Syv tips for å unngå post vacation blues

2017-09-13
Marianne M.
Du kommer hjem fra ferien. I begynnelsen føler du deg ganske avslappet og full av energi. Kanskje du møter igjen personer som du savnet mens du var borte. Men i takt med at hverdagen smyger seg på, e-postbunken vokser og solfargen blekner, er det lett å få et snev av det som på engelsk kalles for post vacation blues, en depresjon etter ferien. Her får du syv tips til hvordan du kan takle den!

Det beste du kan gjøre for å dempe post vacation blues er å bestille en ny reise som du kan se frem til, men det er selvfølgelig ikke alltid hverken realistisk eller gjennomførbart. Så her kommer våre beste tips til hvordan du tar vare på feriefølelsen i hverdagen.

Planlegg en reise

Tiden før du reiser, med research, planlegging og drømmer, er minst like viktig for helhetsinntrykket av en ferie som selve reisen. Så start planleggingen av din neste drømmereise med en gang, selv om du ikke kan bestille akkurat nå. Ifølge en studie som ble publisert i avisen Applied Research in Quality of Life kan planleggingen av en reise før til økt lykkefølelse.

Lag favorittmaten fra ferien

Våre minner er ofte sterkt knyttet til smaker og lukter. Det er kanskje derfor det er så vanlig å ha sterke minner knyttet til ens favorittmatretter gjennom årene. Så ta en kveld og lag de beste matrettene fra ferien. Vil du ta det et skritt videre så finnes det kanskje et matlagingskurs du kan ta for å bli en ekte ekspert på det kjøkkenet du liker best.

Rydd vekk ting

I ferien blir det ofte veldig tydelig at du egentlig ikke trenger så mange ting for å ha det bra. Fulle garderober, oppbevaringsbokser og esker kan dessuten lett bli en stressfaktor i hverdagen. Så la ferien motivere deg til å rydde i hjemmet og nyt en mindre stresset hverdag.

Se gjennom og bruk feriebildene dine

Ta deg tid til å se gjennom alle bilder fra ferien og velg ut favorittene dine. Du kan dele dem på sosiale medier, lage et fotoalbum eller ramme dem inn og henge dem opp på veggen hjemme. Eller så kan du nøye deg med å bare mimre en liten stund.

Ta deg tid til å gjøre ferieting

Hva gjør du i ferien som du vanligvis føler at du ikke har tid til? Det kan være en kveldstur etter maten, bare for at det er fint vær, eller et varmt bad istedenfor en rask dusj. Eller kanskje du bare trenger å sitte ved vannet og lese en bok en stund.

Besøk favorittstedene dine hjemme

Det er nok en og annen som har stilt spørsmålet ”Hva gjør jeg her når jeg kunne være på en herlig solfylt strand isteden? ” Men som regel finnes det noe som du virkelig liker med stedet der du bor. Så hvorfor ikke passe på å minne deg selv om dem? Det kan være en spasertur i den fine parken, ta bilen til et utsiktspunkt eller å møte kompisene dine for en øl på favorittpuben. Det spiller ingen rolle hva det er, det viktigste er å huske det fine som ofte finnes rett rundt hjørnet.

Husk at det er greit å ha post vacation blues

Sist men ikke minst er det viktig å huske at det er greit å være litt deprimert etter ferien. Hvis du alltid var på ferie, ville du jo ikke hatt noe å se frem til, eller lengte etter.

Men å drømme koster ingenting og når det er tid for å bestille en ny reise er det jo bare bra å ha litt reiseplaner på lager!