2019-03-19

Merkelige muséer verden rundt

Her er guiden til noen av verdens mest bemerkelsesverdige muséer. Rare men morsomme. Ofte små og drevet av ildsjeler. Les videre hvis du alltid har drømt om å få se en samling av hvalpeniser, nudler eller gressklippere.

1. Japan – Nudler og ramen (nudelsuppe)

The Momofuku Ando Instant Ramen Museum – Osaka, Japan

Et museum helt dedikert til nudelsuppens og nudlenes historie, disse monumentale innslagene i den menneskelige sivilisasjonens historie. Hvor mange visste at nudlene er en japansk oppfinnelse som først så dagens lys i 1958 (og da med kyllingsmak)? På museet kan du blant annet vandre gjennom The Instant Noodles Tunnel der 800 ulike nudelpakker henger på veggene.

Nudelbokser
Godt og billig ja, men trodde du at nudler skulle få plass på museum?

2. Mexico – Skulpturpark på havets bunn

En helt unik attraksjon som ble innviet i 2009. Litt mer enn 500 store skulpturer, de fleste forestiller mennesker i naturlig størrelse, står på havbunnen. Du kan kun oppleve dem via dykking, snorkling eller fra båt med undervannsvindu. Formålet er å vise samtidskunst på en annerledes måte, men også belyse livets gang under vannflaten. For naturligvis blir skulpturene gradvis tildekket av koraller.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Mexico »

Menneskeskulpturer under vann i Mexico

3. Island – Peniser og ikke noe annet

Icelandic Phallological Museum/Phallus Museum Reðasafn – Reykjavik, Island

Ildsjelen Sigurður Hjartarson begynte å samle på hvalpeniser på 70-tallet og i 1990 hadde han fått samlet sammen mange nok til åpne sitt eget museum. Nå kan du se flere enn 215 peniser fra ulike pattedyrarter – hvaler, elefanter, hvalrosser og mennesker. I tillegg til en hel del fascinerende eksempler på fallos-inspirerte kunstverk.

Følsomme folk som går forbi, får heller bare se den andre veien.
Følsomme folk som går forbi, får heller bare se den andre veien.

4. Amsterdam – Store torturinstrument

Et ekte skrekkabinett som hovedsakelig er bygget rundt historiske torturredskap som tommelskruer, strekkbenk, hodepresse, bøddelsverd, giljotin og spikerstol. Noen av gjenstanden har blitt brukt av tidligere tiders ”rettsvesen”, andre blant annet av den katolske kirkens fryktede inkvisisjon. Museets formål er ikke å fråtse i makabre detaljer, men å informere og avskrekke. De deltar i opinionen mot vår egen tids bruk av tortur og dødsstraff.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Amsterdam »

Torturmuseet i Amsterdam
Dukker i naturlig størrelse gjør det enkelt å forstå hvordan de skremmende gjenstandene ble brukt.

5. Liverpool – Gressklippere før og nå

British Lawnmower Museum – Liverpool, Storbritannia

Hundrevis av ulike modeller av gressklippere, både hånddrevne og motoriserte, både gamle og nye. Med rariteter som den første solcelledrevne robotgressklipperen og en bare fem centimeter høy men fullt fungerende motorgressklipper. I tillegg til den maskinen som en gang i tiden ble brukt av prins Charles og prinsesse Diana (eller i det minste av gartneren deres).

Gressklipper

6. Kroatia – Skjell fra alle verdens hav

Shells Museum/Malakoloski Muzej – Makarska, Kroatien

Et lite museum i et tidligere kloster, der du kan se flere tusen skjell fra hele verden og sammenligne den forbløffende store variasjonen av farger, former og mønstre.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til Makarska »

Skjell i ulike farger og former.
Ta frem ditt indre barn og la deg forbløffe over naturens rikdom av former og farger.

7. London – Ikke for deg med klovneskrekk

Dalston’s Clown Museum – London, Storbritannia

Mer seriøst enn forventet, og drevet av de profesjonell sirkusklovnenes forening. Det lille muséet har kostymer, rekvisita, plakater og andre minner. Pluss en unik samling med over 200 keramikkegg som viser kjente klovners ulike varianter av ansiktsmaling. Det er en nemlig en uskreven lov at to klovner aldri får bruke nøyaktig samme sminke.

Her kan du lese mer om TUIs reiser til London »

Klovneansikt
På museet får du lære deg at ingen klovnesminke er lik en annen.

New York – Utbryterkongens story

Houdini Museum – New York, USA

Et lite museum som er tilegnet verdens fremste utbryterkonge gjennom tidene. Harry Houdini ble verdensberømt på begynnelsen av 1900-tallet for sin evne til å komme seg løs fra håndjern, kjettinger, tvangstrøyer og låste kister. Muséet viser en hel del av han utstyr, plakater og filmer fra hans oppvisninger. Noen ganger er det også arrangementer med utstillinger av tryllekunstnere og escape artists fra vår egen tid.

Harry Houdini sin byste sammen med noen av alle håndjernene han har brutt seg ut av.
Harry Houdini sin byste sammen med noen av alle håndjernene han har brutt seg ut av.

Lignende innlegg

TUI Blue For All – Reis bort og kom nærmere hverandre

TUI Blue er vårt nye flaggskip for deg som vil at feriens bosted skal være en opplevelse i seg selv. For deg som spør kokken om oppskriften, gjerne låner en sykkel for å utforske på egen hånd eller overbeviser hele familien om å prøve yoga i soloppgangen. Det finnes tre ulike typer TUI Blue-hotell. Her forteller vi mer om TUI Blue For All.
2019-11-06

Gran Canaria eller Tenerife – hvilken øy er best?

Sommer hele året med 2700 soltimer, temperaturer som sjelden kryper under 20 grader og strender så langt øyet kan se. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor øyene lokker så mange besøkende. Vanskeligere kan det være å velge hvor du skal reise. Hvilken øy er best? Gran Canaria eller Tenerife? Her får du hjelp til å velge hvilken øy som passer for deg.
2019-10-26

Utvalgte utflukter med TUI Collection

TUI Collection-utflukter er unike, genuine og ansvarlige utflukter som viser deg reisemålet fineste severdigheter på en ny måte.
2019-10-25

Bangkoks beste streetfood

Bangkoks gatemat er rangert som en av de beste i verden, og det er lett å forstå hvorfor. På hvert hjørne står det en matvogn, det oser og ryker og en duft av fiskesaus, sitrongress og chili slår imot deg. Fortsett å lese dersom du ikke vil gå glipp av Bangkoks beste streetfood under ditt neste besøk i denne spennende storbyen.
2019-10-24