Velg en reise med Solkvoten – få mest sol per flytime

Okay, dette er litt nerdete – vi innrømmer det. Det finnes helt klart andre ting enn bare soltimer og flytid som gjør reisemålet verdt å oppleve. Likevel syntes vi det var morsomt når vår reisespaner Astrid lanserte Solkvoten – en matematisk beregning av hvor du får mest sol per flytime. Les her hva hun kom frem til.

Det var svigermoren min Kyllikki som fikk meg til å ta frem papir, penn og lommekalkulator. Hun elsker sol, men ikke lange flyreiser. Da slo det meg at man burde kunne regne ut en formel for den ultimate kombinasjonen av mye sol og kort reise. Det jeg gjorde var helt enkelt å finne ut antall soltimer per dag i juli måned for ti store reisemål. Og deretter delte jeg med flytiden. Et voilá – Solkvoten var født!

Kroatia på første OG tredje plass

Som du ser på topplisten nedenfor vant Koratia soleklart. Eller nærmere bestemt reisemålene på den kroatiske halvøya Istria, der flyet lander i Pula bare 2,5 time etter take off fra Oslo. Velger man sørlige Kroatia og Makarska-rivieraen, med fly til Split, havner de på en delt tredjeplass på Solkvoten. Den vakre, italienske øya Sardinia har klemt seg innimellom.

Mest sol i Hellas

Som du sikkert forstår er dette bare en av mange måter å måle på – så ikke ta det for alvorlig. Men poenget med topplisten er også at den gir et overblikk over soltimer og flytider for de største reisemålene rundt Middelhavet. Du kan for eksempel se at det er på de greske øyene som solen skinner alle mest i juli. Men også at du kommer til Bulgarias riviera på kun 3 timer. Du avgjør selv hva som passer best for deg.

Toppliste – Solkvoten i juli

 1. KROATIA (ISTRIA)
  Soltimer/dag: 10 – Flytid: 2 t 30 min – Solkvote: 4

 2. SARDINIA, ITALIA
  Soltimer/dag: 12 – Flytid: 3 t 20 min – Solkvote: 3,6

 3. KROATIA (MAKARSKA-RIVIERAN)
  Soltimer/dag: 10 – Flytid: 2 t 55 min – Solkvote: 3,4

 4. KOS, HELLAS
  Soltimer/dag: 14 – Flytid: 4 t 05 min – Solkvote: 3,4

 5. RHODOS, HELLAS Soltimmar/dag: 14 – Flytid: 4 t 05 min – Solkvote: 3,4

 6. BULGARIA
  Soltimer/dag:10 – Flytid: 3 t 15 min – Solkvote: 3,2

 7. MALLORCA, SPANIA
  Soltimer/dag: 11 – Flytid: 3 t 40 min – Solkvot: 3,0

 8. KYPROS
  Soltimer/dag: 12 – Flytid: 4 t 30 min – Solkvote: 2,7

 9. SICILIA, ITALIA
  Soltimer/dag: 11 – Flytid: 3 t 45 min – Solkvote: 2,9

 10. KRETA, HELLAS
  Soltimer/dag: 12 – Flytid: 4 t 10 min – Solkvote: 2,4

Fotnote til topplisten

Flytiden er beregnet fra Oslo/Gardermoen. Det genomsnittlige antall soltimer per dag i juli måned er hentet fra Weather2travel.com.

Solkvote
Husk at uv-strålingne blir mye sterkere når man reiser sydover. Bruk høy solfaktor og trekk inn i skyggen når solen står på sitt høyeste.