Reisen – et krydder i Sara Begners matlaging

Reiser og nye matopplevelser går hånd i hånd. En bra ferie er en reise for alle sanser, spesielt for smaksløkene. For matkreatøren og kokken Sara Begner spiller reisen en stor rolle både på kjøkkenet og som inspirasjon.

Hvem er Sara Begner?

Jobb: Testkjøkkensjef hos Coop og matkreatør
Familie: Mine barn Ines (11) og Alfons (13), og katten Bullen.
Aktuell med: Boken ”Barnens kockskola” som kom i august 2017
Favorittmatrett: Det avhenger av sesong og selskap. Jeg liker nesten alt som er nylaget. I dag har jeg lyst på en pasta vongole.
Favorittreisemål: Det finnes så mange herlige steder. Jag kom nettopp hjem fra en reise til Cuba som var veldig spennende. Kenya og Guatemala synes jeg også var uforglemmelige reiser. Ellers så har jeg vært flest ganger i Italia, et sted jeg gjerne reiser tilbake til.

Det kreves ikke en jorden rundt-reise for å lage god mat – Sara får også mye inspirasjon fra aviser, Instagram, restaurantbesøk og naturligvis og fra samtalene underveis. Men når hun reiser bor hun helst i leilighet med kjøkken istedenfor rom, for da kan hun lage sin egen frokost eller lunsj med inspirasjon fra reisemålet.

”Jeg synes det er superspennende å lese menyer og besøke matbutikker og markeder uansett hvor jeg reiser.”

Hjemme er kjøkkenet det rommet der familien oppholder seg mest. Barna er ofte med og lager mat, da er det full aktivitet på kjøkkenet. Alfons liker å gjøre det han kan til perfeksjon, noen av hans sikre kort er potetgrateng og toast. Ines elsker å holde på med baking, smoothies eller andre små eksperimenter. Akkurat nå er det Bowl og mye vegetarmat som gjelder.

tui-sara-begner-mat

”Ines lager også middag noen ganger i uken. Da får hun bestemme hva det skal være, noe hun elsker. Så må jeg dekke på og vaske opp. Akkurat nå tror jeg hennes favoritt er kjøttdeig med masse sopp, løk, hvitløk, sambalkrydder, rødvin og fløte… veldig godt!”
At barna alltid har vært med på kjøkkenet er bra både som avlastning, og for å faktisk være sammen istedenfor at de sitter foran hver sin skjerm. Da får man heller holde ut med litt rot.
Klimabevisst er noe man ofte prater om i reisesammenheng – men du kan også være matbevisst. For Sara betyr det at hun hele veien tenker og planlegger slik at hun slipper å kaste mat og ikke bli stresset. Matlagingen skal heller ikke ta lang tid. Det er allerede så mye annet som skal få plass i døgnets 24 timer. Og i tillegg til å være rimelig, må maten også falle i smak hos hele familien. Dessuten skal den helst være sunn, uten at det går ut over smaken.

”Å spise er jo faktisk et av dagens høydepunkt. Der så lett at man bare slenger i seg noe som etterpå ikke føles så bra i det hele tatt. Hvis det er usunt, må det i hvert fall være supergodt og man må få tid til å nyte den, ellers er det ikke verdt det.”

Best score får middager med stikkordene – supergode, sunne og i herlig selskap. Det er også litt av Saras spesialitet som kokk.

”Jeg vil lage mat som tar hensyn til livet.”

For å skape en naturlig variasjon i matlagingen lager hun mat etter årstidene.

”Nå er det nå en gang sånn at man får lyst på vårgrønnsaker om våren og gryter og sopp om høsten.”

Og hvis variasjon er livets krydder, så er reisen et krydder til inspirasjon. Det er nettopp den asiatiske maten med mye krydder som inspirerer Sara mest.

”Jeg spiste veldig spennende mat når jeg var i India sist. Der er det dessuten ofte en tanke med maten. Krydder er bra for kroppen og man spiser mer grønnsaker og vegetarmat.”

tui-sara-begner-bord