Mat som kulturbrygge – en kronikk av Tareq Taylor

2018-08-02
Marianne M.
Få ting samler mennesker så tydelig som mat. Uansett hvor vi er i verden, er det vanligvis mat involvert når vi møtes, og det er ved spisebordet vi blir kjent med hverandre over de kulturelle grensene. Hver kulturs gastronomi forteller en historie om folket og landet man er i. Dette blir ekstra tydelig når man er ute å reiser.

Men uansett hvor fantastisk det er med sol, bad og strandliv, er det som regel ikke i turistområdene du finner de genuine, lokale matopplevelsene. Derfor forsøker jeg alltid å bevege meg litt utenfor allfarvei, gå inn i bakgatene der lokalbefolkningen går for å spise middag eller drikke morgenkaffe. Mitt beste råd for å finne disse perlene er at du, istedenfor å nøye deg med resepsjonens standardsvar, spør personalet som jobber på hotellet hvor de går for å spise ute – da får du garantert et bra tips!

Hanoi Vietnam.jpg
Gamlebyen i Hanoi.

Det finnes noen steder i verden, som til tross for at flere og flere turister finner veien dit, aldri blir ordentlig påvirket. Den gamle bydelen i Hanoi er et sånt sted og jeg elsker den. Om dagen er det travelt med street food og masse reklame, men det er om kvelden at den virkelige magien skjer. Da kommer lokalbefolkningen med sine kjerrer og ombygde sykler, fullastede av hjemmelaget mat som de selger på gaten. Det er guddommelig godt og virkelig genuint. Suppene som serveres her, har blitt finslipte fra generasjon til generasjon og er av gastronomisk høyeste karakter.

800pho
Pho, vietnamesisk suppe.

Men det er ikke selve maten som etterlater den beste ettersmaken. Ved å dele et måltid med noen åpner du opp for å forstå en ny kultur eller et nytt sted. Maten kan fortelle oss så mye hvis vi bare er oppmerksomme. Hvem lager den? Når ble den laget? Hvordan spises den? Hvem sitter sammen? Spiser du med fingre eller bestikk? Ved å være oppmerksom på alt dette kan du komme over utrolig mange fordommer og innse at uansett hvor enn du ender i verden, uansett kultur, religion og etnisitet, så er mennesker bare mennesker og egentlig ganske like innvendig.

Så for meg er mat og gastronomi en nøkkel til å forstå livet og menneskene!

Tareq Taylor

Hvem er han: Kritikerrost gourmetkritiker og verdsatt tv-kokk. Driver Kockeriet i Malmö. Kjent fra tv-programmer som Garden Times, Go'väll, Historieätarna, Tusen år til julaften og Sommerlover samt den internasjonale suksessserien Tareq Taylors nordiske kjøkken. Kokebokens repertoar inkluderer blant annet Sunn mat, Tareq Taylor's nordiske matreise og Tareq Taylor's kylling.
Favoritt matreisemål: Den gamle bydelen i Hanoi er en ekte perle med sitt store utvalg av street food og hjemmelaget mat.

Har du også lyst til å oppleve mat og kultur i Vietnam? Her finner du alle reisene våre til Vietnam.

Lignende innlegg

Hva betyr all inclusive – intervju med en ekspert

Når du velger all inclusive er alle måltider og drikke inkludert. Men hvis du synes det er vanskelig å planlegge et måltid for fire personer – tenk deg da å daglig planlegge tre bufféer til hundrevis av gjester! Derfor passet jeg på å spørre Ange Rivero som jobber på Nordotel om hvordan de sikrer alle favorittretter og samtidig byr på nye matopplevelser på Bahia Feliz på Gran Canaria.

Verdens 10 fineste strender

Det finnes utallige strender å velge mellom når man skal på ferie. Noen er på jakt etter kritthvite strender og krystallklart vann for å snorkle, mens andre drømmer om de perfekte forholdene for surfing. Her er våre reiseeksperters egne favorittstrender. Finner du din favoritt her?
Marianne M. Marianne M. 2018-12-07

Øyer du kan dra til fra Khao Lak

I Khao Lak har du lange korallstrender uansett hvor du snur deg. Det finnes også øyer i nærheten dit du kan dra på utflukt for å dykke, snorkle eller bare for å se deg omkring. Dykkeparadisene Similan Islands og Surin Islands tilhører en marin nasjonalpark, og på Koh Kho Khao er luften full av fuglesang og bølgebrus.
Marianne M. Marianne M. 2018-11-16

11 ting å gjøre med barna på Gran Canaria

Uansett om du reiser med småbarn, barn, ungdom eller en blanding av alt finnes det noe å gjøre for hele familien på Gran Canaria. I tillegg til vakre strender finnes det fartsfylte badeland, interaktive museer, variert natur og spennende dyr å se på. Her lister vi opp 11 tips om hva familien kan se og gjøre på Gran Canaria.
Marianne M. Marianne M. 2018-10-17