk ved innkjøp om bord. Den siste dagen leveres en spesifisert regning til lugaren din, slik at du kan kontrollere beløpene. Det kan forekomme at noen transaksjoner som er gjort den siste kvelden ikke kommer med i avregningen, disse legges til på sluttregningen. Vær oppmerksom på at skipet har en egen valutakurs som kan skille seg noe fra den valutakursen som banken din tilbyr. Du kan også se regningen på den interaktive tv’n i lugaren.

Vær oppmerksom på at det i noen tilfeller kan gjøres reservasjoner på bankkortet som du har knyttet til kontoen om bord på skipet. Disse reservasjonene gjøres for å kontrollere at kortet er gyldig. Når sluttregningen for ditt bruk om bord er betalt vil rederierna heve reservasjonene. Hvert enkelt kortselskap må deretter heve reservasjonene i sitt system. Dette kan ta mellom 7–14 arbeidsdager og tiden er ikke noe rederiet kan påvirke. Når kortutstederen har opphevet det reserverte beløpet vil du få tilgang til pengene igjen.

Kasinoet om bord bruker ikke det kontantfrie systemet. Her betaler du med kontanter i euro. Her betaler du med kontanter i USD. De amerikanske skipen har en minibank om bord (uttaksavgift tilkommer).

Driks

Driks til personalet er inkludert for Royal Caribbean og Celebrity Cruises, men det tilkommer en serviceavgift på ca. 18 % på alle regninger for drikke og skjønnhetspleie som belastes din konto ved kjøp om bord.

MSC Cruises, Costa Cruises og Norwegian Cruise Line kommer driks i tillegg. MSC Cruises legger til en daglig serviceavgift på din konto ombord, basert på cruiseruten og antall dager cruiset varer. Serviceavgiften går direkte til personalet og gjør det mulig å opprettholde høyest mulig standard for alle reisende.

En serviceavgift på 15-18 % legges automatisk til ved alle innkjøp i barer samt på spabehandlinger som ikke forhåndsbestilles og betales før cruiset. Dette gjelder ikke spa-tjenester som er forhåndsbestilt og betalt før avreise.

Roomservice

Royal Caribbean: Kontinental frokost er inkludert i roomservice. Det tilkommer en serviceavgift for bestilling av ”American Section” på frokostmenyen og ”All Day Menu”. For gjester i Grand Suite-lugarer er roomservice inkludert.

Celebrity Cruises: Frokost på sengen, lunsj eller middag i lugaren er inkludert (kl 23– 06 mot ekstra kostnad). Alle måltider er inkludert og det finnes noe å spise hele døgnet.
Du kan spise på spesialrestaurantene om bord mot ekstra kostnad.

MSC Cruises: Roomsservice er inkludert i lugarprisen døgnet rundt med kostnadsfri frokost for deg som har bestilt Fantastica, Aurea eller MSC Yacht club lugar.

Norwegian Cruise Line: Driks til lugarverten er inkludert i prisen.
En serviceavgift på 18 % tilkommer på SPA-behandlinger, spesialrestauranter samt drikke, og belastes kontoen din ved kjøp om bord.

Costa Cruises: Roomservice og frokost i lugaren er kun inkludert i cruisets pris dersom du har bestilt en Premiumlugar eller Suite (deluxe).

Drikkepakke

Hos noen rederier og i noen romtyper er drikkepakke inkludert i prisen. Hvis drikkepakken ikke er inkludert, kan du kjøpe drikkepakke som tillegg, enten på forhånd eller om bord. Dersom du kjøper en drikkepakke tilkommer det ikke servicetillegg. Gjelder hos alle rederier.

Språket om bord

Det offisielle språket om bord er engelsk. Noen i besetningen snakker også andre språk som fransk, tysk, italiensk og spansk. Utfluktene er på engelsk dersom ikke annet er oppgitt. All kommunikasjon som informasjon og nyhetsbrev er også på engelsk. Det finnes ikke skandinavisktalende besetning og guider om bord.

Internett og telefon om bord

Det er mulig å ta med egen PC, lesebrett eller telefon og bruke Internett om bord. Skipet tilbyr rederiets egen WiFi. Det går utmerket å streame film, høre på Spotify, sende mail og bruke Skype. All internettbruk er avgiftsbelagt.

Vær oppmerksom på at det kan tilkomme ekstra avgifter for samtaler og SMS om bord da samtalene kobles opp via satellitt. Vi anbefaler i stedet å bruke telefon via Internett.

Alkohol ombord

For å drikke alkohol om bord i Europa må du være over 18 år, og for cruise utenfor Europa over 21 år. (For sprit på Norwegian Cruise Line er aldersgrense 21 år.)

For MSC Cruises og Costa Cruises får du ikke ta bruke alkohol kjøpt i skipet butikker eller andre steder ombord. Flasker og andre beholdere blir samlet inn og oppbevart, og du kan hente det ut på anvist plass den siste kvelden.

For Royal Caribbean, Celebrity Cruises og Norwegian Cruise Line er det tillatt å ta om bord mak sto flasker vin à 750 ml/lugar ved ombordstigning på avreisedagen. Drikken må oppbevares i håndbagasjen og kan kun nytes i lugaren og i noen restauranter (noe det gis informasjon om på plass).

Ved kjøp av alkohol i taxfree-butikker om bord eller i land, så tas dette hånd om leveres til lugaren din den siste dagen.

Utflukter

Få det beste ut av cruiset og de destinasjonene som skipet besøker ved å bestille en utflukt. For å sikre deg plassen er det bra om du forhåndsbestiller utflukten din online (senest fire arbeidsdager før avreise). Utfluktene kan også bestilles om bord ved plass. Vær oppmerksom på at tider for utfluktene kan endres og at utflukter kan innstilles ved for få deltakere.

Elektrisk utstyr

Strømstyrken om bord er 110/220 V. Det finnes europeiske uttak i lugarene, men det kan være begrenset til ett uttak, så vi anbefaler at du tar med adapter. Det finnes hårføner i alle lugarer.

Vask av klær

Du kan mot kostnad levere inn klær for vask om bord.

Sikkerhetsrutiner

Cirka en time før skipet går, vil det være en sikkerhetsøvelse. Denne øvelsen er obligatorisk for samtlige gjester og er til for at alle skal vite hvordan man skal reagere ved en nødsituasjon om bord. Sikkerhetsøvelsen gjennomføres hovedsakelig på engelsk.

Avstigningsrutiner

Dagen før avstigning vil du finne nødvendig informasjon om avstigningen i lugaren din. Rederiet setter opp i hvilken rekkefølge passasjerene skal forlate skipet. Senest dagen før ankomst får du bagasjelapper i ulike farger til lugaren din. Disse skal fylles ut med fullstendig navn og adresse, festes på kofferten/bagasjen og settes ut i gangen kvelden før avstigning. Bagasjen blir samlet inn og oppbevart på et trygt sted. Avlastingen er effektiv, bagasjen tas hånd om av havnepersonale som plasserer den i ankomsthallen der du henter den før avreise fra havnen. Du kan også avstå fra den kostnadsfrie bagasjeservicen og heller bære bagasjen selv ved avstigning hvis du ønsker det.

Ikke tillatt om bord

Det er forbudt å ta med følgende om bord: alkohol ((Royal Caribbean, Celebrity Cruises og Norwegian Cruise Line gjelder maks to flasker vin som kun kan nytes i lugaren), brannfarlige gjenstander og væsker (blant annet strykejern og stearinlys), våpen (gjelder kniver, lommekniver og korketrekker), kaffemaskin, vannkoker, elektrisk transformatorer, eksplosiver (f.eks. fyrverkeri), hockeykøller, saks, skateboard, surfebrett. Mobiltelefonen Samsung Galaxy Note 7 er ikke tillatt om bord.