En matreise i Las Palmas

Mercado de Vegueta i Las Palmas begynte som et åpent handelssted i 1787. Eller som markedets største og mest fargerike fruktselger José Quintana uttrykker det: ”Min familie har solgt frukt her siden før det var et marked. Bare noen esler, vogner og våre varer. I dag er markedshallen, som ble oppført i 1858, et selvsagt innslag på Gran Canaria-reisen for den matinteresserte og en grobunn for både det lokale og tradisjonelle, så vel som nye initiativ.

Et eksempel på sistnevnte er La natura de Doña Gabriella, hvis italienske grunnlegger, Doña Gabriela, tok en liten omvei via legemiddelbransjen i Tyskland før hun til slutt fant sitt kall på Gran Canaria.

Konseptet er relativt enkelt – å tilby økologiske og lokalproduserte råvarer til så lav pris som mulig. Her finnes det massevis av frukt og grønt, hele tre sorter grønkål, men også oljer, brød, krydder og alle mulige sorter linser, bønner og frokostblandinger. Nesten alt blir produsert lokalt på Kanariøyene gjennom et nært samarbeid med øko-kooperativet Biocanarias.

mercado-de-vegueta-dona-gabriella-tui-800x600
Jeg ville komme nærmere mennesker og hjelpe dem å ikke sløse bort tid, penger og helsen sin på dårlige matvarer, forteller Gabriella.

Selv om idéen er enkel og gjenkjennelig, er ambisjonene desto større. Gabriella forteller om drømmen om i fremtiden kunne tilby egenproduserte, økologiske råvarer. “Å kjøpe lokalt og økologisk bør ikke behøve å være en luksus som bare noen få har råd til. Vi ønsker å bidra til å gjøre det mulig for alle å kjøpe gode matvarer “, sier hun med en naturlig og ærlig entusiasme som nok er forunt de som har snudd opp-ned på livene sine for å gjøre det de tror på.

Virksomheten går dessuten bra, så bra at de nylig kunne åpne sin andre butikk. Det er fortsatt veldig langt igjen til drømmen, men det er ikke noe som skremmer Gabriella. Det vanskeligste, å forlate en fremgangsrik karriere som finansanalytiker i Tyskland for å satse helhjertet på små øko-butikker på Gran Canaria, har hun jo allerede klart.

mercado-de-vegueta-la-natura-de-dona-gabriella-tui-800x600
En markedshall oppleves best på tom mange, som det gamle jungelordtaket lyder. Du forlater den garantert mett – både på smaksprøver og inntrykk.

Før eller siden vil det imidlertid være på tide å forlate markedets dufter, smaker og familiære atmosfære. Forhåpentligvis med noen velfylte kasser i hendene og kanskje litt matinspirasjon fra en av Las Palmas mange koselige krypinn og uteserveringer. Vi henter vår fra La Bellota Estremeña, en liten tapasbar nær Playa de Las Canteras på den andre siden av byen.

tapasbar-las-palmas-la-bellota-extremena-nahum-aleman-tui-800x600
Nahum Aleman har også gjort en stor endring i livet sitt – fra å jobbe med for så ulike ting som forsikring og filmproduksjon, til å bygge og drive sin egen tapasbar.

Her er det, som så ofte i Spania, skinken som står i sentrum. La Bellota Extremeña, betyr ordrett Eikenøtt fra Extremadura – noe som henviser til regionen som produserer den beste skinken og eikenøttene som de berømte sortbrynede iberiske grisene blir avlet opp på.

Nahums Jamón Ibérico er også noe helt spesielt, og hvis du liker spekemat er det nesten som å regne som en synd å gå glipp av den. På menyen står det også et fint utvalg av røkte og lagrede kanariske oster, en fantastisk tortilla og kjøttboller i en tomatsaus som blir enda bedre når vi får høre at den lages av Nahums mamma. En annen rett som skiller seg ut er den røkte laksen fra øya Lanzarote, som røkes av en gruppe nordmenn (!) med tre fra gamle vinranker. Hvorvidt det er vinrankene som gjør forskjellen lar vi være usagt, men godt er det!

tapasbar-las-palmas-la-bellota-extremena-ostar-tui-800x600
Røkt, halvlagret, lagret eller vellagret. Vanskeligere enn det trenger det ikke være med ost.

Det er lett å la seg inspirere, men det føles kanskje som et stort prosjekt å begynne å lage småretter. Da er det flask at grunnkurset i tapas er så enkelt: Kjøp noen deilige grønnsaker, frukt og gode råvarer som passer bra sammen. Søtt med salt, nesten hver gang. Hakk, skjær, pakk inn eller dryss litt over, og vipps har du et velsmakende festmåltid.

gran-canaria-avokado-chimichurri-tui-800x600
Mandelavokado med chimichurri-kryddor. Uforskammet enkelt, og det slår aldri feil.

Las Palmas de Gran Canaria